vrijdag, april 19, 2024
HomeRedactioneelLopend vuurtjeLopend Vuurtje (aflevering 28), 9-16 februari

Lopend Vuurtje (aflevering 28), 9-16 februari

-

Van de competitie 2023-2024 is het eerste gedeelte afgesloten en is nu in ‘full swing’ bezig aan het 2e bedrijf. Tot en met juni 2024 praat Lopend Vuurtje ook jou bij over de ontwikkelingen op de groene mat en in de zaal. De berichtgeving in deze rubriek wordt mede door de vele foto’s gewaardeerd, dat blijkt uit de bezoekcijfers. LeidenAmateurVoetbal staat ook bij deze rubriek open voor input. Blijf ons mailen en bellen, houd ons scherp. Laat gerust je mening weten, spaar ons je kritiek niet. In Lopend Vuurtje wordt de bal gespeeld, niet de man/vrouw. Nooit. Lopend Vuurtje is de ‘liefdesbaby’ van LeidenAmateurVoetbal. Heb jij een voor alle lezers belangrijk sportief, grappig of anderszins feit mee te delen? Aarzel niet, stuur een e-mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl, met als het kan een foto, én je telefoonnummer. Je krijgt altijd een reactie.

Aflevering 28- seizoen ’23-’24’,

9-16 februari

Foreholte viert Carnaval – Onderscheiding voor Theo van Werkhoven
Boven de rivieren weet men niet wat Carnaval inhoudt, men kijkt een beetje vreemd naar de mensen die zo uitbundig hossen en genieten van de optochten. Lopend Vuurtje meent dat de Brabanders en Limburgers wel een beetje gelijk hebben. Niet helemaal. Neem de viering van Carnaval bij Foreholte. Dat is één groot feest geworden, compleet met prinsen en prinsessen. Meervoud? Ja, er was ook een jeugdig prinsenpaar. Het Carnaval van Foreholte kreeg een extra feestelijk tintje doordat Theo van Werkhoven (63) tijdens de Carnavalsmis in de Sint-Bartholomeuskerk werd verrast met een eervolle onderscheiding. Burgemeester Carla Breuer kende hem De Zilveren Barensteel toe. Carla noemde zijn inzet voor Foreholte ‘opmerkelijk’: ‘U, Theo van Werkhoven, was kantinebeheerder, jeugd- en hoofdbestuurslid, lid van de Veilingcommissie, Jeugdkampoprichter en maakte ook deel uit van de Kampstaf.’  Theo, ook Erelid van Foreholte, deed en doet nog zoveel meer. Met een Alaaf toonde hij zich in zijn nopjes met De Zilveren Barensteel. Verder geen toestanden. ‘Aan de slag,’ lachte hij. Typisch vrijwilliger Theo van Werkhoven.

 

