woensdag, juni 12, 2024
HomeSportiff LAV Cup 23-24Stuntploeg Graaf Willem II VAC klopt bekerhouder Voorschoten'97 (met beelden)

Stuntploeg Graaf Willem II VAC klopt bekerhouder Voorschoten’97 (met beelden)

-

In de tweede halve finale van de Sportiff LAV Cup heeft derdeklasser Graaf Willem II VAC voor een megastunt gezorgd door eersteklasser Voorschoten’97 een halt toe te roepen richting de finale. Weliswaar kwamen de bezoekers op een 0-2 voorsprong, maar dat bleek niet genoeg te zijn voor de formatie van Jeffrey Frijters. Na twee grove defensieve fouten werd het 2-2 en daarna denderde de ploeg van Jan de Jong door naar 4-2. In de finale op 15 juni bij ROAC wacht voor de Wassenaarders nu een treffen met Valken’68.

Voorschoten’97 was gewaarschuwd voor een pittige klus. De koploper in de derde klasse B schakelde immers onder meer Jong Ter Leede en FC Rijnvogels 2 uit en was dus geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Dat bleek al wel in de eerste helft. De Jong: ,,In de eerste minuten moesten we wennen aan de hoge handelingssnelheid bij Voorschoten’97 en al snel kwamen we met 0-1 achter. We moesten daar rap een antwoord op vinden, want anders speel je normaliter een verloren wedstrijd. Gelukkig waren we na de achterstand snel bij de les en ik denk te mogen stellen dat we voor de rust niet onder deden voor hen.”

Bij de succesvolle trainer was er sprake van realiteitszin. Voorschoten’97 kon na de 0-1, na een uitstekende aanval over rechts die via Miguel Boersma terecht kwam bij spits Thom Wijnalda en doeltreffend werd afgerond, niet echt een verschil maken. Laurens Bentvelzen kreeg al een kans op de 1-1 na goed voorbereidend werk van Tijn Franz en de sterke Bob Huiskes kreeg een vrije kopkans waar te weinig mee gedaan werd. Bentvelzen stuitte ver in de eerste helft nog een keer op Wilco Mackaaij, terwijl Jim van der Krogt aan de overzijde naast mikte. Een inzet van Wijnalda werd nog van richting veranderd en dat had de 0-2 kunnen opleveren.

Na de pauze werd het duel nog levendiger en de gastheren waren zichtbaar gebrand om de score om te buigen. Voorschoten’97 kwam een paar keer goed weg. De ingevallen en uitblinkende Jacky Adam testte Mackaaij en de 1-1 hing in de lucht. Na ruim een kwartier leek evenwel de beslissing te zijn gevallen. Bilal Kaddouri pikte randje zestien de bal op en klopte doelman Tim van Vlist.

Graaf Willem II VAC leek tegen de touwen te zijn gewerkt, maar niets was minder waar. Dit had aanvankelijk wel met de in het donkerblauw gestoken bezoekers te maken. Tot twee keer toe ging een verdediger opzichtig in de fout. Was het concentratieverlies en/of een gevoel dat de buit winnen was? Hoe dan ook; de wellicht aanstaande kampioen had er lak aan en bracht de score weer in evenwicht. Eerst profiteerde Maarten Rieder van de wanorde bij de gasten en vervolgens prikte de ook ingevallen Brian de Jong binnen.

Vanaf dat moment was er geen controle meer bij de nummer zes van de eerste klasse C en liet de thuisploeg zien op zeker niet te misstaan in de tweede klasse. De Jong: ,,Ik bleef de ploeg sturen om vooral te blijven voetballen. Daar ligt onze kracht en gelukkig bleven we met veel overleg en lopende mensen spelen. Ik heb genoten van de hele pot, maar zeker van onze eindfase. Ik denk niet dat er sprake is geweest van een gestolen overwinning.”

En dat was het ook zeker niet, want op de openingsfase na was niet duidelijk welke ploeg op welk niveau uitkomt. Van der Krogt trapte nog wel bijna de 2-3 binnen vanuit een vrije trap, maar zo’n feest werd het niet voor de tweevoudig winnaar van de beker. Kort daarop draaide Adam de rollen volledig om waardoor Voorschoten’97 nog maar kort de tijd had om op te staan. Dat gebeurde echter niet: met een fenomenale steekbal vond Adam in de extra tijd Bentvelzen, die op zijn beurt het duel fraai in het slot gooide.

Na een door scheidsrechter Rene Sinke prima geleid sportief duel moest Voorschoten’97 derhalve de felicitaties overbrengen aan het zeer sterk voor de dag komende Graaf Willem II VAC. De overwinning van de groengelen, maar dan uit Wassenaar, was niet alleen verrassend maar ook verdiend te noemen.

Frijters: ,,De complimenten aan de winnaars. Ik ga mee in een ‘verdiende zege’ voor hen. Enkel had het nooit mogen gebeuren. Ondanks dat we niet goed speelden, mag je een 0-2 voorsprong niet meer weggeven. We stapelden fout op fout en zo kon het tij keren. Deze pot leverde een hoop leermomenten op en die hopen we te kunnen benutten in het slot van de competitie. We hadden graag de finale gespeeld, maar we hebben onszelf uitgeschakeld. Maar ik gun het Graaf Willem zeker. Dat is eigenlijk gewoon een prima tweedeklasser.”

In september 2023 speelde de finalist toevallig al in de poulefase tegen Valken’68. Na een gelijk opgaande eerste helft demarreerden de Valkenburgers weg naar een 1-6 zege. De Jong: ,,We konden het destijds een helft belopen, maar werden daarna van de mat gespeeld. Toen waren we echter niet zo ver als nu. De ploeg heeft zich enorm ontwikkeld en iedereen speelt met heel veel plezier. We beschikken ook over een prima bank en ik ga er vanuit dat we in de finale een andere wedstrijd krijgen. Nu eerst de blik naar de competitie. We gaan met Wilhelmus uitmaken wie er rechtstreeks naar de tweede klasse gaat. Dat zou wat zijn, vorig seizoen kwamen we nog uit in de vierde klasse.”

Scoreverloop: 7. Wijnalda 0-1, 61. Kaddouri 0-2, 67. Rieder 1-2, 74. De Jong 2-2, 87. Adam 3-2, 90.+2 Bentvelzen 4-2.

Basisopstelling Graaf Willem II VAC: Van Vlist, Franz, Van Diepenbeek, Stam, Van Vliet, Aardewerk, Rieder, Boer, Dijkhuizen, Huiskes, Bentvelzen.

Basisopstelling Voorschoten’97: Mackaaij, Zijl, Baaka, Van der Voorst, Reinders, Werk, Van der Krogt, Boersma, Kaddoui, Wijnalda, Van der Wilden.

Beelden met dank aan Graaf Willem II VAC!

 

 

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read