‘Wie fluit er vandaag’ met Marco Hoek

Vanwege de vergrijzing binnen het scheidsrechterkorps besteedt de KNVB sinds enkele jaren extra aandacht aan het werven van jonge scheidsrechters. Eén van deze jongelingen is de van oorsprong uit Katwijk afkomstige Marco Hoek, die ondanks zijn jonge leeftijd al over de nodige ervaring beschikt. Hoek is inmiddels ruim acht jaar actief als scheidsrechter.

De start

Net als vele anderen floot Hoek zijn eerste wedstrijden bij de club waar hij zelf speelde. In zijn geval was dat v.v. Katwijk waar hij overwegend uitkwam voor lagere jeugdelftallen. Zijn eerste wedstrijd floot hij op veertienjarige leeftijd op een jeugdtoernooi van zijn club waarna het niet lang duurde voordat hij ingezet werd bij competitiewedstrijden van de C junioren en D pupillen. Als voetballer bleef hij actief tot zijn zestiende waarna een streep zette onder zijn voetbalperiode en zich volledig op het fluiten richtte. Inmiddels had hij zijn eerste scheidsrechtersopleiding (verenigingsscheidsrechter) al achter de rug om aansluitend, op advies van zijn docent, de SO III opleiding te gaan volgen.

Ervaring

Na het afronden van deze opleiding stroomde Hoek in bij het jeugdvoetbal waar hij zowel op zaterdag (West II) als op zondag (West I) actief was. Na twee seizoenen bij de jeugd te hebben gefloten gaf Hoek te kennen dat hij wilde doorstromen naar het seniorenvoetbal. Hier bleef hij aanvankelijk ook in twee districten actief en floot hij zowel op zaterdag als op zondag. Dit deed hij tot 2021 waarna hij het besluit nam om alleen nog op zaterdag te fluiten.

Momenteel fluit Hoek in groep ZASF en wordt hij aangesteld voor wedstrijden in de 3e en 4e klasse, de reservehoofdklasse en wedstrijden van de O23. Hij wordt ook regelmatig gevraagd om oefenwedstrijden bij FC Oegstgeest te fluiten en heeft hij ook diverse wedstrijden voor de LAV Huurmaat Cup geleid.

Competenties

Volgens Hoek is het van belang dat een scheidsrechter conditioneel in orde is en daarnaast over een uitstekende spelregelkennis beschikt. Een scheidsrechter moet leiderschap tonen wat zich onder andere uit door overwicht te hebben. Waar Hoek in het verleden de beide teams pas bij aanvang van de wedstrijd op het veld ontmoette presenteert hij zich tegenwoordig ruim voor aanvang in beide kleedkamers waar hij aangeeft wat hij qua houding en gedrag van beide ploegen  verwacht. Hij merkt dat hij door deze aanpak meer gezag afdwingt.

Stijl van arbitrage

Hoek is een liefhebber van ‘hard’ voetbal waarin stevige duels plaatsvinden maar fair gestreden wordt. Hij is wat dat betreft niet kinderachtig bij duels en probeert het tempo in de wedstrijd te houden door voordeel toe te passen waar dat mogelijk is.

De richtlijn dat slechts aanvoerders met de scheidsrechter mogen communiceren werkt volgens hem goed. Overigens wil dat niet zeggen dat spelers helemaal niets meer tegen hem mogen zeggen. Wanneer zij hem aanspreken en dit met respect gebeurt geeft hij spelers een duidelijk uitleg over zijn beslissingen. Maar wanneer de fatsoensnormen overschreden worden, er wegwerpgebaren bijkomen of een speler op snelheid op hem aan aan komt sprinten om te protesteren dan heeft hij geen enkele moeite om daar tegen op te treden.

Arbitrage Nederland

Bas Nijhuis kan Hoek wel bekoren. Op de dag van de scheidsrechter was hij aanwezig bij een lezing die Nijhuis op een ontspannen en humoristische wijze verzorgde. Ook in het veld oogt de profarbiter zo en daarbij spreekt de stijl van fluiten van Nijhuis die, zoals bekend, niet kinderachtig fluit Hoek erg aan.

Bij de amateurs is Sander de Brito Roque een scheidsrechter die hij kan waarderen. De Brito Roque laat al jaren op het hoogste amateurniveau zien dat hij een uitstekende scheidsrechter is. Hij oogt fit, communiceert goed en makkelijk en is in alles duidelijk en consequent.

De ondersteuning door een VAR vindt hij een goede ontwikkeling. ‘Het is makkelijk en fijn om lastige situaties terug te kunnen kijken voordat een beslissing definitief is’ is hij van mening. Ondanks dat de interventies van de VAR de laatste weken erg veel discussies hebben opgeleverd is Hoek er van overtuigd dat dit uiteindelijk goed komt. ‘Het heeft gewoon nog wat tijd nodig’ zegt hij daarover.

Ambities

Hoek wil graag doorgroeien naar de top van het amateurvoetbal. Hij heeft vorig jaar de SO II afgerond en komt, naar aanleiding van een gesprek wat onlangs heeft plaatsgevonden met een begeleider, mogelijk in aanmerking voor het ontwikkeltraject (OT) van de KNVB. Daarover hoopt hij voor het eind van het seizoen zekerheid te krijgen.

