Broedertwist tussen Bernardus en MMO eindigt onbeslist (plus fotoserie)

Vijfde klasse A (zaterdag)- Een heuse “derby” zaterdagmiddag aan de Sweelincklaan in Hazerswoude Rijndijk, waar Bernardus het opnam tegen Met Moeite Opgericht uit Hoogmade. Beide ploegen zagen hun wedstrijd vorig week worden afgelast, een andere overeenkomst was dat er bij de teams een andere eindverantwoordelijke voor de groep stond: Yorick Boon bij MMO en Patrick Kuipers bij Bernardus. Gezien de stand op de ranglijst, de bezoekers stonden op plek twee met het minste aantal verliespunten, en de vormdip bij de gastheer leek een uitoverwinning het meest voor de hand liggend. Zoals in veel derby’s liep het nu ook anders. Na een ruststand van 0-1 werd het uiteindelijk 1-1 en kreeg een ieder waar het recht op had.

Vanaf de beginfase lag het initiatief bij de bezoekers en dat leidde na een kleine tien minuten al tot een voorsprong. Een lange bal van achteruit werd slecht weggewerkt door doelman Jim Beukeboom, de ijverige en overal op het veld aanwezige Jelle van Tol wist wel raad met dit buitenkansje en schoot de bal van afstand via een stuit in het dak van het doel.

De Rijndijkers wonnen vorig seizoen twee keer van hun opponent maar het grootste gedeelte van de eerste helft oogde de ploeg timide, speelde het krachteloos en leek er geen bezieling aanwezig te zijn. Een vrije trap van Richard Bakker zorgde bijna voor een uitbreiding van de voorsprong, maar zijn inzet verdween net naast het doel. Halverwege de eerste helft beet de ploeg op achterstand voor het eerst van zich af middels Bryan Straathof met een ongevaarlijk schotje.

MMO speelde zakelijk en behoudend, de bal ging vrij vaak achteruit daar waar een oplossing voorwaarts tot meer gevaar had geleid. Bakker met in twee instanties een vrije trap en doelpuntenmaker Van Tol met een puntertje waren de schamele oogst voor de rust. Vlak voor de pauze viel het eerste echte gevaar voor Bernardus te noteren. Straathof werd goed weggestoken maar zijn inzet verdween via een stiffie op de binnenkant van de paal, de rebound werd ongecontroleerd naast geschoten.

De tweede helft liet een heel ander beeld zien. De ploeg van Patrick Kuipers gooide alle schroom van zich af en begon een stuk feller. Dit zag ook de geblesseerde Len van der Hoorn. De Hoogmadenaar was vanaf de tribune druk aan het coachen, een teken dat het initiatief niet meer bij zijn ploeg lag. De meer actieve speelwijze leidde niet tot echte kansen. Feit was wel dat de ploeg uit Hoogmade het initiatief kwijt was, zich de kaas van het brood liet eten en nauwelijks meer aan voetballen toekwam.

Met nog een kwartier te spelen kreeg het dan ook de deksel op de neus, de nog geen dertig seconden in het veld staande Koen Schellingerhout was het scorende eindstation na een uitstekende actie en steekbal van Straathof en een dito voorzet van Rens Schakenbos.  De stand was in evenwicht en het spreekwoordelijke balletje kon nog alle kanten op. Het laatste kwartier was er van beide kanten veel strijd. Opvallend waren de vele krampgevallen bij de bezoekers, maar er kwam geen verandering meer in de stand. Met een gelijkspel kregen beide ploegen waar ze recht op hadden, de gasten op basis van de eerste helft, de thuisploeg op basis van de tweede.

De jonge poortwachter Beukeboom van Bernardus was na afloop zelfkritisch en realistisch: ,,Bij de tegengoal had ik de bal gewoon weg moeten roeien. Het zag er vanaf mijn kant niet heel erg sterk uit, maar zie dit dan maar als een leermoment. Als ploeg kunnen we hier zeker verder mee. Als we nog iets willen dit seizoen, dan zal dit via een periodetitel moeten en dan geeft dit resultaat en het vertoonde spel de tweede helft vertrouwen.”

Doelpuntenmaker Van Tol kon na aflopen wel leven met het gelijke spel: ,,De eerste helft staan we verdiend op voorsprong, maar behoudens het doelpunt hebben we niet heel veel meer kunnen creëren. Na de rust laten we ons afbluffen en krijgen we verdiend de gelijkmaker om onze oren.” Op de vraag waarom hij een gele kaart kreeg was zijn antwoord: ,,Bij een vrije trap kreeg ik een tik, de scheids trad niet op en toen ik hem vriendelijk meedeelde dat hij de hele wedstrijd al niets zag was het gele kartonnetje voor mij.”

De vooraf op social media veel besproken derbydag werd na afloop door beide kampen feestelijk in de kantine afgesloten. Onder het genot van een drankje, hapje en een heuse zanger werd het tot in de late uurtjes nog een dolle boel. Het voetbal was niet altijd even goed, maar de hartelijke ontvangst en de sfeer tijdens maar zeker ook na de wedstrijd was van grote klasse. Het is voor beide teams te hopen dat ze komend seizoen in dezelfde klasse acteren, afgelopen zaterdag heeft laten zien dat Bernardus en MMO bij elkaar horen en niet zonder elkaar kunnen.

Bernardus-MMO 1-1 (0-1). 9. Van Tol 0-1, 75. Schellingerhout 1-1.

Opstelling Bernardus: Beukeboom, De Jong (Schellingerhout), Verbeij, Rijnbeek, Van Tol, Vermeulen, Straathof, Oudshoorn (Abeysekera), Van der Heijden, Tor (Van der Horst), Schakenbos (Broomans).

Opstelling MMO: Van Wieringen, B. van der Meer, De Groot, N. Bax, M. van der Meer, Van Tol (M. Bax), Hoogenboom, R. Bakker, T. Bakker ((Ouwerkerk) (J. van der Meer), Disseldorp (Van Goozen), Van de Meent.

Foto’s: Pepijn Sonderen