HomeZaterdagDerde klasseVoorschoten’97 doorbreekt negatieve reeks en boekt overtuigende zege op SVH

Voorschoten’97 doorbreekt negatieve reeks en boekt overtuigende zege op SVH

-

Derde klasse D (zondag)- Uit Voorschotens kleedkamer klonk het vrolijke nummer “Zondag” van Rob de Nijs uit de speakers. En deze vrolijkheid was ook zeer toepasselijk. Voor het eerst sinds 5 februari wist de ploeg van Dennis Luhulima te winnen en deed dat meteen op overtuigende wijze. Met 4-1 werd SVH terug naar ’s-Gravenhage gestuurd. Een uitslag die met gemak hoger uit had kunnen en misschien moeten vallen.

Het duel begon een kwartier later omdat SVH wat vertraging had om op sportpark Adegeest te arriveren door wat wegafsluitingen. Na een minuut stilte in verband met het overlijden van Theo Kaffa floot scheidsrechter De Meij voor het begin van de wedstrijd. De intenties van Voorschoten’97 waren van meet af aan duidelijk. Druk zettend op de tegenstander, aanvallen vanaf de zijkant en kansen creëren. En kansen kreeg het legio deze middag.

Na enkele minuten had de bal al in het net kunnen liggen. Een hoge bal vanaf de zijkant werd door de doelman in duel met Bryan Hilders weg gebokst. De bal belandde voor het hoofd van Robin de Vries. Voor het praktisch lege doel kopte de jongeling de bal aan de verkeerde kant van de paal. Naast dus.

Een vlammend schot van buiten de zestien van Roy Elligens spatte uiteen op de lat en vlak daarna stuurde aanvoerder Glenn Mulder De Vries diep. Vooral in de eerste helft had de Haagse verdediger zijn handen vol aan de rechteraanvaller. Zijn voorzet werd gemist door de verdediger maar kwam ook net te kort voor de aanvallers om deze te promoveren tot doelpunt. Een slim snel genomen ingooi door Jarno van der Born zette De Vries vrij in de zestien. Zijn volley ging over het doel van Anass El Makkaoui. Halverwege de eerste helft viel dan eindelijk de logische en onvermijdelijke 1-0. Een voorzet van de mee opgekomen Van der Born werd verkeerd geraakt door de centrale verdediger die hierdoor Hilders oog in oog zette voor de doelman. Voor de spits was het een koud kunstje om de bal in de hoek te schieten.

Dat doelpunt smaakte naar meer en Voorschoten’97 ging rustig verder met aanvallen. SVH kon maar spaarzaam voor gevaar zorgen in de eerste helft. Doelman Chris van der Mijn moest wel handelend optreden op een schot van Rayvano van Alphen die de zestien in gestuurd werd vanaf rechts.

In de laatste vijf minuten voor rust gebeurde er veel. Allereerst was er een combinatie van Hilders die De Vries vrij in het strafschopgebied zette. Verdediger Antonio vloerde De Vries op onrechtmatige wijze waardoor arbiter De Meij niks anders kon doen dan de bal op de stip te leggen. De strafschop werd door Bennie Hogewoning hard en zuiver in de bovenhoek geschoten. Een minuut later kwam de derde treffer op het scorebord. Na een vlotte aanval scoorde Rob van der Berg de 3-0. Kat in het spreekwoordelijke bakkie zou je zeggen. Op slag van rust was er een bevlieging van SVH-middenvelder El Arnouki die vanaf het middenveld zo de zestien in mocht dribbelen. Ook hij werd op gevloerd binnen de lijnen wat dus tot een terechte strafschop leidde. Verdediger Anacie Antonio miste echter oog in oog met doelman Van der Mijn die de bal uit de hoek haalde met een fraaie redding. Een belangrijke redding want met een marge van 3 doelpunten  kon er aan de thee begonnen worden.

