SV Leiden e.o. is thuishaven voor regionale scheidsrechters

Bij voetbalwedstrijden staan niet alleen 22 spelers aan de aftrap maar is de scheidsrechter de 23e man of vrouw op het veld. Hun aanwezigheid is inmiddels een vanzelfsprekendheid want; ‘Zonder scheidsrechter geen wedstrijd’ is immers een bekend gezegde.

Zij zetten zich iedere week in om wedstrijden goed te laten verlopen ondanks dat zij bijna wekelijks geconfronteerd worden met toeschouwers, stafleden en spelers die hun beslissingen openlijk in twijfel trekken. Dit gaat in sommige gevallen alle fatsoensnormen te buiten want ‘voetbal is emotie’ niet waar? De afgelopen jaren heeft dit geleid tot toenemende agressie tegen en molestaties van scheidsrechters. Te weinig wordt er rekening mee gehouden dat een scheidsrechter net als u een man of vrouw is met een relatie, een gezin, kinderen, ouders en een baan. Het liep de spuigaten uit en heeft er toe geleid dat scheidsrechters strikte richtlijnen uit Zeist hebben gekregen om dit onacceptabele gedrag in te perken.

Maar wie zijn dan deze mensen en wat drijft hen om toch iedere week als hobby, want dat is het in het amateurvoetbal nog steeds, weer alleen op reis gaan om ergens in district West 2 aan de aftrap te kunnen verschijnen. Om daar achter te komen hoopt LAV het komend seizoen u via de nieuwe rubriek ‘Wie fluit er vandaag?’ kennis te laten maken met een aantal scheidsrechters uit onze regio.

Voetbalverenigingen hebben een zogenaamde ‘thuishaven’, een complex waar leden gezamenlijk spelen, trainen en samenkomen. Veel minder bekend is de thuishaven voor scheidsrechters uit de regio Leiden. Die is er wel degelijk want ‘Scheidsrechtersvereniging Leiden e.o.’ beschikt namelijk over een uitstekende en gezellige accommodatie aan de Boomgaardlaan in Leiderdorp waar scheidsrechters in de gelegenheid worden gesteld te trainen en samen te komen. Het leek mij daarom toepasselijk om de aftrap voor onze nieuwe rubriek bij de thuishaven voor onze regionale scheidsrechters te doen waar ik een korte introductie mocht geven en uitgebreid sprak met een oude bekende; de 69-jarige Rob Braun sinds 2021 voorzitter van SVLeiden e.o.

Ik viel die avond met mijn neus in de boter want ik tref Rob aan op een trainingsavond waar een 15-tal scheidsrechters, onder leiding van oud scheidsrechter Ernst Jan van de Perk, een training afwerkt. Na afloop van het gesprek met Rob was ik aanwezig bij de toelichting op de gewijzigde spelregels die door Ernst Jan, tevens docent arbitrage bij KNVB, samen met Joey Waleveld, Leidenaar en assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal, werd verzorgd. Mooi meegenomen want nu was ik zelf meteen bijgepraat voor mijn eerste officiële wedstrijd van dit seizoen die komend weekend gepland staat.

Als voormalig voorzitter van een voetbalvereniging heb ik ervaren dat bij het voorzitterschap van een vereniging meer komt kijken dan het leiden van een bestuursvergadering en het houden van een nieuwjaarstoespraak. Naar zijn bestuurlijke ervaring gevraagd bleek Rob over behoorlijk veel bagage te beschikken.

Rob (foto hierboven): ‘Voor mijn pensionering ben ik langdurig werkzaam geweest als adviseur ‘onroerend goed’ bij de gemeente en later voor de provincie. Daarnaast ben ik gedurende een periode van acht jaar gemeenteraadslid geweest van de gemeente Oegstgeest.

