Gelukkig (en volkomen normaal) verlopen duizenden wedstrijden op een sportieve manier. Winst of verlies, het maakt niet uit. Het leven gaat immers gewoon weer verder. Helaas is er echter de laatste tijd sprake van excessen en die maken dat de KNVB clubs on hold zet. Dat levert vervolgens competitievervalsing op en daar zit niemand op te wachten. Van een oud-voorzitter van ASC, Hans Schiphorst, ontvingen wij een statement die ASC enkele jaren terug deelde met hun eigen leden. Wellicht iets voor uw club, mochten dergelijke gedragsregels nog niet zijn opgesteld? Wellicht een zetje in de rug en wellicht draagt het bij dat het allemaal weer leuker wordt zoals het hoort.
SPORTVERENIGING AJAX-SPORTMAN-COMBINATIE
Inleiding
Voetbal is een sport met rijke tradities, ook bij ASC. De vereniging bestaat sinds 1892 en is daarmee een van de oudere clubs van Nederland. Vanuit die traditie hebben wij een goede naam en een voorbeeldfunctie in de regio.
ASC is een vereniging waar sportiviteit hoog in het vaandel staat. Prestatie en recreatie zijn daarbij in evenwicht. Dat zien wij terug in de sfeer op onze club.
Vanuit het bestuur is de wens naar voren gebracht om de cultuur en mentaliteit binnen ASC te benoemen in gewenst en ongewenst gedrag. Hiertoe is een Fair Play Commissie (FPC) in het leven geroepen, die als onafhankelijke commissie de gedragscode “ASC FAIRPLAY” heeft opgesteld en toeziet op de naleving hiervan.
Van alle betrokken spelers, aanvoerders, coaches, scheids- en grensrechters, ouders en gasten, verwachten wij dat zij zich aan deze code houden om zo de sportiviteit, de sfeer en het plezier op en rond het ASC-veld te bevorderen.
De spelers en speelsters
- Voetbal gaat om plezier in het spel. Doe altijd je best om beter te spelen. Houd je aan de spelregels en ASC gedragscode.
- Voetbal is een teamsport – doe je best voor jouw team. Winnen of verliezen doe je samen.
- Maak nooit ruzie met de coach, de scheids- en/of grensrechter – zij beslissen! Zelfs als je denkt dat ze zich vergissen. Bespreek dit na de wedstrijd.
- Alleen de coach en de aanvoerder mogen met de scheids- en/of grensrechter overleg voeren.
- Respecteer en waardeer goed spel – zowel van je eigen team als de tegenstander.
- Help je teamgenoten, tegenstanders, coaches en officials – je kunt niet in je eentje voetballen.
- Maak geen onsportieve overtredingen. In geval van een gele of rode kaart wordt de boete van de KNVB, in principe, door ASC bij de betrokken speler verhaald.
De aanvoerder en teamleider
- De aanvoerder wordt – bij toerbeurt of vast – gekozen door de teamcoach/trainer.
- Als aanvoerder vertegenwoordig je je team. Je geeft de aanwijzingen van de coach door aan het team tijdens de wedstrijd.
- Met jouw gedrag geef je als aanvoerder het voorbeeld.
- Indien nodig mag je alleen als aanvoerder de scheids- of grensrechter om een uitleg vragen.
- De aanvoerder zorgt dat bij toerbeurt de kleedkamers netjes worden achtergelaten voor de volgende gasten. Dit geldt voor uit en thuis!
De coaches
- Niet alles draait om winnen – leer je spelers plezier te hebben in het spel en zich in te zetten voor het team. Moedig iedere speler op een positieve wijze aan.
- Probeer objectief te zijn. Bevoordeel en benadeel geen spelers.
- Overbelast jonge spelers niet met eisen, technische informatie en tactieken – onthoud dat het kinderen zijn en zij voor hun plezier voetballen.
- Gebruik geen verbaal geweld tegen spelers die een fout maken. Maak ze niet belachelijk en schreeuw niet tegen hen.
- Wees goed georganiseerd – zet een structuur op en ontwikkel een coachplan voor het hele seizoen. Wees je ervan bewust dat een goede planning en voorbereiding bijdraagt aan sfeer en spelvreugde.
- Spelers ontwikkelen zich op verschillende momenten en op verschillende wijze – houd rekening met hun fysieke, emotionele en mentale ontwikkeling.
