zaterdag, juli 27, 2024
HomeStatistiekenLedenaantallen Leids voetbal onder de loep

Ledenaantallen Leids voetbal onder de loep

-

Uitdaging ligt vooral bij de oudere jeugd

Met slechts één O19 (UVS), één O18 (DoCoS) en twee O17 (Lugdunum) staat het voetbal wat betreft de oudere jeugd in Leiden er zorgwekkend voor. Clubs zijn immers mede afhankelijk van doorstroming vanuit de jeugd. De zorgen blijken uit een evaluatie van LAV dat de ledenaantallen van de Leidse voetbalclubs onderzocht.

Opgeteld komen ongeveer 3500 voetballers namens een Leidse club uit in een competitie van de KNVB. Het totaal aantal leden van Leidse voetbalclubs is hoger, omdat bij dit aantal geen vrijwilligers, bestuurders, trainers, ukken en onderling voetballende leden zijn geteld. Het aantal voetballende leden is verhoudingsgewijs zeer matig. Alleen een club als Quick Boys uit Katwijk heeft al 2600 leden.

Het is duidelijk dat de fusiegolf van rond de eeuwwisseling niet positief heeft uitgepakt voor het Leidse voetbal. Niet wat betreft het prestatieniveau, noch wat betreft het aantal voetballende leden. 1 + 1 was nooit 2. Daarbij moet worden opgemerkt dat vlak over de gemeentegrens een aantal grote verenigingen liggen als Meerburg, RCL, ASC en Voorschoten ‘97. Daar zijn ongetwijfeld behoorlijk wat Leidse voetballers actief.

Leiden telt nog slechts zes ‘burgerclubs’: Sporting Leiden, UVS, DoCoS, Roodenburg,  Lugdunum en LFC. Daarnaast bestaan LSVV ‘70 en Football Factory, die vooral worden gevuld door studenten.

Sporting Leiden de grootste

Geen van de Leidse clubs kan als kerngezond worden beschouwd. Soms is er wel sprake van een goed gevulde seniorenafdeling, maar dan is het aantal jeugdleden weer aan de kleine kant. Of andersom. Sporting Leiden heeft de meeste namen in haar ledenbestand staan: 657. Vooral de seniorenafdeling is met vier elftallen op zondag en acht op zaterdag naar Leidse maatstaven goed gevuld. Opvallend is dat Sporting Leiden liefst zes 35+teams heeft. Daarentegen is de oudere jeugd compleet afwezig, boven de O15 zijn er geen teams meer. Een deel van de tieners is al overgeheveld naar de senioren.

Ook UVS heeft veel leden, een kleine 600. Daar ligt het accent op de jongste jeugd. UVS telt achttien teams van spelertjes jonger dan tien jaar. Met één O19 is het echter slecht gesteld met de junioren. Geen O18, geen O17, geen O16. Voor een club die vele jaren toonaangevend was in het regionale jeugdvoetbal betekent dit een ongekende terugval. Vijf seniorenelftallen is ook aan de magere kant. Niet eens in een ver verleden waren dat er nog veertien.

Nummer drie qua omvang is DoCoS dat een prima variatie biedt aan de 550 leden. Elf senioren, verdeeld over zaterdag en zondag, drie veteranen, en in zo goed als elke jeugdcategorie is het vertegenwoordigd. Op het gebied van meidenvoetbal is DoCoS met drie teams de grootste van Leiden. Het heeft ook een vrouwen 1 en 2.

Roodenburg (390 leden) is vergelijkbaar met UVS, alleen zonder een O19. Daar houdt de jeugd boven 14 jaar op met voetballen. Dat moet volgend seizoen anders zijn, want met liefst vier O14-teams is er potentie genoeg om in de toekomst weer meer juniorenvoetbal te bieden. Ook met de jongste jeugd gaat het goed in Noord, vanaf O13 zijn er steeds minimaal twee teams actief in de competitie. Met zeven seniorenteams, een zaalvoetbalteam en een veteranenelftal is Roodenburg prima gevuld.

Ook Lugdunum staat met 376 leden op gepaste afstand van de top drie, de vereniging heeft dan ook een wankele basis. Op alle gebieden is groei noodzakelijk, behalve bij de O17, waarvan Lugdunum er twee heeft, een uitzondering in het Leidse voetbal. Ook het vrouwenzaalvoetbalteam van de club is uniek in Leiden. Het heeft bovendien een O23. Vier mannenzaalvoetbalteams is uitstekend. Voor de rest is er werk aan de winkel voor Lugdunum, in de leeftijdscategorie O15, O13 en O11 is er steeds slechts één team actief.

LFC leunt zwaar op de zaalvoetbaltak, waar het liefst tien teams heeft uitkomen in een KNVB-competitie. Daarnaast is het behelpen. Aan de Boshuizerkade, eens de bakermat van het Leidse voetbal, spelen maar drie seniorenteams, en daarnaast een 45+ team. Dat is zorgwekkend. Ook de slechts zeven jeugdelftallen hebben dringend behoefte aan aanvulling. Hoe de club gezond gaat worden is een vraagteken. De naamsverandering afgelopen seizoen van FC Boshuizen naar LFC, moet nog landen en zorgt wellicht nog voor de broodnodige groei.