Na rust geen ander spelbeeld. Voorschoten’97 sloeg zeven minuten na rust weer toe. Een vrije trap kwam bij de tweede paal via Elligens bij de mee naar voren gekomen Mulder terecht, die Voorschotenaren op 4-0 zette. Daarna wisselde Denis Luhulima Van der Born en Rob van der Berg, beiden ontvingen een gele kaart in de eerste helft, voor David Rebergen en Timo van Aken. Van Aken had zijn invalbeurt meteen kleur kunnen geven. Zijn eerste balcontact had een doelpunt op moeten leveren. Alleen voor de doelman ging zijn schot naast.

Halverwege de tweede helft deed SVH dan wel wat terug. Vrij voor de doelman scoorde aanvoerder Wesley Schouten onhoudbaar in de hoek. Puur voor het scorebord want Voorschoten’97 was hiervoor te veel heer en meester en SVH te matig om nog enige onrust te kunnen veroorzaken.

De veel aanspeelbare en ijverige Hilders had daarna nog een kopkans en na een goede actie was Hilders niet zelfzuchtig en gunde Elligens het doelpunt. Deze schoot keihard in maar trof hij in de eerste helft de lat, was het nu de paal die een vijfde treffer in de weg stond. Ondertussen was ook de watervlugge Ferenc Merczel in de ploeg gekomen die met zijn snelheid ook voor gevaar stichtte. Ook hij kreeg een goede kans om zijn naam op het scorebord te zetten, maar hij schoot de bal hoog over.

Noemenswaardig in de tweede helft was ook de rentree van Wout Adriaanse. Kort voor het sluiten van de markt beoordeelde scheidsrechter De Meij een overtreding van Van Alphen op Merczel, op het oog binnen de zestien, als doorgebroken én buiten de zestien dus Van Alphen mocht gaan douchen na de gegeven rode kaart. Dit tot frustratie van aanvoerder Schouten die tot na het fluitsignaal bleef mopperen en tieren over de beslissing van de leidsman. Hier zat waarschijnlijk ook wel een stukje frustratie in over het spel van zijn eigen ploeg die geen vuist kon maken tegen de Voorschotense overmacht.

Een broodnodige overwinning voor de ploeg van Luhulima die vertrouwen geeft voor de komende wedstrijden. Dat vond ook uitblinker op het middenveld Lars Beelen. ,,Dit hadden we even nodig. Bijna de hele tweede seizoenshelft wilde het niet lukken. De laatste wedstrijden ging het wat beter. We hebben de goede tweede helft tegen FC Aalsmeer vandaag door kunnen trekken. We hebben veel kansen kunnen creëren. Een belangrijke overwinning vandaag en dan zijn we nog afhankelijk van andere resultaten maar dan heeft het in ieder geval niet aan ons gelegen.”

Volgende week wacht weer een belangrijke wedstrijd. Dan moeten de Voorschotenaren op bezoek bij HOV/DJSCR , dat een plek hoger staat op de ranglijst met twee punten voorsprong maar een wedstrijd minder gespeeld. Winst is dus eigenlijk noodzakelijk om een stap voorwaarts te maken en een mogelijk nacompetitie te ontlopen. HOV/DJSCR moest vandaag een 7-0 nederlaag slikken en zal dus zeker uit zijn op eerherstel. Maar als Voorschoten’97 hetzelfde op de mat gaat leggen wat ze vandaag brachten dan belooft het een interessante middag te gaan worden.

Opstelling Voorschoten’97: Van der Mijn, Van der Born (52. Rebergen), Mulder, Van der Salm, Nieuwenhuijzen (81. Adriaanse), Hogewoning, De Vries (14. Merczel), Beelen, Hilders, van der Berg (52. Aken), Elligens.

Wim Masmeijer
Vlagger bij Valken'68, voetbaldier, veel gevolgde twitteraar in de regio. Scherp als een mes en altijd de knipoog. LAchen is gezond, de derde helft ook..