EMM’21 dompelt UVS in rouw en mag blijven hopen

Nacompetitie tweede/derde klasse C (zaterdag)- Beide ploegen waren dit jaar behoorlijk aan elkaar gewaagd, het verschil was twee puntjes na 26 wedstrijden in de reguliere competitie en de eerste wedstrijd in Roelofarendsveen eindigde in 3-3. Een paar weken geleden won EMM’21 met 1-2 door een doelpunt in blessuretijd. In deze alles of niets wedstrijd was het tot het eind toe spannend en trok de thuisclub op basis van de tweede helft een verdiende 2-1 overwinning over de streep.

Er stond een harde wind pal over het door flink wat toeschouwers omringde veld, die het voetballen moeilijk maakte. Het was aftasten in het begin en de 1-0 na een klein kwartiertje kwam min of meer uit de lucht vallen. Een terugspeelbal door het midden werd verkeerd ingeschat door de centrale verdediging van de bezoekers en Stijn Rietbroek leek in eerste instantie iets te lang te treuzelen, maar zijn geplaatste schot was Luca van Beelen te machtig. De blauwwitten kwamen al snel door een kopbal van Mart Spierdijk bijna langszij. De thuisclub had een goede periode en werd wederom gevaarlijk door Rietbroek middels een vrije trap. Na vijfentwintig minuten namen de Leidenaren het heft in handen en na een half uur brak de gevaarlijke Isi Adima alleen door, hij wachtte iets te lang en zodoende kon Jari van Veen alsnog redding brengen.

De bezoekers bleven vooral via corners gevaarlijk. Een paar minuten voor rust werd Adima knap vrijgespeeld en nu omspeelde hij Van Veen en rondde beheerst af: 1-1. Het venijn zat hem in de staart, aangezien David Vermeer een een-tweetje opzette met Zico Vermeer, die met een subtiel passje zijn voornaam eer aan deed, en de prima leidsman wees naar de stip. Na zijn winnende penalty vorige week ging David Vermeer weer achter de bal staan. ,,Ik nam ze vroeger altijd al en heb ze nauwelijks gemist. Toen bij de senioren iemand miste, heb ik ze altijd genomen en altijd gescoord. Ik dacht dat de keeper sneller zou uitkomen en na zijn aarzeling was ik eerder bij de bal en kon hij mij alleen aantikken. Een mooi feit is het dat het een echte familie goal was, aangezien Zico en ik neven zijn.”

De Leidenaren gingen na de pauze op zoek naar de gelijkmaker. Het was wederom Adima die met een volley het gevaarlijkst werd. De roodzwarten namen het heft vervolgens weer in handen en stichtte met diepteballen het nodige gevaar. Een van die ballen was van doelman Van Veen, die verkeerd ingeschat werd, maar Luke Bakker schoot hard naast. Bakker bleef gevaarlijk, een doorgekopte bal uit een corner kwam net niet goed voor zijn voeten en ook na een vrije trap kon de keeper ternauwernood redding brengen. Tien minuten voor tijd werd hij gewisseld evenals David Vermeer.

,,Ik had al op de training last van een blessure en liet me met het oog op volgende week uit voorzorg wisselen. Ik voorzie geen problemen en denk dat ik gewoon mee kan doen. We hebben uitstekend verdedigd en de tweede helft één kansje weggegeven, volgens mij hebben we dan ook verdiend gewonnen. Onze tegenstander van volgende week in de dood of de gladiolen wedstrijd kennen we goed, aangezien ze bij ons in de competitie zaten. FC Oudewater heeft geen geheimen voor ons, we hebben dan wel twee keer van ze gewonnen, maar een beslissingswedstrijd is een duel op zich. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat we ons gaan handhaven.”

In blessuretijd was er nog enige opwinding bij een vermeende strafschop voor UVS. Toen de scheidsrechter dit negeerde wond aanvoerder Mart Spierdijk zich zo op dat hij zijn tweede gele kaart incasseerde.  Dit was alleen nog van belang voor de statistieken en zo kon EMM’21 na het laatste fluitsignaal feestvieren. Tijdelijk dan, want de ploeg van Jan de Koning heeft nog niets.

Bij Uit Vriendschap Saam is het uithuilen en opnieuw beginnen, maar de tweede degradatie op rij moet als een mokerslag zijn aangekomen. Het woord ‘afgang’ viel te horen uit Leidse monden en misplaatst kon die kreet niet worden genoemd. Na de winterstop waren de blauwwitten nog voornemens mee te doen om de prijzen, maar net als vorig seizoen ging het faliekant mis.

De Veenders moeten eendrachtig deze week doorkomen om nog één keer te pieken tegen FC Oudewater om het tweedeklassersschap veilig te stellen. Zoals bekend wordt die ploeg aangestuurd door Alex Redel, die volgend seizoen in de Bloemerd aan de slag gaat. De finale wordt op nader te bepalen neutraal terrein afgewerkt.

EMM’21-UVS 2-1 (2-1). 12. Rietbroek 1-0, 43. Adima 1-1, 45. David Vermeer 2-1 Scheidsrechter: Meuwese.

Basisopstelling EMM’21: Van Veen, Nadal Wesselman, Bokhorst, Sven Hoogervorst, Kerkvliet, Van der Poel, Rietbroek, David Vermeer, Van der Zwet, Bakker, Zico Vermeer.

Basisopstelling UVS: Van Belen, Van Dam, Pison, Spierdijk, Van der Weijden, Dubbeldeman, Maatoug, Adima, Hulters, Van der Vliet, Van der Vlist.