De van oorsprong Amsterdammer vertelt verder gespeeld te hebben bij de voetbalvereniging AVV TOG en rugbyclub AAC. Hij is in Noord Holland begonnen als scheidsrechter en na zijn verhuizing naar de regio Leiden actief geweest in groep 1 van het toenmalige District Leiden, waar hij in 2003 de fluit wegens fysieke problemen in de wilgen moest hangen.

‘Ik ben daarna nog als rapporteur en scheidsrechtersbegeleider inzetbaar geweest voor de KNVB en voor de COVS was ik actief bij de organisatie van jeugdspelregelwedstrijden. In 2021 werd ik gevraagd voor het voorzitterschap bij SVLeiden e/o wat ik, onder de restrictie dat de toen zittende bestuursleden aanbleven, heb aanvaard’ licht hij toe.

Een van de misverstanden die bestaat is dat de SVLeiden e/o alleen bedoeld is voor scheidsrechters die actief zijn binnen de KNVB. Rob helpt dit beeld snel uit de wereld:

‘De SVLeiden e/o is een vereniging waar alle scheidsrechters zich aan kunnen sluiten. Momenteel hebben wij ongeveer honderd leden van diverse pluimage. Dit zijn dus scheidsrechters die op verschillende niveaus zowel bij de mannen als de vrouwen en voor de jeugd of senioren fluiten ongeacht of zij dit voor de KNVB of alleen voor de vereniging doen. Ook een aantal oud scheidsrechters en donateurs zijn lid van onze vereniging.’

Bij het begrip belangenvereniging ontstaat al snel het idee dat een vereniging zich voornamelijk bezig houdt met juridische activiteiten. Bij de SVLeiden e/o liggen de prioriteiten echter op een heel ander vlak legt Rob uit: ‘Wij richten ons op het voetbaltechnisch gebied en doen dat door het verzorgen van wekelijkse trainingen en het aanbieden van zes van spelregelavonden waar de spelregelkennis wordt onderhouden. Onze leden kunnen op dinsdag- en donderdagavond op onze accommodatie trainen onder begeleiding van een COVS-gediplomeerde trainer. Wij hebben hiervoor de beschikking over vijf trainers die ook jaarlijks bijgeschoold worden. Wij trainen zonder bal, maar gericht op (interval) conditie en het onderdeel volgen.’

Uit mijn eigen verleden verleden herinner ik mij dat er ook diverse andere activiteiten werden aangeboden en dat de donderdagavond bij het toenmalige COVS Leiden van oudsher de ‘verenigingsavond’ was waar na de training werd samengekomen en het licht geregeld pas heel laat uitging.

Rob: ‘De donderdagavond is nog steeds de avond voor bijzondere bijeenkomsten, waaronder de spelregelavond.’ Piet en Gerda van der Meer beheren sinds jaar en dag de kantine en zorgen er niet alleen op trainingsavonden voor dat iedereen voorzien wordt van een ‘hapje en een drankje’ maar doen dat ook op de Paas- en Kerstklaverjasavonden en de seniorenmiddagen die wij voor onze oud(ere) leden organiseren.’

Daar blijft het niet bij want ook aan bijzondere omstandigheden; zoals jubilea, ziekte, langdurige blessures, geboorte, overlijden enz. wordt door de SVLeiden e/o aandacht besteed en hanteert zij een protocol om leden bij te staan in geval van molestatie en/of wanneer er juridische bijstand gevraagd wordt wordt mij uitgelegd.

Hoewel SVLeiden e/o een kleine vereniging is beschikt het over een prachtige accommodatie, bestaande uit een trainingsveld en een clubgebouw met een kantine, kleedruimtes en een bestuurskamer waar het terecht zeer trots op is. Niet in de laatste plaats omdat het beheer en onderhoud daarvan door een kleine groep vrijwilligers wordt gedaan.