Schrijf je snel in voor TiquiTaca Training
Het is kort dag: 19, 20 en 21 februari organiseert TiquiTaca trainingen voor enthousiaste jongens en meiden van 08 t/m 013. De 3 ochtenden bieden een verschillend programma. Je kan zelf kiezen hoeveel en welke dagen je meedoet. Per dag is er plaats voor een beperkt aantal spelers. Tijdens de trainingen wordt er geoefend en gespeeld op de TiquiTaca-manier. Een trainingsochtend ziet er als volgt uit: 09.45 aanmelding – 10.00-11.00 training – 11.00-11.15 pauze – 11.15-12.15 toernooivorm – 12.15-12.30 slotspel – 12.30 opruimen en afsluiting. De kosten bedragen € 25,00 voor één, € 45,00 voor 2 en € 60,00 voor 3 ochtenden. Drinken en een tussendoortje zijn in de prijs inbegrepen. Het inschrijfformulier kun je vinden op de website van ASC.
Leidsch Studenten Rugby Gezelschap voelt zich ‘happy’ bij Roodenburg
Laten we wel zijn: in Leiden studerende rugbyers spelen hun wedstrijden op de heilige grond van voetbalclub Roodenburg. Studenten: jasje, dasje, terlenka-broek, lange regenjas. Roodenburgers: glibbers, Leienaren die opkijken tegen de ‘heren studenten’. Kunnen die ooit samengaan? Twijfel? Niks daarvan! De rugbystudenten zijn stoere boys, ze mengen zich met de Roodenburgers die op het veld en in de zaal ook bikkelen. Er wordt op Noord rugby gespeeld en gevoetbald. De sporters ontmoeten elkaar in de kantine (‘Clubgebouw,’ volgens de leden van Minerva en andere studentenverenigingen), drinken er hun pilsje (‘Biertje’, zeggen ze) en gaan als vanzelfsprekend met elkaar in discussie. Het is duidelijk de rugbyers van LSRG voelen zich ‘happy’ bij Roodenburg en de blauwzwarten voelen zich net zo. Met andere woorden: de onlangs aangegane verkering zal zeker leiden tot een verloving. En daarna? Dan zien ze wel! Geweldig dat samengaan van 2 sporten, 2 werelden tot één homogeen Leidsch Gezelschap.
LSRG speelt zijn stevige wedstrijden op het ene veld, de potige Roodenburgers voetballen hun verhitte duels op het andere veld. Alsof het nooit anders is geweest.
Oud-Meerburg 4 maakt televisiedebuut bij De Eretribune
De spelers van oud-Meerburg 4 waren te gast bij De Eretribune van ESPN. Met 18 man sterk waren ze vertrokken naar de Johan Cruijff Arena, waar in de Media Arena het programma wordt opgenomen. Het is ook de studio voor de soap GTST en de quiz Miljoenenjacht. De Meerburgers zaten 1ste rij, prominent in beeld. Een coryfee van Meerburg (de voorzitter?) heeft – hoe kan het ook anders? – een goede (zeg maar: invloedrijke) vriend bij de sportzender. Met dank aan beiden gingen de deuren voor de Zoeterwoudse Rijndijkers gastvrij open om De Eretribune ‘live’ bij te wonen. De MB4-mannen hebben het prima naar hun zin gehad. ‘Wij werden verzorgd als vedettes,’ werd Lopend Vuurtje verteld. Glenn Helder, voetbalidool van weleer, drumde er flink op los. Hij zou de mannen nog even de hand komen schudden, maar deed dat niet. De presentatoren bedankten het Meerburg-gezelschap voor de aanwezigheid. ‘Uiteraard hebben wij presentator Jan Joost van Gangelen een clubsjaal gegeven,’ vertelde een van het gestaalde-kader-van-toen, ’die zou hij omdoen in het programma De Voetbalkantine. Of dat gebeurd is? Ik heb mijn twijfels.’ Op  https://www.vvmeerburg.nl/2753/in-de-media/?type=38&from=0# kun je het feestje in een korte clip zien.
In het ESPN-programma De Eretribune, gepresenteerd door Jan Joost van Gangelen en Aletha Leidemeijer waren de mannen van oud-Meerburg 4 de Eregasten.
Toiletvandalisme bij RCL, hoe is dat toch mogelijk?
De Derde Helft is bij menige voetbalvereniging een groot succes. Even samen zijn, een glaasje, een praatje, genieten van de muziek. Een en al sfeer. Zo ook bij RCL. En dan moet het bestuur met pijn in het hart laten weten dat er een flink gat in de toiletmuur van de heren is getrapt. ,,Wij zijn trots op ons gebouw, dat door vrijwilligers spic & span wordt gehouden, en dan dit.” Daar word je niet blij van. Nee, natuurlijk niet. Je wordt kwaad. Wat jammer van de tijd, de energie en de kosten om alles in orde te maken. Het bestuur vraagt dringend elkaar aan te spreken op ongepast gedrag en melding te maken wanneer iets uit de hand dreigt te lopen.
Een flink gat in toiletmuur van de heren. RCL roept de dader(s) op zich te melden. Dat zou een sportieve daad zijn.
E.M.M. ‘21 feliciteert 2 debutanten
De oefenpartij E.M.M. ’21-Voorschoten ’97 eindigde in 0-0. Deze score was al met de rust bereikt (haha). Het was een potje waarbij niet veel gebeurde dat voor opwinding zorgde. Voor 2 spelers werd het een bijzondere middag. Ze stapten aan boord van het vlaggenschip. Altijd een moment dat indruk maakt. Jim van der Zwet en Sem van der Hoorn presenteerden zich voor het Veense publiek. Beide mannen kweten zich goed van hun taak; ze werden na afloop gefeliciteerd. Blijvertjes, naar alle waarschijnlijkheid. Dat is altijd goed voor de concurrentie binnen het 1ste.
Sam Roovers (ex-FC Oegstgeest) blinkt uit in Oranje JO16
Zondag speelde Oranje JO16 een interland tegen Japan. De formatie van trainer Pieter Schrassert Bert won het doelpuntrijke duel met 6-3. Bij Oranje speelde Sam Roovers de hele wedstrijd. Roovers begon zijn voetbalavontuur bij FC Oegstgeest, werd gevolgd door Feyenoord, liet tijdens proeftrainingen zijn talenten zien en werd gecontracteerd. Bij Feyenoord speelde hij zich in de kijker van de KNVB en werd geselecteerd voor JO16. Wat maakt hij stappen, die Sam. Verleden week verloor Oranje van Portugal met 6-2. Ten onrechte begonnen de jeugdige jongens met enige angst en beven aan de ontmoeting met Japan. Na het pak slaag tegen Portugal revancheerde het team van Schrassert Bert zich na 2 dagen op, zoals de coach het noemde, ‘professionele wijze’. Sam Roovers onderscheidde zich met een fraaie assist op de 2-0. Van Sam gaan we nog veel leuke dingen zien. Reken maar!

