donderdag, mei 30, 2024
HomeVierde klasseSporting LeidenSporting Leiden kan het niet bolwerken tegen sterker SJZ

Sporting Leiden kan het niet bolwerken tegen sterker SJZ

-

Vierde klasse A (zaterdag)- Voor Sporting Leiden is het twee voor twaalf geworden. De jeugdige ploeg van trainer Ronald Mink kan werkelijk ieder punt gebruiken om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Het streven bij de immer optimistische coach blijft het behalen van de nacompetitie om te spelen voor lijfsbehoud. Op het eigen sportpark Morsch II kwam SJZ dit weekend op bezoek. Bij deze ploeg hangt de vlag er totaal anders bij. Met een periodetitel op zak gaan de manschappen van trainer Kevin Bos sowieso spelen voor promotie, maar het behalen van het kampioenschap ligt na de inzinking van koploper Teylingen ook nog in het vooruitzicht. De belangen waren dus groot voor beide partijen. Na een ietwat rommelige wedstrijd gingen de punten mee naar Zoeterwoude-Dorp. Het werd 1-3.

Sporting Leiden begon bevlogen en zag na een aantal minuten spelen een inzet van aanvaller Yousuf Sadi Himli op de paal belanden. Een waarschuwing dus voor SJZ dat het deze middag geen cadeautjes zou krijgen. Nadat de storm was gaan liggen van Leidse kant kwamen de mannen van Bos wat beter in het spel maar de bezoekers hadden zichtbaar moeite had met het spelen op natuurgras. Er kwamen wat kansen voor de gasten, maar Sporting Leiden doelman Sem Ouwerkerk verkeerde deze middag in goeden doen met een reeks goede reddingen.

De wedstrijd kabbelde wat voort en na een goed half uur voetballen kwam SJZ op voorsprong. Na een goede aanval werd Ricardo Rietkerken gevonden die de bal beheerst langs de uitkomende Ouwerkerk schoot. Een terechte voorsprong gezien de veldverhoudingen en het aantal kansen voor de bezoekers. Tot aan het rustsignaal zou het duel zich vooral afspelen op het middenveld zonder dat hieruit noemenswaardige kansen te noteren vielen.

Na de onderbreking had Joey Vink de score voor de bezoekers kunnen verdubbelen. Een afgevallen bal werd door hem maar net naast het vijandelijke doel geschoten. SJZ zou de bovenliggende partij blijven maar kwam er moeilijk doorheen bij de hardwerkende Leidenaren. Aan arbeidsethos geen gebrek bij de thuisploeg, er werd gevochten voor iedere meter. De ploeg kwam zelfs als een duveltje uit een doosje op gelijke hoogte. Na miscommunicatie in het strafschopgebied van SJZ kon Sadi Himli oppikken en prikte op fraaie wijze binnen.

Lang konden de pupillen van Mink niet genieten van de gelijkmaker. Uit een corner kopte Mitchell Hensing via de lat en de rug van een tegenstander binnen. SJZ bleef hierna zoeken naar meer doelpunten vooral met schoten vanuit de tweede lijn. De thuisploeg moest het hebben van standaardsituaties om in de buurt te komen van het vijandelijke doel. Tegen het einde van de wedstrijd kregen de Zoeterwoudenaren een aantal hele grote kansen om de wedstrijd definitief nar zich toe te trekken maar faalde in de afronding. Pas heel diep in blessuretijd viel de beslissing door een doelpunt van vormgever Vink, waarna direct het laatste fluitsignaal volgde.

Al met al een terechte overwinning voor de Zoeterwoudenaren. Sporting Leiden is zeker niet van de mat gespeeld en hebben gestreden voor wat ze waard waren. Het krachtsverschil was echter simpelweg te groot.

Sporting Leiden goalie Ouwerkerk over de verloren wedstrijd: ,,Er is vandaag hard gevochten door ons. We creëerden misschien niet zoveel kansen maar gaven hun ook, zeker in de beginfase niet echt veel ruimte. Uiteindelijk beschikken ze over zoveel individuele klasse waardoor het verschil gemaakt werd. Na de gelijkmaker had ik nog  hoop, dat viel helaas al snel in duigen. Toch hebben we het vandaag niet heel slecht gedaan, we zijn niet van het kastje naar de muur gestuurd. Verliezen van een volwassen ploeg die om de bovenste plekken speelt, is geen schande. Ik ben trots op de werklust van vandaag. Tot de laatste dag zullen we blijven vechten voor een nacompetitieplek. Dat staat vast.”

Opponent en tevens doelpuntenmaker Vink met zijn visie op de wedstrijd: ,,Uitwedstrijden op natuurgras zijn voor ons nooit een makkie. Dat wisten we van tevoren en dat is ook gebleken. Van onderschatting was ook geen sprake omdat we wisten dat Sporting er alles aan wil doen om niet direct te degraderen. Ik vond wel dat we zeker de bovenliggende partij waren, maar we maakten het onszelf onnodig moeilijk door de kansen die we kregen niet direct te verzilveren. De overwinning is lekker maar het was moeizaam, zeer moeizaam. Uiteindelijk tellen echter alleen de drie punten.”

Als gezegd gaan de Leidenaren er alles aan doen om niet te degraderen. De volgende wedstrijd is in Boskoop tegen Floreant. Het seizoen duurt niet lang meer, dus alle hens aan dek nu voor Mink en zijn jongens.

SJZ doet met deze overwinning goede zaken. Koploper Teylingen verloor van directe concurrent FC Oegstgeest en het kampioenschap komt ineens binnen handbereik. Aankomend weekend komt Teylingen op bezoek dat mag nu al als een kraker worden beschouwd.

Basisopstelling Sporting Leiden: Ouwerkerk, Van Gulik, Fakkel, De Groot, Van Eijgen, Fielemon, Hennekij, Schroder, Calkhoven, Sadi Himli, Du Prie.

Basisopstelling SJZ: Koek, De Goede, Mitchell Hensing, Van Rijn, Vink, Loomans, Rietkerken, De Klerk, Mike Hensing, Van den Bergen, Van der Helm.

Note redactie: een fotoserie volgt later!

Sergio Rademakers
Sergio Rademakers
Verslaggever sinds 2013. Leidenaar pur sang, vooral kenner van derde-en vierde klasse, sergio@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read