Marc Griffioen (SJZ) breekt grens met hattrick, Sporting Leiden geklopt

Vierde klasse A – Vorig jaar beëindigden beide ploegen de competitie middels de nacompetitie, wel met wisselend succes, aangezien Sporting in de vierde klasse bleef en SJZ alweer in de eerste ronde van het toetje strandde. Het begin van deze competitie gaf voor beide ploegen hoop. De bezoekers begonnen voortvarend met drie overwinningen en de nederlaag vorige week tegen koploper Altior was onverdiend te noemen. Ook de Mors bewoners hebben alweer twee overwinningen mogen bijschrijven en dus stemt de plaats in de middenmoot tot tevredenheid. De groenwitten lieten er in hun onderlinge duel geen twijfel over bestaan wie de betere ploeg was : 2-4.

Het kon wel eens één van de laatste wedstrijden op natuurgras geweest zijn voor de Leidenaren, eigenlijk had het er al moeten liggen, maar problemen bij de uitbesteder zorgde voor vertraging bij de aanleg van het kunstgras, maar in november gaat het toch echt gebeuren.

Het was lekker druk langs de lijn en alle toeschouwers, ongeacht hun voorkeur, vroegen zich af hoe het mogelijk was dat de ploeg uit Zoeterwoude-Dorp nog steeds na ruim twintig minuten niet gescoord had. De grootste kans was misschien nog wel voor de goed spelende jongeling Niels Roelandse die prima voorbereidend werk van Marc Griffioen niet op waarde schatte. Jari van Kampen schoot keihard tegen de buitenkant paal en Joey Vink deed eigenlijk alles goed, alleen schoot hij zwak in.

Sporting Leiden vocht zich in de partij en maakte er een wedstrijd van. Griffioen schoot nog een keer voorlangs, maar na een prima pass van Marijn Goossens kreeg Sven Glasbergen een mogelijkheid aan de andere kant van het veld. Na een schot van Goossens moest de SJZ doelman in de veertigste minuut voor het eerst handelend optreden. Een curieus moment vlak voor rust, de goed leidende referee besliste dat er sprake was van een terugspeelbal, maar na overleg met de clubgrensrechter werd de vrije trap op vijf meter teruggedraaid!

Tien minuten na rust kwam dan toch de honderdste treffer van Griffioen in de boeken: ,,Zeker een mijlpaal en ik dacht dat het na de 0-1 makkelijker werd de wedstrijd uit te spelen. Ik vond het al een eer dat ik SJZ grootheid Willem Bos voorbij ging toen ik mijn achtennegentigste doelpunt maakte, maar 100 staat leuker. Wel een compliment dat Sporting steeds goed terugkwam, ook na de 1-2 van Guus de Goede kwamen zij toch weer in de wedstrijd. De 2-3 was eigenlijk een kopie van de eerste, alleen kreeg ik nu de pass van Daan van Rijn en bij de eerste van Joey, beide keren schoof ik hem beheerst langs de keeper in het zijnetje. Bij de 2-4 reageerde ik attent toen de keeper de bal niet klemvast had. Ik betwijfel of we vorig jaar na die twee tegendoelpunten de wedstrijd hadden gewonnen. Er zit zoveel voetballend vermogen in de ploeg en we hebben dit jaar ook afgesproken dat we altijd het besef moeten hebben om te allen tijde voor de winst te gaan.”

Wat in de thuisclub te prijzen viel was dat er ondanks het kwaliteitsverschil steeds werd teruggekomen. De 1-1 was een vrije trap die knap werd doorgekopt door Goossens en de 1-2 was van Sven Glasbergen: ,,Uit een uitbal werd de bal terug gekopt en ik schoot hem resoluut in, ik heb wel een goede trap en neem ook bijna alle vrije trappen. Ondanks mijn leeftijd (21) zit ik al weer vier jaar bij het eerste, waarvan ik de laatste drie jaar vast in de basis sta. We hebben vandaag verdiend verloren tegen toch wel een van de betere ploegen in de afdeling. Tot nu toe ben ik wel tevreden, we hebben al tegen de top 3 gespeeld en al zes punten en hopelijk spelen we ons snel veilig.”

Een voetbalwijsheid die vaak opgaat is dat als je echt wil meedoen om de bovenste plaatsen je doelpunten moet maken. Wat dat betreft moet er wat mogelijk zijn voor SJZ, aangezien je met Griffioen en Vink al erkende afmakers had en met de van AVV Alphen gekomen Bilal El Hallabi is er een overvloed aan scorend vermogen. Ook zonder de geschorste laatstgenoemde werden er legio kansen gecreëerd en vier keer gescoord. Voor de thuisclub is er nog weinig aan de hand en na de wedstrijd zorgde DJ Pablo er mede voor dat er nog steeds muziek in de ploeg van trainer Paul Pikaar zit.

Over twee weken gaat Sporting Leiden naar Zevenhoven en speelt SJZ tegen het Wassenaarse Blauw Zwart op Sportpark Haasbroek.

Sporting Leiden – SJZ 2-4 (0-0). 54. Griffioen 0-1, 58. Goossens 1-1, 62. De Goede 1-2, 63. Glasbergen, 2-2, 76. Griffioen 2-3, 90. Griffioen 2-4. Scheidsrechter: Van den Ende

Basisopstelling Sporting Leiden: Ouwerkerk, Van Egmond, Fakkel, Hilders, Te Hennepe, Van Eijgen, Goossens, Beelen, Hennekij, Middelkoop, Glasbergen.

Basisopstelling SJZ: De Vries, Plooij, Hensing De Klerk, Roelandse, Van Rijn, Loomans, Vink, Van Kampen, Rietkerken, Griffioen.