 

De niet te stuiten opwaartse lijn van MO15-1 Valken ‘68
De ontmoeting van Valken ’68 MO15-1 met FC Lisse MO15-1 moest laten zien dat de Valkenburgse meiden de enig-juiste afslag hebben genomen, die naar succes. En dat tegen FC Lisse, een geduchte tegenstander. Trainer Niels Karremans is verantwoordelijk voor de opwaartse lijn die zijn pupillen hebben ingeslagen. Met 2 trainingen per week en een brandend enthousiasme voor elk zaterdags duel, is de inzet onbetwistbaar gegroeid. ‘En nog niet ten einde, lang nog niet,’ zegt de coach ter aanvulling. De meiden zijn opgeklommen naar de 2e plaats. Met een 3-punter tegen FC Lisse zouden ze  deze stek vaster in handen hebben. Gezonde spanning bij de aftrap en een ongekende ontlading na het laatste fluitsignaal. Ze hadden het hem gelapt, 1-0. Dat is nog niet alles. Het gebeuren rond en tijdens de wedstrijd werd gefilmd en te zien op de socials. Voor de trainer en zijn meiden is de film ook studiemateriaal. Waar deden wij het goed, wat komt in aanmerking voor verbetering? Deze vragen kunnen tijdens de training gesteld en beantwoord worden.
Voor, tijdens en na de wedstrijd Valken ’68 MO15-1 – FC Lisse MO15-1 werd er gefilmd. De film is te zien op de socials.
‘Wilt u een kopje thee scheidsrechter?’
In de rust van de bekerwedstrijd RCL-DSO zit scheidsrechter Gyuri Takacs (1959) even bij te komen en zijn administratie bij te werken. Er wordt geklopt. Ja? De deur gaat open en lief, guitig gezichtje kijkt naar binnen en vraagt: ‘Wilt u een kopje thee, scheidsrechter?’ Wie zegt nee tegen zo’n hartelijk gestelde vraag? Graag meisje, glimlacht de arbiter. Welke smaakt vindt u het lekkerst? Gyuri kijkt in het theekratje met een weelde aan smaken. Na wikken en wegen, houdt hij het op Earl Grey, goede keuze. Anders nog iets? Nee, de scheids is diktevreden. Floep en weg is het meisje, dat Tanem Kaya heet, de jongste vrijwilligster van RCL. Dit theemomentje levert een stroom aan reacties op X op. Leuk, hè. En wie is Gyuri Takacs? Hij  is een ervaren scheidsrechter. In de periode 1994-1996 floot hij menige wedstrijd in de Eredivisie en voor de KNVB beker. Dat Gyuri weer foutloos leidde, mag duidelijk zijn.
In de rust van de bekerwedstrijd RCL-DSO (0-0) liet scheidsrechter Gyuri Tabacs zich de thee goed smaken, aangereikt door Tanem Kaya, de jongste vrijwilliger van RCL.
Boschypaling tekent 3-jarig contract met FC Rijnvogels
‘Tot groot genoegen’, zo staat er op de website te lezen, ‘heeft Marco van den Bosch namens Boschypaling zijn handtekening gezet onder een verbintenis dat het bedrijf 3 jaar aan FC Rijnvogels verbindt.’ Volgens businessclub-voorzitter Arie Duijvenbode van de Vogels is Boschypaling ‘een klein Katwijks ambachtelijk bedrijf dat zich bezighoudt met het roken en verwerken van paling, zalm en makreel. Arie raadt aan een bezoek te brengen aan https://boschypaling.nl, aan de winkel in de Rijnstraat in Katwijk a/d Rijn of die in Burgerveen. ‘De passie voor het ambacht staat centraal,’ aldus Arie Duijvenbode, ‘Boschypaling is een aanrader voor iedereen die van vis houdt.’ De businessclub heet Boschypaling hartelijk welkom bij de warme club FC Rijnvogels en kijkt uit naar een prettige en vruchtbare samenwerking.
