Teylingen lost Meerburg af als lijstaanvoerder (plus fotoreportage)

Vierde klasse A- Nieuwe tijden vragen om nieuwe ideeën, inspiratie en een gezonde dosis lef. Tom van der Vlugt pikte de levenservaring op van Bob Dylan, van ‘the times they’re changing’. En dus maakte de 32-jarige aanvaller, vader van twee kinderen, na twee jaar zijn rentree in het eerste van Teylingen. ,,Ze zochten een spits die goed was voor dertig goals in een seizoen.’’

Tegen Meerburg maakte hij zaterdag op de Roodemolen zijn negende. De 1-0 was een belangrijke treffer. Heel lang zag het er naar uit dat het de eindstand van de topper tussen de twee kampioenskandidaten in de vierde klasse zou worden. Pas diep in de tumultueuze, emotionele blessuretijd verdubbelde invaller Cas Pouwels de voorsprong, 2-0. In de extra speeltijd raakte de warrig leidende scheidsrechter Taherty het inzicht volledig kwijt. Hij strooide in de faire wedstrijd opeens met overbodige gele kaarten waardoor Mark van der Vlugt (Teylingen) en Max Glasbeek (Meerburg) na onnozele overtredingen met twee keer geel het einde niet haalden.

,,De oude mannen van Teylingen’’, beaamde Tom van der Vlugt, ,,waren uitgekookter, slimmer dan de jonkies van Meerburg. Wij trokken deze overwinning op routine naar ons toe.’’ Het duel was niet hoogstaand, wel boeiend, soms fascinerend en altijd
spannend. ,,Het resultaat was heilig’’, gaf trainer Rob Jonkman van Teylingen ruiterlijk toe. ,,Het ging niet om mooi voetbal, het draaide om de drie punten. Die wilden wij. Hoe was niet van belang.’’ Jonkman was wel zo eerlijk toe te geven dat de wedstrijd eigenlijk geen winnaar verdiende. ,,De gelukkigste won. Dat waren wij gelukkig.’’

Door de overwinning werd Teylingen koploper met twee verliespunten minder dan Meerburg. Koudekerk, volgende week de tegenstander van Teylingen, ligt op de loer met vier verliespunten achterstand. Voor Meerburg resulteert voorlopig de eerste periodetitel. Bij winst dinsdagavond in de inhaalwedstrijd op Warmunda is Meerburg zeker van de eerste periode en van deelneming aan de nacompetitie. ,,Dat geeft rust in de tent’’, aldus trainer Jelle Korbee. ,,We moeten deze teleurstellende uitslag verwerken en ons concentreren op Warmunda.’’

Meerburg leed zaterdag de tweede nederlaag in het seizoen. De tweede ook tegen Teylingen dat op de openingsdag op 25 september in Zoeterwoude met 1-3 aan de haal ging. Na dat verlies schreef de club tien overwinningen op rij op zijn naam. En maakte Max van Steen doelpunten aan de lopende band, 21 in elf wedstrijden. Teylingen neutraliseerde zaterdag het gevaar Van Steen en maakte een einde aan de winnende reeks. ,,Max werd geïsoleerd en raakte gevangen in het verdedigende web van Teylingen’’, zag Korbee. ,,Hij werd nooit bereikt of in stelling gebracht. Max probeerde daarna als bliksemafleider te fungeren om anderen in scoringspositie te brengen maar de eindpass was te slordig en kwam nooit aan.’’

De thuisclub kwam zaterdag goedkoop aan de leiding. Een lange bal van Mark van der Vlugt werd in de 22e minuut op de rand van het strafschopgebied opgepikt door broer Tom die een rare stuiterbal van zijn voet liet vertrekken. ,,Tot mijn verrassing lag die seconden later in de uiterste hoek’’, keek de maker grijnzend terug. ,,Het was geen hard schot. Hij leek houdbaar maar de doelman stond als versteend op de lijn.’’ Minuten later maakte Van Steen gelijk, maar de treffer werd op advies van de grensrechter geannuleerd. ,,We hadden een VAR moeten hebben om te bekijken of dit wel of niet buitenspel was’’, vond Korbee. Wel zag de trainer dat zijn ploeg nog voor de rust bij twee opgelegde kansen verzuimde de stand gelijk te trekken. ,,Pijnlijk omdat de kansen tegen Teylingen altijd schaars zijn.’’

Na de pauze drukte Meerburg de thuisclub achteruit. Het offensief resulteerde niet in grote kansen omdat Teylingen het centrum potdicht hield. Mark van der Heijden ontfermde zich over Van Steen en gaf de spits geen centimeter ruimte. In de 67e minuut veranderde het spelbeeld met de komst van Martin van Eeuwijk die niet wedstrijdfit was en op de bank zat. ,,Wat een klasbak, die jongen’’, zei Tom van der Vlugt. ,,We werden direct razend gevaarlijk in de counter.’’ Toch slaagde de thuisclub er vooralsnog niet in het duel te beslissen.
Meerburg drong met man en macht aan, verwaarloosde de defensie en liep in het mes van Cas Pouwels, 2-0. Toch was Korbee niet ontevreden. ,,Het is jammer dat we verloren hebben. Maar we hebben laten zien dat we dit niveau aan kunnen. Ik zag veel passie, veel beleving. De jongens hebben gestreden voor wat ze waard zijn. Ik heb ze een compliment gegeven. Teylingen won op ervaring. Ze speelden volwassener, slimmer. Niet verwonderlijk. En wij? Wij komen net kijken.’’

Teylingen – Meerburg 2-0. 22. Tom van der Vlugt 1-0, 90+3. Pouwels 2-0. Rode kaart: 90+2. Mark van der Vlugt (Teylingen) 2xgeel, 90+5. Glasbeek (Meerburg) 2xgeel.

Teylingen: Vis, Heemskerk (84. Vooijs), Van der Heijden, Mark van der Vlugt, Van der Nouland, Prange, Van der Zon, Hoogkamer (67. Van Eeuwijk), Ritzen (71. Pouwels), Tom van der Vlugt, De Ridder.

Meerburg: De Rooy, Kolen (67. Sierat), Van Braak, Glasbeek, Straathof, Weijers, Overduin, Durve (67. Barthen), Van Haaster (67. Doeven), Van Steen, Klumperman.

Foto’s: Hennie Muller