‘In 2009 zijn wij van de Hoogmadeseweg, waar wij in de voormalige scoutingaccommodatie gehuisvest waren, naar de huidige locatie verhuisd. Hoewel we daar een mooie tijd hebben gehad was de verhuizing een enorme verbetering. De opstallen zijn eigendom van de vereniging maar staan op erfpacht terwijl het veld gehuurd wordt van de gemeente. De kosten maken dat wij veel in eigen beheer moeten doen om onze uitgaven te drukken. Dat proberen we ook te doen door te verduurzamen. Het gebouw is voorzien van zonnepanelen en wij streven er naar om de gasboiler en de huidige verlichting te vervangen’ aldus Rob.

SVLeiden e/o is een van de weinige verenigingen die, hoewel zij onder auspiciën van de COVS valt, een eigen verenigingsnaam voert. Ik krijg een toelichting waarom hier voor gekozen is.

‘Daar is om verschillende redenen bewust voor gekozen. Enerzijds omdat wij de vereniging een, van de COVS losgekoppelde, eigen identiteit en bekendheid wilden geven. Daarnaast bestaat bij veel verenigingen het misverstand dat het aanstellen van scheidsrechters door de COVS wordt gedaan terwijl de KNVB dit vanuit Zeist doet. Omdat onze leden, als het ter sprake komt, aangeven dat zij lid zijn van de SVLeiden e/o neemt dat bij verenigingen een hoop onduidelijkheid weg.’

Landelijk gezien loopt het aantal scheidsrechters al jaren terug. Bovendien neemt zowel de fysieke als de verbale agressie tegen scheidsrechters toe en kiezen steeds minder personen voor het ‘scheidsrechterschap’ als hobby. De KNVB heeft daarom voor het komend seizoen richtlijnen uitgevaardigd om dit (wan)gedrag binnen de velden in te perken. Deze terugloop van scheidsrechters is een verontrustende ontwikkeling die mogelijk ook consequenties  voorde SVLeiden e/o heeft.

Rob herkent de ontwikkelingen en maakt zich daar ook zorgen over. Toch blijft hij optimistisch over de toekomst.  ‘Momenteel is er veel onrust binnen de COVS. In mijn actieve periode beschikte de KNVB over ongeveer 16.500 KNVB scheidsrechters. Tegenwoordig zijn dat er ongeveer 3.500 en die terugloop wordt ook binnen de COVS gevoeld. Namens de SVLeiden e/o neemt onze secretaris Ronald Vermeulen deel aan de ‘Projectgroep Blauwdruk’ waar gekeken wordt wat er gedaan kan worden om deze tendens op te vangen en waar mogelijk te keren.

Ondanks dat de SVLeiden e/o geen subsidie krijgt weet zij financieel gezien geheel zelfstandig haar broek op te houden. De consumptieprijzen worden niet kunstmatig opgehoogd en ook de contributie voor leden (60 euro) en donateurs (30 euro) zijn niet bepaald bedragen die afschrikken.

Bij het afsluiten van ons gesprek spreekt Rob de hoop uit dat zijn vereniging qua ledental nog wat mag groeien en dat zij in 2029 als een stabiele vereniging het 100 jarig bestaan hopen te vieren.

Na een leerzame en gezellige avond verliet ik het complex van de SVLeiden e/o. Meer  informatie over deze actieve en bruisende vereniging en het lidmaatschap zijn op de website SVLeiden.nl terug te vinden.

Note redactie: foto hierboven van Rene Sinke, die dus in het komende seizoen in gesprek gaat met lokale scheidsrechters in de rubriek ‘Wie fluit er vandaag’. De eerste zes gegadigden staan al te trappelen!

Rene Sinke
Rene Sinke
Rene Sinke, 68 jaar, gepensioneerd politiemedewerker Gepassioneerd voetballiefhebber, actief KNVB scheidsrechter, jeugdtrainer en sinds een aantal jaar columnist/verslaggever bij LAV.

Laatste nieuws

Mede mogelijk gemaakt door

Voor de laatste updates!

Volg ons op social media!