woensdag, juni 12, 2024
HomeStatistiekenBloeiende juniorenafdeling weggelegd voor middelgrote gemeentes

Bloeiende juniorenafdeling weggelegd voor middelgrote gemeentes

-

Het grote LAV-onderzoek naar omvang voetbalclubs

Bloeiende juniorenafdeling weggelegd voor middelgrote gemeente

Vooral clubs uit een middelgrote gemeente hebben een bloeiende jeugdafdeling. Dat blijkt uit een groot onderzoek van LAV. We brachten via de site voetbal.nl álle teams van álle 49 clubs in de regio’s Alphen, Leiden en de Bollenstreek in kaart, die uitkwamen in het seizoen ‘23 – ‘24. ARC uit Alphen aan den Rijn heeft met 75 teams de grootste jeugdafdeling, gevolgd door Quick Boys (68) en Voorschoten met 64 teams. Meerburg is vierde (62), nog net voor RCL (58). De top-10 wordt volgemaakt door drie clubs met 48 teams: Lisse, ASC, Foreholte, FC Oegstgeest (46) en EMM’21 (41 teams).

Als we de Leidse studentenclubs Football Factory en LSVV’70 niet meerekenen, die zijn er alleen voor senioren, dan heeft Zwammerdam met drie teams de kleinste jeugdafdeling van de regio. Ook bij Aarlanderveen, NSV’ 46 (Noorden) en het Leidse LFC blijven met zes teams de velden op zaterdagochtend zo goed als leeg. MMO uit Hoogmade en Van Nispen (De Zilk) doen het met zeven teams eveneens matig, hetgeen uiteraard verband houdt met de grote van de gemeente. De top tien van kleinste jeugdafdeling bestaat verder uit vier verenigingen met elf teams, TAVV uit Ter Aar, Koudekerk, Lugdunum en Stompwijk.

A werd O19

De grote variatie aan leeftijdscategorieën geeft een zeer gevarieerd beeld van de indeling van de teams. Acht jaar geleden werd bijvoorbeeld de jeugdindeling A tot en F, vervangen door ‘Onder 19’ (O19) tot en met O8, met teams in elke leeftijdsgroep. Een voetbalclub kan dit naar eigen inzicht invullen en de nieuwe indeling volgen, of toch meerdere leeftijden bij elkaar voegen. Zo kan een team compleet worden gemaakt, of betere spelers bij elkaar worden gezet, ook al verschillen ze in leeftijd. Voorschoten’97 hanteert bijvoorbeeld nog de indeling langs de lijnen A tot en met F.

Overigens schaft de KNVB vanaf komend seizoen het verschil tussen O18 en O19 af. Dit wordt weer één categorie, en wel O19.  Een goede zet, want juist bij de oudste jeugd is het aantal teams vaak laag.

Junioren per club

In een reeks artikelen nemen we een aantal onderdelen van de voetbalclubs onder de loep: senioren, jeugd, vrouwen en meiden, en bijzondere teams, zoals futsal, veteranen en G-voetbal. Vandaag kijken we naar de junioren bij de jongens (vanaf O14 en ouder), en rekenen daarbij ook de teams die aangevuld zijn met een of meerdere meisjes.

De 48 clubs hebben in dit segment bij elkaar 380 teams, oftewel bijna acht per club. Een bloeiende juniorenafdeling is alleen weggelegd voor een klein groepje voetbalclubs.

O19

Bij elkaar hebben de 49 clubs zestig O19-elftallen, oftewel 1,2 per club. Opvallend: heel Leiden telt slechts één O19 (UVS). In de kopgroep zitten Blauw-Zwart, FC Lisse, FC Oegstgeest, Quick Boys en Rijnsburgse Boys met drie O19-teams. Daarboven komt nog Foreholte, dat er vier heeft, en op nummer één staat Voorschoten’97 met vijf teams O19. Elf clubs hebben twee O19. De opvallendste daarvan is Woubrugge, dat verder nog slechts twaalf jeugdteams telt. Zestien clubs hebben geen O19.

O18

Met slechts 24 O18-elftallen is dit de kleinste leeftijdscategorie. Gemiddeld heeft een vereniging nauwelijks een half team in deze groep. Het is dus goed dat de KNVB de O18 opheft. ARC, FC Lisse en Meerburg hebben drie teams in deze groep, Alphense Boys en Blauw Zwart hebben er twee. Is er sprake van een samenvoeging, de nieuwe O19 dus, dan is FC Lisse met zes teams de grootste. Elf clubs hebben geen team als we naar de oude A kijken. In Leiden geldt dat buiten UVS en DoCoS, dat één O18 heeft, voor alle andere clubs.

O17

Met zeventig O17 teams is het gemiddelde per club in de onderzochte regio’s 1,4. Uitschieter is FC Oegstgeest dat er liefst zes telt. Ook ARC en Voorschoten’97 doen het met vier prima. EMM, FC Lisse, Meerburg, Quick Boys, SJC en RCL tellen drie O17. Negentien clubs hebben geen team in deze leeftijdscategorie. Alle Leidse teams O17 spelen bij Lugdunum (twee).

O16

Er zijn zestig O16 in de regio’s Alphen, Leiden en de Bollenstreek. In deze regio’s is er per club gemiddeld 1,2 team in deze groep. Meerburg telt er zes, het hoogste aantal. ARC (vijf) en Voorschoten ‘97 en Quick Boys (vier) doen het ook goed bij de O16. Alphia, ASC, Foreholte, Noordwijk en VVSB spreken met drie een woordje mee. Leiden telt in totaal 2 O16, ze komen beide uit voor DoCoS.

O15

In de groep O15 spelen 84 teams, oftewel gemiddeld  1,7 per club. ARC en FC Oegstgeest staat bovenaan met vijf keer een O15. Voorschoten ’97, RCL en Katwijk hebben er vier. Vijf clubs hebben afgelopen seizoen O15-3 kunnen inschrijven: Alphense Boys, ASC, Foreholte, en SJC. Kijken we naar Leiden dan zijn er in deze groep ook vrij weinig teams: DoCoS, Lugdunum, Roodenburg en UVS brengen elk één O15 op de been.

014

De jongste groep in de junioren telt 82 teams, 1,6 per club. Opnieuw staat ARC bovenaan met liefst zeven teams, Meerburg heeft er zes. RCL, Rijnsburgse Boys, en Voorschoten’97 gaan tot vier. Dertien clubs hebben geen enkel team ingeschreven in deze leeftijdsgroep.

Wordt vervolgd!

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read