Blije gezichten. De samenwerking Boschypaling – FC Rijnvogels is voor 3 jaar beklonken. Marco v/d Bosch (links) en Arie Duijvenbode zijn gelukkig met de overeenkomst.
Bij Bernardus verkopen moeders drankjes, broodjes en meer
Wat een leuk clubje, is te lezen op X. Verder: Ik moest even in de keuken zijn, een  en al gezelligheid. Nog meer? Dream team van Bernardus en Top meiden, geweldig. Bij Bernardus is de bezetting achter de bar geen probleem meer. Maar liefst 5 moeders hebben zich aangemeld en maken vanaf vorige week de lekkerste koffie, broodjes en snacks klaar. Ze doen dat met een aanstekelijk enthousiasme. Het nieuwe barpersoneel hoort bij elkaar als C bij A en H bij M. Een gezellig ingespeeld clubje dat het verblijf in de kantine nog aangenamer zal maken. De moeders zouden graag nog meer barmensen willen aantrekken. Lijkt het je leuk om mee te draaien in de groep, meld je aan.
Kijk, daar staan de moeders achter de bar van Bernardus. Ze zetten de lekkerste koffie, de smakelijkste broodjes en heerlijkste snacks.
Waarom verkoopt Foreholte JO16-1 loempia’s ?
Binnenkort neemt Foreholte JO16-1 deel aan een internationaal toernooi. Hoho, dat is nog niet zeker. Eerst moet er voldoende geld bijeengebracht worden om de kosten van de trip te kunnen bekostigen. De mannen van JO16-1 begrijpen dat ook wel. Op z’n Rotterdams staken ze koppen bij elkaar. Hoe komen wij aan geld, luidde de belangrijkste vraag. Gefronste wenkbrauwen, geroffel op tafel en dan: ‘We gaan loempia’s verkopen?’, werd er geroepen. Bedenkelijke gezicht, gevolgd door een glimlach en de uitroep in koor: ‘Prachtig plan. Waarom zouden we dat niet doen?’ Ze lieten het niet bij vreugdekreten. Aan de slag. Zo wordt er tijdens thuiswedstrijden loempia’s aan de man/vrouw gebracht. Een  succes. Dat bracht anderen weer op het idee blikjes en flesjes te verzamelen, auto’s te gaan wassen en een speciale wedstrijd te spelen waarbij de toegang niet gratis is.
De opbrengst van de verkoop van loempia’s die Foreholte JO16-1 aan de man/vrouw, gaat in de pot, om te kunnen deelnemen aan een internationaal toernooi.
Actie bij Warmunda: ValOpShop heeft iets leuks als je licht brandt
Fietsen in het donker zonder licht? Linke soep. De kans op een ongeluk schiet omhoog. Veel fietsers staan er niet bij stil en wagen zich op goed geluk in het verkeer. Hoogste tijd voor extra aandacht voor de 2-wielers gedurende de laatste donkere maanden. ‘Niet met een tik op de vingers,’ aldus Warmunda, ‘maar met de duim omhoog.’ Of te wel: geen woorden, maar daden. ValOpShop stond woensdagavond bij Warmunda. ValOpShop is een ‘pop-up’-actie. Met de ValOpShop wordt goed gedrag beloond. Mensen wordt gevraagd even te stoppen. Hebben ze het licht aan? Ja, dan mogen ze in de ValOpShop iets leuks uitzoeken, een fluoriserend hesje, een lampje of reflector, een lichtgevend ventiel. Hebben ze geen licht? Ook dan heeft de ValOpShop ook iets. Het doel van de actie: Licht aan in het donker, maak je zichtbaar in het donker. Wie meer wil weten gaat naar www.valopshop.nl.

