donderdag, februari 29, 2024
HomeZaterdagDerde klasseVoorbeschouwing derde klasse A, zaterdag 28 januari

Voorbeschouwing derde klasse A, zaterdag 28 januari

-

SV Aarlanderveen- AVV Alphen

Op papier blijft dit duel zo staan als aangekondigd. Dat neemt niet weg dat de wedstrijd in Alphen zal worden afgewikkeld. Dit heeft alles te maken met een defect aan de drainage bij de polderploeg. Later in het seizoen speelt AVV thuis in Aarlanderveen. Waar het duel ook gespeeld wordt, de ploeg van Sander van Dijk is de grote favoriet gezien de krachtsverhouding op de ranglijst. Mede door vier doelpunten van Moussa Kalisse werd afgelopen weekend Stompwijk’92 opgerold met liefst 1-7 en ook daardoor wordt nu een gedeelde tweede plaats ingenomen met maar een puntje achterstand op de nieuwe koploper DWO. De oranje-zwarten staan op een rechtstreekse degradatieplaats en door een teleurstellend gelijkspel tegen Van Nispen (het eerste puntje voor De Zilkers) is de situatie er niet op vooruit gegaan. Onderschatting is uiteraard uit den boze voor de Veners, maar een overwinning lijkt normaliter toch wel in de maak.

Blauw Zwart- Sporting Leiden

Op de laatste speeldag van de eerste ronde al een behoorlijk cruciaal duel voor de ploeg van Huig Jan Heeringa. Blauw Zwart staat namelijk op de achtste plaats en die plek betekent veiligheid aan het einde van het seizoen. Sporting staat er maar twee plaatsen achter, maar het gat is al wel zes punten. Dat zouden er dus negen kunnen worden en dat haal je als ploeg nu eenmaal niet zomaar in. Weliswaar staan er nu drie ploegen een puntje voor op Blauw Zwart, maar dan is de kloof bij een nederlaag van de fusieclub minimaal ook nog altijd zeven punten. Winst is dus eigenlijk wel noodzakelijk om vol vertrouwen de tweede seizoenshelft in te kunnen gaan. Wat dat betreft presteerden de Leidenaren wel goed in de voorbije spelronde waarin RKDES op een 4-2 nederlaag werd getrakteerd. De wil om degradatie te ontlopen is er absoluut, maar door een matige reeks voor de winterstop is de situatie mede door de krachtige regeling vanuit de KNVB nu al precair te noemen. De formatie van Alan Campfens speelde in de voorbije speelronde met 2-2 gelijk tegen FC Oegstgeest na twee keer een achterstand weg te hebben gewerkt.

Nieuwkoop- Koudekerk

Zaterdag staan er twee ploegen tegenover elkaar die dit seizoen het net makkelijk vinden. Nieuwkoop scoorde al 39 keer en de formatie van Jarno Verweij kwam tot drie treffers minder. Beide ploegen wonnen bij de herstart van de competitie. Koudekerk had het niet makkelijk tegen laagvlieger SCW, maar stapte wel met een 3-1 overwinning van het veld mede door twee belangrijke doelpunten van Olaf Bakker, de topschutter tot nu toe bij de Gruttolaan bewoners. Nieuwkoop bracht Lugdunum een nederlaag toe in de Kikkerpolder en daardoor steeg de ploeg naar plek twee en passeerde het en passant de formatie van Marco Harleman en Nino Poulina. De verschillen bovenin blijven evenwel akelig klein. Overigens werd het enige doelpunt van de middag per abuis gescoord door een Leidse speler. Koudekerk doet het als promovendus uitstekend, maar wil meer en daar spreekt ambitie uit. Naar beneden kijken lijkt sowieso niet echt nodig, maar ook voor deze ploeg geldt dat de punten maar zo vroeg mogelijk binnen kunnen zijn om zo niet te hoeven bibberen zo tegen het einde van het seizoen aan.

RKDES- Lugdunum

De enige opponent die Lugdunum nog niet trof is RKDES uit Kudelstaart. Het verschil op de ranglijst is slechts drie punten in het voordeel van de groenwitten. De nederlaag tegen Nieuwkoop kwam hard aan, maar een zeperdje zit er nu eenmaal wel eens tussen. Het lijkt onnodig dat het zelfvertrouwen aangetast is, want de Leidse ploeg is tot nu toe op vreemde bodem ongeslagen. Sterker nog, alle vijf ontmoetingen tot dusverre werden in winst omgezet. Daarnaast verloor de gastheer twee keer op rij en daardoor moest de formatie de koplopers in elk geval voor het moment laten gaan. Lugdunum kan de kloof groter laten worden en dan is er sprake van een concurrent minder. In dat opzicht gaf Sporting Leiden het goede voorbeeld in de laatste speelronde, maar elke wedstrijd blijft natuurlijk op zich staan. Lugdunum heeft nog zicht op de tweede periodetitel, maar dan zal er op zeker wel gewonnen moeten worden om zo de druk erop te houden bij ploegen als Nieuwkoop, DWO en Koudekerk.

SCW- Stompwijk’92

Over belangen gesproken. Stompwijk’92 verkeert nu al in zwaar weer en het kan nog veel guurder worden als er ook zaterdag verloren wordt. Tegen SV Aarlanderveen had de brigade van Erik van Manen lege briefjes in te brengen en uiteindelijk moest de kleedkamer worden opgezocht met een 1-7 nederlaag. Een draai om de oren dus die hopelijk in Rijsenhout niet doorwerkt. Die ploeg verloor ook, maar maakte het Koudekerk wel lastiger dan vooraf gedacht. Op de ranglijst staat SCW elfde met negen punten uit twaalf gespeelde wedstrijden. Deze plek impliceert na zesentwintig ontmoetingen nacompetitie en dat wordt op voorhand een pittige kluif. Stompwijk’92 heeft evenwel maar drie punten gepakt en bij een nieuwe nederlaag komt degradatie nu al ernstig in zicht. Bij winst kan de aansluiting enigszins worden gevonden en zal er meer hoop gloren bij Van Manen en de zijnen dat er toch nog iets mogelijk is, hoewel ook die weg dan allesbehalve geplaveid zal zijn.

VVSB- FC Oegstgeest

Het is nog altijd onduidelijk of de FC nu naar boven moet kijken of dat waakzaamheid geboden is om niet af te zakken. Tegen Blauw Zwart leek een overwinning in de tas, maar de Wassenaarders kwamen toch nog uit op 2-2. Momenteel staat de ploeg van Thymen Kruider in de subtop en is een gat naar de gevarenzone best aanzienlijk. VVSB verloor nipt van DWO dat de koppositie weer terug in nam. De Noordwijkerhouters spelen eigenlijk voor spek en bonen mee omdat de stekker er volgend seizoen uitgaat. Dat neemt niet weg dat de paarsgelen eergevoel hebben en er een goed eindschot uit willen persen. Vorig seizoen eindigden de ploegen respectievelijk als vijfde en achtste op de ranglijst. De FC speelden uit een van de betere wedstrijden van het seizoen. De uitslag, 1-4, loog er ook niet om. Op dit moment bedraagt het verschil op de ranglijst vijf punten in het voordeel van de fusieclub.

Overig: Van Nispen- DWO

 

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read