De twee studentenclubs van Leiden, LSVV’70 en Football Factory, doen het prima. Beiden hebben vijftien teams, alleen senioren uiteraard, waarbij LSVV’70 ook actief is in het vrouwenvoetbal. De ledenaantallen van respectievelijk 255 en 360, zorgen voor een solide basis van het studentenvoetbal in Leiden.

Conclusie

Leiden mist vooral juniorenvoetbal in de oudste categorie. Dat komt deels doordat jeugd gelokt wordt door gezonde verenigingen in de regio: RCL, Meerburg, ASC en Voorschoten ‘97. Waar heel Leiden slechts vier elftallen heeft spelen in de leeftijd tussen O19 en O17 heeft bijvoorbeeld Meerburg er in zijn eentje al acht. De O16 in Zoeterwoude-Rijndijk (zes teams) is drie keer zo groot dan die van DoCoS, dat in Leiden als enige uitkomt in deze categorie.

Als we kijken naar het totaal aantal leden van de KNVB (1.212.697),  gedeeld door het aantal inwoners in Nederland (17.947.684), dan zijn één op de veertien Nederlanders lid van de voetbalbond.  Vertalen we deze cijfers naar Leiden, dan is de rekensom globaal 127.000 inwoners gedeeld door 3500 leden, wat uitkomt op één op 36 Leidenaars die lid is van de KNVB. Deze vergelijking zegt veel.

Werk aan de winkel derhalve! Suggesties altijd welkom. LAV is bereid mee te denken en de nek uit te steken waar dat gewenst is. Samen sterk is en blijft ons motto.

Binnenkort ook de eerste cijfers vanuit clubs in Groot-Leiden. Alle clubs komen bij ons aan bod de komende tijd!

 

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

2 REACTIES

  1. De teloorgang in het Leidse Voetbalwereldje heeft zich ingezet met o.a. het [verplicht] samen voegen van diverse voetbalverenigingen begin van de jaren van deze eeuw. Het begon onder het tijdperk van de toenmalige wethouder Alexander Pechtholt, aan de Boshuizerkade en aan De Vliet. Onder het mom van, dan krijgen we gezondere verenigingen in Leiden. Deze min of meer gedwongen fusies hebben in mijn ogen juist averechts gewerkt. Na het vertrek van deze wethouder kwam zijn opvolger Frank de Wit, met een nog beter plan; Het plan; Voetbal Vitaal in Leiden. Goed bedoeld van deze sympathieke wethouder, een bijeenkomst met alle Leidse Voetbalclubs in Holiday Inn zou het startschot zijn voor voor en gezonde voetbaltak in Leiden. Vol goede moet werden er vervolg afspraken gemaakt met o.a. een bijeenkomst in de kantine van het Zwembad De Zijl, met als gastspreker Willem van Zuilen [TV West] Echter dit plan van voetbal vitaal hielt 5 criteria in. Aan deze 5 toen der tijd konden bijlange na, niet alle Leidse Voetbalclubs aan voldoen. En toen, ja toen kwam de redder in noot. De opvolger van wethouder Frank de Wit. De heer Paul Dirkse. Die ging wel even de bekende bezem er doorheen halen. Schuld bij de gemeente Leiden. Bij niet voldoen ala de minuut wegwezen en de huur werd opgezegd. Er werd niet meer gekeken naar de eerder genoemde 5 criteria. Het kromme van het beleid van Dirkse was toen, dat niet alle verenigingen met schuld aan de gemeente de zelfde maat is genomen. In mijn ogen en niet uitsluitend in die van mij, is er een vies spel gespeeld. Men de politiek had [voetbal] grond nodig om andere plannen in Leiden te verwezenlijken. Grond voor, een nieuw zwembad, een schaatshal, voor woningbouw aan de Boshuizerkade. De Politiek in Leiden, heeft zich zelden hart gemaakt voor de voetbalsport. Uitzonderingen heb ik in mijn lange loopbaan als bestuurder wel meegemaakt. Met wethouders De Wit, en van heel lang geleden Dick Tesselaar. En ja ik weet drommels goed dat een stad met 127.000 inwoners te klein is voor 10 of meer voetbalverenigingen. Maar de 6 die er nu zijn lijkt mij wat aan de magere kant. 8 Clubs en dan goed verdelen over de diverse wijken in de stad, met goede accommodaties en voorzieningen had zeker anno 2024 mogelijk geweest. Maar dan had er wel sturing moeten zijn van uit de Leidse Politiek. En daar ontbrak het aan, en ontbreekt het nog steeds aan. We zullen het moeten doen met wat er nu voorhanden is; Ik kom graag nog steeds over de vloer bij diverse verenigingen. En heb respect voor al de bestuurders en vrijwilligers hoe of men bezig is om het Leidse Voetbal en haar liefhebbers te vermaken. Een club als Sporting Leiden, is goed bezig. Hou dit vol mensen. En let goed op wat er straks staat te gebeuren op Sportpark De Mors 2. ……

  2. Met het Anti voetbal bestuur van de liberaal linkse gemeenteraad en b&w is Leiden een anti sport stad geworden.
    Alexander Pechtold en zijn companen (GroenLinks)hebben na Leiden nog veel meer kapot gemaakt.
    Mijn club, Leidsche Boys ook door de verhuizing naar de Vliet kapot gemaakt.

Reacties zijn gesloten.

Must Read