- Communiceer met je spelers, hun ouders en collega coaches om duidelijk te maken welke doelen je hebt. Hiermee heeft iedereen dezelfde verwachtingen.
- Zorg ervoor dat de spelers de spelregels en ASC gedragscode kennen en begrijpen; dat ze de tegenpartij, teamgenoten, coaches, scheids – en grensrechters respecteren.
- Alleen de coach en de aanvoerder spreken met de scheids- en of grensrechter.
- Trek nooit publiekelijk een oordeel van de scheids- of grensrechter in twijfel.
De zaterdagcoördinatoren
- Om alles logistiek en organisatorisch goed te laten verlopen zijn op elke zaterdag coördinatoren aanwezig. Zij zijn herkenbaar aan een ASC jas.
- Zaterdagcoördinatoren hebben een regelende en toezichthoudende taak bij het ordentelijk laten verlopen van de wedstrijden; zoals de kleedkamerindeling en de ontvangst van scheidsrechters en gasten.
- Bij misstanden ‘langs de lijn’ kan de zaterdagcoördinator de scheidsrechter hierop attenderen en gezamenlijk met de scheidsrechter passende maatregelen nemen.
De ouders, supporters & gasten
- Achter elk jeugdlid staat een ouder(s). Hun inzet als vrijwilliger wordt gewaardeerd. Samen met hun kinderen vormen zij het hart van de vereniging.
- Voor elke vrijwilliger kan een passende rol worden gevonden. Meld je daarom aan als vrijwilliger: het is een dankbare taak en nog leuk ook.
- Wees bekend met de gedragscode van ASC.
- Dwing een kind niet om mee te doen als het geen zin heeft – een kind moet plezier hebben in voetbal.
- Moedig je kind aan om de regels te begrijpen en er zich aan te houden.
- Leer je kind dat meedoen, je best doen en plezier hebben nog belangrijker is dan winnen.
- Moedig je kind positief aan om zijn/haar vaardigheden te verbeteren, sportief te zijn en in teamverband te denken en te spelen. Het draait om het plezier in het spel!
- Steun je kind – wees niet te kritisch als hij/zij een fout maakt, maar moedig hem/haar aan de volgende keer nog beter zijn/haar best te doen.
- Geef het goede sportieve voorbeeld – loof goed spel, door wie dan ook. Scheld niet op een kind van een ander.
- Geef nooit openlijk kritiek op een scheids- of grensrechter – er is geen plaats voor ‘zijlijn woede’ in voetbal – bij ASC of bij een andere club.
- Steun ieder initiatief om (verbaal) geweld uit de sport te bannen waar kinderen aan deelnemen. Spreek anderen aan op hun gedrag als zij in strijd met onze gedragsregels handelen.
- Steun je coaches – zij steken hun eigen tijd in het coachen van jouw kind. Als je een probleem hebt met de manier waarop dit gebeurd, richt je dan eerst tot de coach.
- ASC verzorgt als vereniging het spelen van wedstrijden en het bieden van trainingen. Voor het overige (wedstrijden fluiten, zaterdagcoördinatie, barbezetting e.d.) is de club afhankelijk van vrijwilligers.
De scheidsrechters & officials
- Respecteer de gedragscode van ASC.
- Wees je ervan bewust dat een goede voorbereiding bijdraagt aan het goede verloop van de wedstrijd. Laat tijdig weten als je verhinderd bent en niet kunt fluiten.
- Spreek tijdens de wedstrijd niet willekeurige spelers aan op overtredingen. Richt je bij voorkeur tot de aanvoerder en de coach.
- Je hebt een voorbeeld functie; let op je taalgebruik, draag passende en herkenbare kledij en moedig spelers aan sportief gedrag te ontwikkelen.
- Meld misverstanden aan de FPC of het Bestuur.
De Fair Play Commissie
De FPC adviseert het bestuur en kan in geval van excessen het bestuur verzoeken om maatregelen te nemen. Betrokken teamcoaches hebben en houden de verantwoordelijkheid om op te treden als er sprake is van schending van onze fair play code. Bij incidenten wordt eerst in het betrokken elftal (of commissie) naar een oplossing gezocht voordat de FPC wordt ingeschakeld. Het bestuur geeft ongeacht de consequenties rugdekking aan alle betrokkenen die uitvoering geven aan de ASC- gedragscode.
De gedragscode maakt onderdeel uit van het Huishoudelijk Reglement van ASC.
Veel plezier bij ASC !