donderdag, juni 27, 2024
HomeStatistiekenRegionale clubs hebben gemiddeld bijna zes vrouwen- en meisjesteams

Regionale clubs hebben gemiddeld bijna zes vrouwen- en meisjesteams

-

Onderzoek LAV naar omvang voetbalclubs

Clubs hebben gemiddeld bijna zes vrouwen- en meisjesteams

De voetbalclubs in de regio’s Alphen, Leiden en de Bollenstreek hebben gemiddeld bijna zes meisjes- en vrouwenteams. Dat blijkt uit ons onderzoek via de site voetbal.nl waar we álle teams van álle 49 clubs in kaart brachten die uitkwamen in het seizoen ‘23 – ‘24. In een reeks artikelen nemen we een aantal onderdelen van de voetbalclubs onder de loep: senioren, jeugd, vrouwen en meiden, en bijzondere teams, zoals futsal, veteranen en G-voetbal.

Vandaag kijken we naar de vrouwen en meisjes van de voetbalclubs. Zij hebben bij elkaar 282 teams waarin alleen meisjes of vrouwen uitkomen. Bij de senioren valt op dat er geen veteranen zijn, wel een competitie voor 30plus vrouwen, de mannen hebben die keuze niet. Er komen negentien teams in uit, waarvan drie bij ASC in Oegstgeest. Er zijn bij alle clubs slechts vier zaalvoetbalteams actief, een bij FC Rijnvogels en Woubrugge, en twee bij Lugdunum. De meeste vrouwenteams spelen bij FC Rijnvogels (vier). Ook EMM’21, FC Oegstgeest, LSVV’70, Football Factory, Foreholte, Quick Boys en Ter Leede spreken met drie teams een aardig woordje mee.

Jeugd

De jeugdafdeling is anders ingedeeld dan bij de jongens. Hier geen O19, 18, 16 of 14. Doordat er nog steeds veel minder meisjes dan jongens voetballen, worden op deze manier de teams op sterkte gehouden. Er speelden bij de onderzochte clubs in het seizoen 23-24 in totaal 168 teams. Daarbij moet worden opgemerkt dat veel clubs meisjes en jongens bij elkaar laten uitkomen, zeker als ze jonger dan veertien zijn, en dan bij de jongens worden gerekend. Het totaal aantal meisjes dat voetbalt is dus hoger dan die spelen in de 168 teams. De grote drie zijn Voorschoten’97 en Quick Boys met veertien meisjesteams, en ARC met twaalf. Dertien clubs hebben helemaal geen meisjes- of vrouwenvoetbal.

De groep MO20 telt 21 teams, daarbij komen ook speelsters uit die 18 of 17 jaar oud zijn. Lisse, Oegstgeest, Rijnvogels, en Voorschoten’97 hebben hierbij twee teams. In Leiden zijn er geen teams die in deze categorie uitkomen.

Bij de MO17 zijn 29 teams actief. ARC en FC Oegstgeest hebben er drie spelen. Katwijk, SJC en Voorschoten’97 doen het met twee teams ook goed. DoCoS zorgt voor de enige MO17 in Leiden.

De MO15 is met 46 teams de grootste afdeling bij de meisjes. Quick Boys heeft er liefst vijf van, en dit het hoogste aantal ‘overall’ van een meisjesgroep. Ook ARC doet het met vier O15 prima, evenals Voorschoten, dat er drie telt. DoCos en Lugdunum zorgen voor de enige Leidse meisjesteams in deze groep.

Ook MO13 is groot, en telt veertig teams. Voorschoten’97 heeft er vier, ARC en Quick Boys drie.  DoCos redt de ‘Leidse eer’ met één O13.

De jongere meiden spelen vaak bij de jongens en er zijn dan ook weinig echte meisjesteams over. MO12 telt er bij alle clubs opgeteld slechts vijf, O11 heeft er 21 en MO10 is dertien teams groot. De MO9 zijn met acht, en de MO7 (drie) zeer klein. Opvallend in deze groepen is opnieuw Voorschoten ‘97 dat bij MO11 drie teams in de competitie heeft.

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read