Koudekerk komt tekort in streekderby: Alphia wint met 1-3

Tweede klasse C – Op de tweede speeldag van het seizoen vond de streekderby tussen Koudekerk en Alphia plaats. Waar Alphia al enkele jaren in de tweede klasse speelt, maakt Koudekerk dit seizoen voor het eerst kennis met dit hogere niveau. Trainer Sander van Dijk beseft dat er flink wat uitdagingen zijn na de promotie, zo sprak hij voorafgaande aan het treffen. ,,We hebben te maken met spelers die gestopt zijn, een nieuwe trainer, en het hogere niveau waaraan we moeten wennen. Vorige week speelden we goed, maar details maakten het verschil waardoor we zonder punten eindigden. Alphia is lastig te verslaan wanneer ze op voorsprong komen, dus het is belangrijk dat we dat voorkomen.”

Na ruim negentig minuten voetbal bleek dat Koudekerk nog moet wennen aan de intensiteit van de tweede klasse. De ploeg kwam al snel op achterstand en wist, op enkele momenten na, geen vuist te maken. De eindstand van 1-3 betekende wederom een nederlaag voor Koudekerk. Om de doelstelling voor dit seizoen—handhaving—te realiseren, zal de positieve leercurve snel moeten worden ingezet.

Onder het toeziend oog van een flink aantal supporters begonnen beide ploegen afwachtend aan de wedstrijd. Na enkele minuten spelen deelde Koudekerk de eerste speldenprik uit. Niet lang daarna stichtte Alphia voor het eerst gevaar, wat het begin bleek van een sterke fase voor de ploeg uit Alphen aan den Rijn. Dit werd in de zesde minuut beloond met de openingstreffer. Na een perfecte voorzet van Marwan Fennich liet Aatif el Bouny de Koudekerkse doelman kansloos (0-1). De gevreesde achterstand was een feit.

Na de openingstreffer bleef Alphia de betere ploeg, met veel dreiging vanaf de zijkanten. Koudekerk liep zichtbaar achter de feiten aan en wist nauwelijks in de wedstrijd te komen. Alphia’s overwicht werd na een kwartier spelen verder in de score uitgedrukt. Na een foutieve terugspeelbal van linkermiddenvelder Sander Schmand liet El Bouny wederom keeper Roy Dorrepaal kansloos (0-2).

Bekomen van de schrik kwam Koudekerk wat beter in de wedstrijd. Dit was deels te danken aan het feit dat Alphia na de voorsprong de teugels liet vieren en, net als Koudekerk, onnodig veel balverlies leed. In de slotminuten van de eerste helft zette Koudekerk meer druk op de Alphense defensie, wat resulteerde in enkele hoekschoppen. Ver in blessuretijd profiteerde Schmand van een onoplettendheid in de Alphense defensie en scoorde (1-2). Dankzij deze late treffer gingen de mannen van trainer Van Dijk met een beter gevoel de rust in.

Na de thee veranderde het spelbeeld nauwelijks. Koudekerk probeerde de draad weer op te pakken, maar ondanks een flinke dosis inzet, kreeg het weinig grip op de wedstrijd. Alphia speelde ook niet geweldig, maar wist in tegenstelling tot Koudekerk wel kansen te creëren. Daniël Buijnink, El Bouny, Jordy Wentink en Anthony Blokland waren allen dicht bij een doelpunt, maar stuitten op de tot dan toe sterk keepende Dorrepaal. Hierdoor bleef de marge slechts één, waardoor de spanning in de wedstrijd behouden bleef.

In de 74e minuut moest Koudekerk uiteindelijk zwichten voor de Alphense aanvalsdrang. Centrumverdediger Luca Janszen profiteerde dankbaar van een onachtzaamheid in de Koudekerkse verdediging en verdubbelde de voorsprong met een droge schuiver (1-3). Koudekerk kreeg daarna nog bijna een kans om te profiteren van een communicatiefout in de Alphense defensie, maar verder dan dat kwam het niet. Kort daarna floot scheidsrechter Frank Tol voor het einde van de wedstrijd.

Door deze nederlaag staat Koudekerk nog altijd met lege handen en heeft het al zes tegendoelpunten geïncasseerd. Volgende week reist Koudekerk af naar Nootdorp om daar tegen de plaatselijke voetbalvereniging te spelen. Beide ploegen zijn nog niet goed uit de startblokken gekomen, dus voor Koudekerk is het zaak om daar de stijgende lijn in te zetten.

Koudekerk – Alphia 1-3 (1-2). 6. El Bouny 0-1, 15. El Bouny 0-2, 45 Schmand 1-2, 74. Janszen 1-3.

Basisopstelling Koudekerk: Dorrepaal, Bennis, De Boer, Roosenbrand, Van Rijswijk, Schmand, Meertens, Looyestijn, Van Aals, Kastelijn, Centinkaya.

Basisopstelling Alphia: Van Cassel, Wentink, Janszen, Duurham, Egberts, Olivieira, Fennich, Buijnink, El Bouny, Klerks, Guennaoui.