 

Foreholte’s Dick-Jan Ente behaalde KNVB-diploma Hoofd Opleiding
De cursus van 1 ½ jaar zit er op, de pittige opleiding is met succes voltooid. Foreholte’s Dick-Jan Ente heeft in Zeist op de KNVB Campus het felbegeerde diploma in ontvangst genomen. Dit zegt de KNVB-docent Caspar Dekker over het ‘papiertje’ Hoofd Opleiding (HO): ‘Het HO is van onschatbare waarde voor elke voetbalclub. Het zorgt voor een consistente aanpak binnen de jeugdopleiding, bevordert de doorstroom naar de senioren en draagt bij aan de ontwikkeling van hoogwaardige trainers. Het resultaat is dat spelers en speelsters dagelijks met plezier kunnen groeien. De KNVB is dan ook verheugd dat er steeds meer HO-ers worden toegevoegd aan ons voetballandschap.’
De KNVB-cursusleider Caspar Dekker geeft Dick-Jan Ente een welgemeend schouderklopje, zet zijn handtekening en daarmee is Forteholte’s Ente een gediplomeerd Hoofd Opleiding.
rkvv Teylingen is ‘De Grootste Asbak’ van 2024
De prijzenkast van rkvv Teylingen is overvol, uitbreiding is gewenst. Daar zou weleens extra schot in kunnen komen nu de 100-jarige club is onderscheiden. Carnavalsvereniging de Saksen kwam haar opwachting maken bij Teylingen. Voorafgegaan door uitbundige muzikale klanken kwam het gezelschap een bijeenkomst verstoren. Nou ja, verstoren, maar wel op de meest verrassende manier, wel te verstaan. De eeuweling werd uitgeroepen tot De Grootste Asbak van 2024. Dat is een eervolle onderscheiding, die elk jaar wordt uitgereikt aan personen, instellingen, ja ook aan bedrijven, die zich hebben ingezet voor het welzijn van Sassenheim. Teylingen past in het rijtje van ‘asbakken’, dat veel doet voor de gemeenschap en tijdens Jubeljaar meer dan ooit. Voorzitter Rogier Landwer Johan kon  natuurlijk niet zeggen, dat deze onderscheiding terecht is. Hij hield zijn dankwoord kort en beloofde op de ingeslagen weg voort te gaan.
Nog een beetje beduusd van de onverwachte onderscheiding staat hier de delegatie van Teylingen, met De Grootste Asbak 2024. Voorzitter Rogier Landwer Johan in het midden, rechts Albert Vink en links Tim Koppier.
Heeft iemand nog voetbalvaantjes voor Jan Jansen?
‘Hoi, ik verzamel vaantjes van amateurvoetbalclubs uit Nederland en van amateurvoetbalclubs die niet meer bestaan.’ Dit staat te lezen op de website van Lugdunum. Het bericht gaat verder: ‘Ik  heb inmiddels 1500 stuks, maar die van Lugdunum ontbreekt nog. Zouden jullie mij tegen betaling een vaantje kunnen opsturen? Als jullie geen vaantje hebben, is een sjaal of minikit ook oke, maar een vaantje zou het mooist zijn.’ Getekend Jan Jansen. Er wordt geen adres van Jan vermeld, dus ging Lopend Vuurtje op zoek. Speurtocht geslaagd. Het adres van Jan Jansen is: Gabriëlstraat 14 – 9744 KC Groningen. De verzameling van Jan schijnt imposant te zijn. Hebben leden of vrienden van Lugdunum en andere clubs een vaantje voor hem? Stuur die dan, gratis. Met de groeten van LeidenAmateurVoetbal.
Een paar vaantjes uit de collectie van Jan Jansen
Allemachtig en Prachtig, Bram Rijsdam (Sporting Leiden) is 80