Door zijn onregelmatige werktijden en weekenddiensten is Hoek niet elk weekend inzetbaar. Dit kan hem opbreken in het huidige begeleidingssysteem waarin ook scores worden toegekend voor de mate van beschikbaarheid. Het OT zou derhalve een mogelijke oplossing voor hem kunnen zijn om ondanks een beperktere beschikbaarheid toch één of meerdere promoties te maken.

Inspanningen

Vanwege zijn eerder genoemde onregelmatige werktijden en zijn thuissituatie – Hoek heeft een gezin met een jong dochtertje – komt hij er niet toe om op regelmatige tijden trainingen te volgen. ‘Het komt er gewoon niet van’ licht hij toe. Mede daardoor is hij niet aangesloten bij een scheidsrechtersvereniging. Zijn conditie houdt hij op peil door gebruik te maken van de faciliteiten van zijn werkgever waar hij geregeld de fitnessruimte induikt.

Op wedstrijden bereidt hij zich gedegen voor. Hij volgt de berichtgeving op regionale en club-websites en stelt zich tijdig op de hoogte van de stand in de lopende periode en op de algemene ranglijst.

Thuisfront

Zijn vriendin laat hem alle ruimte om zijn hobby uit te oefenen. ‘Hij is voor zijn werk ook vaak van huis dus ik ben er aan gewend dat ik hem wat minder vaak zie’ vult zij vanaf de bank in de huiskamer aan. Voor de geboorte van hun dochtertje ging zij regelmatig met hem mee naar zijn wedstrijden. Nu gebeurt dat zelden; alleen nog bij wedstrijden in de buurt, die min of meer op loopafstand van de woning worden gespeeld, staat zij af en toe langs de lijn.

Een vaste begeleider van Hoek is zijn opa. Deze gaat al vanaf het begin van zijn loopbaan mee naar zijn wedstrijden. Hoek wordt dan thuis opgehaald zodat hij ook nog eens ontspannen en uitgerust aan zijn wedstrijden kan beginnen.

Onvergetelijk

Hoek heeft in de afgelopen jaren helaas een aantal minder leuke ervaringen gehad. Zo moest hij een keer onder begeleiding van het veld wegens het wangedrag van een trainer die een rode kaart had gekregen. Een andere keer gebeurde dat toen spelers na afloop hun frustratie op hem afreageerden nadat zij een wedstrijd hadden verloren door een doelpunt wat ruim in blessuretijd was gescoord .

Bij zijn eerste wedstrijd bij de senioren vond een incident plaats wat veel impact had. Deze moest hij noodgedwongen staken vanwege een onwelwording van een speler.

Daar tegenover staan meerdere leuke ervaringen waarvan de streekderby NSV’46-Nicolaas Boys er een was die hij niet snel zal vergeten. De entourage rondom die wedstrijd maakte indruk. Bijzonder veel publiek en een opkomst met vuurwerk maakten het een onvergetelijke middag voor hem.

Een ander hoogtepunt was zijn deelname aan een vierdaags internationaal jeugdtoernooi in Denemarken. Dit vond door Corona twee jaar later dan gepland maar was de moeite van het wachten meer dan waard. Het toernooi was perfecte georganiseerd met deelnemers uit verschillende landen, waarbij voor de arbitrage kosten nog moeite waren gespaard om het hen naar de zin te maken. Hoek maakte uiteindelijk deel uit van het arbitrale trio wat de leiding had bij de finale. Natuurlijk was ook zijn opa bij het toernooi aanwezig; zij het dat die het daar wel moest doen met een voor eigen rekening zelfgekozen hotel.

Tot slot

Vraagt Hoek meer begrip voor het feit dat scheidsrechters in het amateurvoetbal geen VAR achter de hand hebben en hun beslissingen in een split second moeten nemen. Vaak wordt er daarbij voorbij gegaan aan het feit dat een scheidsrechter een spelsituatie nu eenmaal vanuit een andere – over het algemeen betere – positie beoordeelt.

‘Maar daarnaast is een scheidsrechter ook gewoon een mens die fouten kan maken. Helaas wordt er te vaak voorbij gegaan aan dat scheidsrechters er toch week in week uit staan om het spelen.

Scheidsrechterspaspoort

Naam: Marco Hoek

Leeftijd: 22 jaar

Woonplaats: Leiden

Privé: Samenwonend, één dochter

Beroep: Politieambtenaar

Functie: KNVB scheidsrechter

Groep/Vereniging: ZASF

 

Scheidsrechter sinds: 2017

Rene Sinke
Rene Sinke
Rene Sinke, 68 jaar, gepensioneerd politiemedewerker Gepassioneerd voetballiefhebber, actief KNVB scheidsrechter, jeugdtrainer en sinds een aantal jaar columnist/verslaggever bij LAV.

Laatste nieuws

Mede mogelijk gemaakt door

Voor de laatste updates!

Volg ons op social media!