woensdag, juni 26, 2024
HomeMeerburgInterviews MeerburgMeerburg promoveert na 'rollercoasterfinale'

Meerburg promoveert na ‘rollercoasterfinale’

-

Nacompetitie derde/ vierde klasse- ‘Man, man, man, deze wedstrijd heeft mij vijftien jaar van mijn leven gekost’, stamelde Meerburg-voorzitter Cees de Rooij kort na afloop van de p/d-finale tussen Meerburg en Altior. De emoties van de preses waren zeer begrijpelijk, want ook de meeste toeschouwers op het drukbevolkte AAV Alphen-complex ervoeren de zinderende ontmoeting als een ritje in een emotionele achtbaan. Nadat er na de reguliere speeltijd (2-2) geen beslissing was gevallen en er ook na verlenging nog geen winnaar was (3-3), moesten strafschoppen voor het definitieve verdict zorgen. Uiteindelijk toonde Meerburg zich na 18 genomen penalty’s de sterkste, waardoor de zwart-witten de felbegeerde promotie naar de derde klasse binnensleepten. Voor Altior betekende het verlies degradatie naar de vierde klasse.

Na een van beide kanten wat onwennig begin kwam de wedstrijd na een half uur spelen pas echt op gang. Meerburg-spits Max van Steen raakte met een harde kopbal eerst nog het Altior-aluminium, maar enkele minuten was het toch raak voor de Rijndijkers. De watervlugge Lars Barthen reageerde alert na een redding van Altior-doelman Mike van Tol en zette zijn ploeg middels een intikker op een 1-0 voorsprong.

In het laatste kwartier voor rust gingen de oranjehemden wat meer op zoek naar de aanval. Altior-aanvaller Joost Sassen leek kort voor het verstrijken van de eerste helft voor de gelijkmaker te gaan zorgen, maar Meerburg-doelman Jesse Haak kon de inzet van de Langeraarder nog net met zijn benen pareren.

Vlak na de pauze kreeg Van Steen een goede mogelijkheid op de 2-0, maar Van Tol liet zich niet verrassen. Van Steen kon zich na een uur spelen wel laten bejubelen. Na een verre voorzet legde Tom Klumperman de bal met zijn hoofd terug op de afscheid nemende spits, die wel raad wist met dit buitenkansje (2-0).

Meerburg leek na deze treffer op weg naar veilige haven, maar zoals eerder in deze nacompetitie toonde Altior haar onverzettelijkheid. Tim Zwirs zorgde twintig minuten voor tijd voor de 2-1, waarna Tim Heikoop in blessuretijd zijn ploeg op gelijke hoogte kopte (2-2) en er een verlenging nodig was. Altior leek na de 2-3 van Rick Keijzer op weg naar klassebehoud, maar Meerburg, fanatiek aangemoedigd door haar talrijke supporters, vond in de tweede helft van de extra speeltijd nieuwe krachten. Nadat invaller Finn Haverschmidt vanuit een corner voor de 3-3 had gezorgd, volgden nog een aantal doldwaze minuten waarin echter niet meer werd gescoord.

Ook in de penaltyreeks bleven de beide teams zeer aan elkaar gewaagd. Nadat Altior strafschop nummer 17 had gemist, schoot uiteindelijk Maarten Klumperman zijn ploeg vanaf de kalkstip naar de verdiende promotie. Hiermee kwam een einde aan een prachtige voetbalmiddag, die eigenlijk geen verliezer verdiende. Zowel Altior als Meerburg maakten in deze zeer sportieve ontmoeting reclame voor het amateurvoetbal en toonden aan dat een beslissingswedstrijd een fantastische apotheose van een voetbalseizoen kan zijn.
Voor Meerburg betekende de zwaarbevochten overwinning dat de Zoeterwoudenaren volgend seizoen eindelijk haar entree in de derde klasse zaterdag kunnen gaan maken. De club groeide de laatste jaren, met inmiddels 1150 leden, uit haar jasje, maar de sportieve progressie van het vlaggenschip bleef daarbij wat achter. Sinds de overstap van Meerburg van de zondag naar de vierde klasse zaterdag (in het seizoen 2017/2018) lukte het de zwart-witten niet om promotie naar een hoger niveau te bewerkstelligen.

Voor debuterend Meerburg-hoofdtrainer Nick Poot, vorig seizoen actief als assistent bij Voorschoten’97 (za), was er in zijn eerste seizoen bij de Rijndijk-bewoners dus al gelijk een mooi succes te vieren. Poot liet na kort na afloop van de wedstrijd weten dat de promotie van Meerburg vooral als een verdienste van meerdere mensen binnen de vereniging moet worden gezien. Poot: ,,Sinds mijn eerste dag bij Meerburg ben ik door de club op allerlei gebied ondersteund. Ik kreeg de beschikking over een goede staf en ook op ander vlak heeft Meerburg haar zaakjes op orde. Ik ben vooral blij over de wijze waarop deze promotie tot stand is gekomen. Meerburg werd altijd gezien als een ploeg die vooral lekker een balletje wil trappen, maar vandaag hebben we aangetoond dat we een team hebben waar ongelooflijk veel karakter in zit. De late 2-2, en daarna de 2-3, waren stevige dreunen en dat we daarna toch nog de wedstrijd in ons voordeel hebben weten te beslissen, is denk ik kenmerkend voor deze spelersgroep. Ik wil trouwens ook alle credits geven aan Altior, dat zich ook vandaag weer knap terug knokte in de wedstrijd. Of we vandaag nog een feestje gaan vieren? Dat lijkt me toch wel’’, aldus een lachende Poot, die zich vervolgens in het feestgedruis van zijn dolgelukkige ploeg stortte.

De beslissende penalty van Maarten Klumperman in beeld (met dank aan Renate Poot)

Meerburg – Altior 2-2 (1-0), na verlenging 3-3, Meerburg wint na strafschoppen (7-6).      37. Barthen 1-0, 60. Van Steen 2-0, 70. Zwirs 2-1, 90+2. Heikoop 2-2, 95. Keijzer 2-3, 110. Haverschmidt 3-3.

Basisopstelling Meerburg: Haak, Verra, Straathof , M. Klumperman, S. Hazenberg, Jasperse,  Barthen, T. Klumperman , Van Steen, F. Hazenberg, Overduin.

Must Read