Natuurlijk, oplettende bezoekers aan deze site hebben het allang gelezen: Bram Rijsdam is 80 en speelt nog wekelijks zijn partijtje bij Sporting Leiden. Uniek is dat, zeker voor Leiden en omstreken, misschien wel voor heel Nederland. Lopend Vuurtje wil niet achterblijven en feliciteert ‘de krasse knar’ (een eretitel van Koot & Bie) met dit bijzondere feit. Opgewekt voorwaarts, Bram, en aan de bal blijven, ook met 81, 82, 83…..
sv ROAC: ‘Hebben jullie onze nieuwe website al gezien?’
‘Een nieuwe website, met een frisse opmaak, ruim opgezet en van mooie door Angela van Felz Fotografie gemaakte foto’s.’ Met trots kondigt ROAC de nieuwe website aan. Met de komst van de nieuwe site komen de wekelijkse mail en de Nieuwsbrief te vervallen. Op de pagina Aktueel is alle informatie uit de week- en Nieuwsbrief te vinden, te beginnen met het wedstrijdprogramma. Het speelschema voor de komende 2 weken komt als 1ste nieuwsitem in beeld. De wedstrijden van die sporten die ROAC aanbiedt staan hier keurig onder elkaar vermeld. Vervolgens verschijnen de meest recente nieuwsitems in beeld, met aankondigingen, verslagen en andere wetenswaardigheden, en uiteraard de agenda.
De club  wenst iedereen veel plezier met het bekijken volgen van de nieuwe website en besluit met: ‘Als je site hebt bekeken en vind je dat er iets ontbreekt, laat het weten.’ Complimenten zijn natuurlijk ook welkom. Lopend Vuurtje laat die alvast weten aan de bouwers van de website.
Schade en gebaar bij Sporting Leiden
Bericht van de collega’s van Omroep West: Het hoofdveld van voetbalvereniging Sporting Leiden heeft er wel eens beter bij gelegen. Een chauffeur van Albert Heijn koos dinsdag het zeiknatte veld uit om zijn blauwe bestelbus te keren en draaide daarbij modderdonuts in de graszoden. ‘Ongelooflijk, die mist echt een connectie met zijn hersenstam.’ Zoals wel vaker levert een bezorger van de supermarkt boodschappen af bij het kinderdagverblijf dat ook op het sportcomplex aan de Smaragdlaan is gevestigd. Zodra de chauffeur zijn sleutel in het contact steekt en weer wegrijdt, begint de ellende. De bestuurder probeert in eerste instantie om op een hard kunstgrasveld een draai te maken, maar moet die poging al snel staken. Daarna zet hij koers richting het hoofdveld, dat binnen de kortste keren wordt omgeploegd door de ‘blauwe Appie’. Tja, wat moet je daar nou van zeggen’, begint voorzitter Wim Pikaar van Sporting Leiden. ‘Een normaal, weldenkend mens doet zoiets niet. Hoe verzin je het?’, vraagt het bestuurslid zich af. ‘Die mist echt een connectie met zijn hersenstam.’ Daar blijft het niet bij, want bij het verlaten van het veld blijft de chauffeur tegen de boarding steken. ‘Ook dat nog’, verzucht Pikaar. Hoe groot de schade daar is, is nog onduidelijk.
Een dag later via Sporting Leiden: Wat een ludieke post niet teweeg kan brengen! Alle landelijke radio& tv zenders en kranten hingen aan de telefoon. Gisteren hebben we een prettig gesprek gehad met Patrick van de Albert Heijn. Hij heeft namens AH zijn excuses aangeboden, de schade zal hersteld worden, we hebben een mooi shirt en een bos bloemen ontvangen. Daarnaast ontvangen we een jaar lang, elke zaterdag, grats fruit voor de jeugd! Wat een super sportieve actie!

Must Read