Verdiend gelijkspel doet bij SJZ het meeste pijn

Vierde klasse A (zaterdag) – Afgelopen juni ontving SJZ de gasten uit Zevenhoven, dit in het kader van de nacompetitie. Met een uitslag van 5-1 lieten de Zoeterwoudenaren toen duidelijk blijken wie de sterkste was, zaterdagmiddag lagen de verhoudingen iets anders. De thuisclub, met een huidige derde plek op de ranglijst ’the best of the rest’, de bezoekers koploper en tot nu toe de meest stabiele ploeg van deze sterke vierde klasse. De ploeg van trainer Arie van Duijn nam een 2-0 en 3-1 voorsprong, maar moest uiteindelijk in blessuretijd de 3-3 toestaan waarbij Maurits Splinter met drie gescoorde vrije trappen – de laatste zelfs van eigen helft – de man van de wedstrijd werd.

Grote man aan de kant van de gastheer was Jari van Kampen. Twee maal trefzeker en een assist maar liet ook weer eens zijn korte lontje zien door met twee onnodige gele kaarten voortijdig naar de kant te moeten.

Aftasten was er niet bij want na een paar minuten belandde een schot van Zevenhoven spits Marco Pellegrom in de handen van doelman Oscar Koek. De daaropvolgende aanval begon Dave Plooy aan een rush, zijn voorzet werd door Jari van Kampen overgeschoten. Nog binnen het kwartier dachten de bezoekers op voorsprong te komen, een inzet van linksback Perry Peters kwam via de onderkant van de lat weer terug het veld in.

Het scorebord kwam halverwege het eerste bedrijf  toch in werking, een vrije trap van Van Kampen vanaf rechts ging aan iedereen voorbij en viel bij de tweede paal binnen. Vlak hierna een gevaarlijke situatie in de zestien van SJZ. Nick Mooren met een solo en zwaar gehinderd maar deze liep op niets uit. Het siert Mooren dat hij niet ging liggen, maar had in deze wellicht dan toch wel een penalty verdiend. Nog binnen het halfuur een verdubbeling van de voorsprong, Van Kampen aan de basis en de 2-0 door Griffioen. Dezelfde Griffioen schoot niet veel later op de paal, de rebound werd vervolgens door Van Kampen in de handen van keeper Connor van Heertum gedeponeerd.

Achteraf gezien was dit de fase waarin men koploper Zevenhoven meer pijn had kunnen doen. Na een uitstekende pass van Mitchel Hensing kon Griffioen alleen op de doelman af, die laatste kwam als winnaar uit de strijd. Het positiespel van de gastheer was prima verzorgd, echter zorgde ook voor wat hachelijke momenten waardoor onder andere Nick Mooren alleen op Koek kon afgaan, maar die redde bekwaam. De koploper drong vlak voor rust aan, een inzet van dichtbij van Robert Mooren werd door Koek met de punt van de voet tot corner verwerkt. Menigeen had zich al neergelegd met een verschil van twee bij rust, maar daar dacht vrije trappen specialist Splinter anders over. Via de binnenkant van de paal werd het verschil weer minimaal. Een levendige eerste helft, dit beloofde veel goeds voor het tweede gedeelte.

Nauwelijks bekomen van de thee was het de geheel vrijstaande Van Kampen met een geplaatst schot met de 3-1 en leken de Dorpers op rozen te zitten. Het tegendeel was waar, vanaf dat moment vergat SJZ te voetballen en was het tegenstander Zevenhoven die met windje mee het initiatief nam en via vooral opportunistisch spel gevaarlijk werd. Het was wederom Splinter die halverwege de tweede helft de spanning terugbracht, dit keer via een onhoudbare vrije schop.

Het enige gevaar vanaf de thuisploeg kwam in die fase van Ricardo Rietkerken en Van Kampen, maar het waren de gasten die aandrongen. Tegen blessuretijd aan moest SJZ verder met tien man, na eerst de bal al te hebben weggeschoten naar veld 6 was Van Kampen nu betrokken bij een opstootje en kon inrukken. Hij was nog niet in de kleedkamer of een alles of niets poging van Splinter vanaf eigen helft werd door de wind gedragen gepromoveerd tot doelpunt. Niet veel later volgde het allerlaatste fluitsignaal na een toch wel knotsgekke wedstrijd.

Trainer van Duijn, die overigens open staat voor een nieuwe uitdaging, was na afloop teleurgesteld maar ook realistisch. ,,Als je de gehele wedstrijd bekijkt een verdiend gelijkspel, maar als je twee keer ruim voorstaat en de gelijkmaker valt in de laatste seconde en ook nog eens op deze manier dan begrijp je dat er teleurgestelde spelers in de kleedkamer zitten. Als het goed is sluit aankomende week Timo Lagerberg weer aan, en is het nog wachten op de andere geblesseerden Mike Hensing en Joey Vink (die laatste op zijn vroegst in de eventuele nacompetitie). We hebben nog een paar overwinningen nodig om zeker te zijn van een toetje, deze ploeg verdiend dat ook.”

Man van de wedstrijd aan de kant van de thuisploeg, Van Kampen, was ’s-avonds in de Vijf Meihal bij een wedstrijd van ZZ Leiden duidelijk. ,,Een goede wedstrijd van mijn kant met twee doelpunten en een assist, echter kan ik me dan op een gegeven moment toch niet beheersen. Vorig seizoen heb ik een flink aantal wedstrijden gemist door schorsingen, dit seizoen stond de teller pas op een gele kaart maar daar komen er nu twee bij en ben ik de eerstvolgende wedstrijd geschorst. Jammer, ik was het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter maar ik moet gewoon niet in deze situatie terechtkomen.”

SJZ – Zevenhoven 3-3 (2-1) 19. Van Kampen 1-0, 25. Griffioen 2-0, 45. Splinter 2-1, 50. Van Kampen 3-1, 71. Splinter 3-2, 90. Splinter 3-3.

Opstelling SJZ: Koek, De Klerk, Van Kampen, Plooy, Hensing, Griffioen, Van Rijn, Versteegen, Rietkerken, De Goede, Van Hoorn (Van Eeden).

Opstelling Zevenhoven: Van Heertum, Jansen, Zwart, Vianen (Rowlands), Peters, R. Mooren (Brouwer), Van Zon, Pellegrom, Van der Voorn (Zuijdervliet), Splinter, N. Mooren.