vrijdag, april 19, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseValken’68 lijdt eerste nederlaag tegen Monnickendam (plus podcast)

Valken’68 lijdt eerste nederlaag tegen Monnickendam (plus podcast)

-

Eerste klasse A, West I (zaterdag)- In een aantrekkelijke wedstrijd leed Valken’68 zijn eerste nederlaag. Valken’68 speelde de gehele tweede helft met een numeriek voordeel, maar wist uiteindelijk niet aan het langste eind te trekken tegen een zeer effectief Monnickendam (3-4).

Om 14:30 werd er in een heerlijk herfstzonnetje afgetrapt op sportpark t Duyfrak. Na een minuut lag de bal al achter doelman Joris van Harmelen van de Valkenburgers. Wanorde in de defensie zorgde ervoor dat Jim Visser alleen op kon duiken voor de keeper en simpel langs hem schuiven.

Valken’68 trok daarna ten strijde richting het doel van de Monnickendammers en kreeg na dertien minuten de uitgelezen mogelijkheid via Matthijs de Mooij. Echter met de hoek voor het uitkiezen, schoof hij de bal naast het doel. Vijf minuten later was het dan toch raak. Een vrije diepe bal van Brian van Noort bereikte Samet Arikan. Met een prachtige individuele actie bood hij Marc Langeveld een niet te missen kans die hij dan ook binnen tikte bij de tweede paal.

In plaats van door te drukken waren het de Monnickendammers die de leiding weer pakten. Gepiel achterin leidde tot balverlies en dwong Van Noort tot een overtreding binnen de beruchte lijnen. De toegekende strafschop werd benut door Kik Braspenning.

Vijf minuten voor rust gaf scheidsrechter Gommans een rode kaart aan Donny Reugebrink voor een slaande beweging richting Langeveld. Met deze numerieke meerderheid maar nog wel de achterstand ging Valken’68 de rust in. In de pauze werden er wat aanvullende impulsen ingebracht. Huig van Duijn kwam in het veld voor Jan de Bruin.

Er kwam evenwel al snel een zure streep door de rekening van de intenties van de Valkenburgers, want binnen tien minuten na rust sloegen de Noord-Hollanders genadeloos toe. Vanuit twee messcherpe counters was het wederom Jim Visser die de 1-3 en 1-4 op het scorebord zette en hiermee zijn doelpuntentotaal die middag op drie bracht.

Valken’68 moest dus fors in de achtervolging en kreeg hier in de 57e minuut alvast een prima mogelijkheid toe. Een overtreding op Arikan werd door de scheidsrechter beloond met een strafschop. Doelman Dani Koster redde echter bekwaam op de strafschop van spits Langeveld. Deze zelfde Koster redde kort daarna geweldig op een schot van Van Duijn, die oog in oog voor hem opdook.

Valken’68 was veelvuldig op de helft van de Monnickendammers te vinden, maar wist maar lastig een gaatje te vinden in de defensie (cornerverhouding 16-1!). In de 70ste minuut scoorde De Mooij op aangeven van Jaco van der Bent de 2-4 en ontstond er wat hoop om in ieder geval de stand misschien weer gelijk te trekken.

De 3-4 van Langeveld viel echter pas diep in blessuretijd en de tijd daarna was te kort om alsnog de gelijkmaker te kunnen forceren. Hierdoor verloor Valken’68 ondanks de man-meer-situatie in de tweede helft van een zeer effectief Monnickendam.

Oefenmeester Alan Campfens na afloop: ,,Wij hebben het in de rust omgezet naar een formatie wat we hadden verwacht. Dat pakte iets anders uit. Zij bleven met vier man achterin uiteraard en met een viermans middenveld en één diepe spits. Waar het om gaat in de tweede helft is dat de ruimtes kleiner worden en het speelde eigenlijk Monnickendam mid of meer in de kaart. Al vind ik wel dat we er alles aan hebben gedaan met de jongens die we hebben om dit kapot te spelen. We maken er uiteindelijke twee, we missen een pingel. Maar goed, de effectiviteit in de kansenverhoudingen zit hem bij Monnickendam uiteraard veel hoger. De momenten waarin we ons hebben laten verrassen in de omschakelmomenten moeten we wel aandacht aan gaan besteden.”

Tenslotte nog eens de trainer van de Valken’68: ,,Wij moeten onszelf als Valken ons niet overschatten en ook niet onderschatten. Dit zijn gewoon ploegen van een hoog kaliber die fysiek, conditioneel, technisch en vanuit de individuele kwaliteiten tegenstanders kunnen slopen en dat is vandaag wel gebeurd.”

Valken’68 – Monnickendam 3-4 (1-2). 1. Visser 0-1, 18. Langeveld 1-1, 25. Braspenning 1-2, 52. Visser 1-3, 55. Visser 1-4, 70. De Mooij 2-4, 90+3. Langeveld 3-4.

Opstelling Valken’68: Van Harmelen, Ravensbergen (86. Zwijnenburg), De Lange, Van Noort, Kuijt, De Mooij, Van der Bent, De Bruin (46. Van Duijn), Langeveld, Zandbergen, Arikan.

Opstelling Monnickendam: Koster, Rensen, Pruim, Persijn, Van Geemen, Visser, K. Braspenning (46. De Wolf), Reugebrink, Moustafa (90. De Jong), Gits (70. J. Braspenning), De Waart.

Beluister hier nog een interview na afloop van mediapartner RTV Katwijk (in dit geval met Jaap Kloos) met middenvelder Sammy Zandbergen:

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij

Wim Masmeijer
Vlagger bij Valken'68, voetbaldier, veel gevolgde twitteraar in de regio. Scherp als een mes en altijd de knipoog. LAchen is gezond, de derde helft ook..