maandag, april 15, 2024
HomeVierde klasseMeerburgNog even achterom kijken naar SJZ- Meerburg..

Nog even achterom kijken naar SJZ- Meerburg..

-

Vanzelfsprekend werd de Derby van Zoeterwoude uitgebreid belicht op deze site. Het verslag van gisteren krijgt nu nog een vervolg met een nabrander vanuit het groen-witte kamp. Gerard van der Hoeven van SJZ support LAV wel vaker, zo ook nu. Onze redactie maakt er dankbaar gebruik van.

De wedstrijd

Wat is er aan de hand met SJZ? In de eerste periode speelden de groenwitten aantrekkelijk en heel aanvallend voetbal. Dat leverde de titel van de eerste periode op. SJZ kreeg nauwelijks doelpunten tegen. Hoe anders is het in 2024. Twee wedstrijden, nul punten en 8 doelpunten tegen. Na de onfortuinlijke 4-3 nederlaag bij NSV’46 leek dorpsgenoot Meerburg een mooie tegenstander om het tij te keren. Het liep heel anders.

Bij Meerburg ontbraken enkele basisspelers, zoals topscorer Max van Steen. Uitgerekend hij was altijd trefzeker tegen Sint Jan. Met 12 doelpunten in slechts vier derby’s is hij na 50 derby’s met stip de meest productieve speler als het gaat om de tweekamp tussen Dorp en Rijndijk.

Sterk begin

De thuisclub startte sterk. Na 5 minuten was het al 1-0. Caleb van der Helm schoot de bal na een handige actie tegen de paal. In de rebound maakte Daan van Rijn het karwei koelbloedig af. Een mooie opsteker voor de thuisclub. Jari van Kampen kreeg zelfs de kans die score te verdubbelen. Dat lukte niet. Meerburg trok vervolgens het initiatief naar zich toe en was meerdere keren gevaarlijk. De afweer van de Dorpers bleef overeind, mede door enkele knappe ingrepen van doelman Gijs Brinks.

Minuut 32 leek een kantelpunt te worden. SJZ-aanvaller Jari van Kampen kreeg direct rood na een stevige charge op Luc Schade. Er ontstond meer ruimte en hoewel Meerburg wel sterker werd, hield SJZ stand. De 10 tegen 11 veldverhouding zou in het tweede bedrijf wel eens de doorslag kunnen geven, zo was de verwachting.

Nauwelijks een minuut in de tweede helft was het numerieke voordeel van Meerburg weg. Na een onhandige actie kreeg ook Maarten Klumperman de rode kaart. Hoewel beide rode kaarten wel terecht waren, strooide arbiter Arnoud Stolwijk daarna onnodig veel met gele kaarten.

Meerburg begreep vervolgens het best dat de mouwen opgestroopt moesten worden. De Rijndijkers gebruikten optimaal de ruimte die ontstond. Op het vele switchen had SJZ geen passend antwoord en werd stuk gespeeld. Zeven minuten na de pauze was het 1-2. Floris Hazenberg en Julian van Haaster waren verantwoordelijk voor die score-wijziging. SJZ was van slag en had geen passend antwoord.

Na iets meer dan een uur deelde Meerburg de genadeklap uit. Een vlotte aanval werd door Tom Klumperman (tweelingbroer van Maarten die al onder de douche stond) afgerond: 1-3. De brigade van trainer Nick Poot, hij is de partner van een voormalige bewoonster van ‘t Watertje in Zoeterwoude-dorp, speelde een gewonnen wedstrijd.

Mysterieuze krachten

Sportjournalist Joris van den Bergh (1882-1953) schreef in 1941 het meesterwerk ‘Mysterieuze krachten in de sport’. Dat handelt over de mentale aspecten en facetten van de sport. Het gaat wellicht te ver om blindelings aan te nemen dat Meerburg over mysterieuze krachten beschikte. Feit is wel dat na de uitsluiting van Meerburger Maarten Klumperman juist SJZ de kluts kwijt was. De bezoekers leken extra gemotiveerd. Daarbij werden zij tot ieders verrassing geholpen door opvallend veel slordigheden bij de thuisclub die ineens het geloof in eigen kunnen verloren leek te hebben.

Historisch doelpunt Meerburg

Zolang het 1-2 stond, bleef SJZ in de wedstrijd. Maar de echte overtuiging ontbrak. De bezoekers maakten dankbaar gebruik van de ruimte die SJZ ongewild weggaf. Dat leverde de 1-3 op door Tom Klumperman. Een doelpunt met historische waarde want het was de honderdste treffer sinds de eerste derby die werd gespeeld op 25 september 1949. Destijds was Jan Zandbergen de allereerste doelpuntenmaker ooit in de derby. Meerburg zat in een flow en gesteund door een flinke supportersschare maakte Jesse Jasperse er zelfs nog 1-4 van.

Na afloop kreeg SJZ een tweede tik te verwerken. Verdediger Dave Plooij raakte al vroeg in de wedstrijd geblesseerd, speelde het duel wel uit, maar ging voor de zekerheid toch even naar het ziekenhuis. Daar bleek dat hij een middenhandsbeentje heeft gebroken en hij moet onder het mes. Plooij is daardoor voorlopig uitgeschakeld. Erg zuur voor de altijd gretige Dave en voor SJZ.

“Pijnlijk, maar geen man over boord”

Waar de euforie bij Meerburg groot was, droop SJZ af.

Ondanks de forse oorwassing, bleef trainer Kevin Bos nuchter. “Natuurlijk is dit een enorme domper. Ik heb niet direct een verklaring voor ons spel. In de rust dachten we een tactisch plan te hebben omdat wij met 10 man speelden. Dat viel in duigen na de rode kaart voor Meerburg. Met die situatie ging Meerburg goed om, wij niet. Pijnlijk, maar geen man over boord. Wij hebben een periodetitel op zak en moeten ervoor zorgen dat we straks klaar zijn voor de nacompetitie. Wij moeten weer terug naar de goede vorm.”

Conclusie

Spel van SJZ onder de maat en eindresultaat zeer teleurstellend. Meerburg verdiend gewonnen. 2x rood terecht, gele kaarten waren overdreven. Pittige maar niet echt harde derby. Rond de 400 toeschouwers. Waren er in de ‘gouden  jaren’ op zondag overigens meer. Burgemeester Fred van Trigt (CDA) aandachtig toeschouwer. Diplomatieke reactie: “Mooi dat de punten in Zoeterwoude zijn gebleven……”

Derde Helft uitermate geslaagd. De Meerburgers hadden het hoogste woord. De Foodcorner met speciale Derde Helft Broodjes met warm vlees deed uitstekende zaken. Ondanks het verlies op het veld wreef onze  penningmeester zich steeds vaker vergenoegd in de handen. Livemuziek van zanger Michel van Rijswijk en Disco  LT Sound stuwden de sfeer tot grote hoogte.  De biertap draaide op volle toeren. Mazzel dat de bierfabriek om de hoek staat. Oké, aan de Rijndijk, maar daar malen de dorpers niet echt om als het om het gerstenat gaat…….

Sfeer, zoals altijd bij de derby, meer dan uitstekend. Besturen gaan prima met elkaar om. Dat Meerburg na de 1-4 ook in de Derde Helft de toon zette, is wel te verklaren. De hele middag was het (buiten de rode kaarten) reclame voor het amateurvoetbal. En zo hoort het ook…

 

Must Read