zaterdag, juli 20, 2024
HomeRedactioneelLopend vuurtjeLopend Vuurtje (aflevering 24), 12-19 januari

Lopend Vuurtje (aflevering 24), 12-19 januari

-

De competitie 2023-2024 heeft het eerste gedeelte van de competitie afgesloten en start  ‘full swing’ aan de tweede helft. Er zijn nauwelijks nog clubs zonder puntverlies en clubs die door povere resultaten nu voor lijfsbehoud alles uit de kast halen en plan B gaan uitvoeren. Hoe dan ook, tot en met juni praat Lopend Vuurtje ook jou bij over de ontwikkelingen op de groene mat en daarbuiten. De berichtgeving in deze rubriek wordt mede door de vele foto’s gewaardeerd, dat blijkt uit de bezoekcijfers. LeidenAmateurVoetbal staat ook voor deze rubriek open voor input. Blijf ons mailen en bellen, houd ons scherp. Laat gerust je mening weten, spaar ons je kritiek niet. In Lopend Vuurtje wordt de bal gespeeld, niet de man/vrouw. Nooit. Lopend Vuurtje is de ‘liefdesbaby’ van LeidenAmateurVoetbal. Heb jij een voor alle lezers belangrijk sportief, grappig of anderszins feit mee te delen? Aarzel niet, stuur een e-mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl, met als het kan een foto, én je telefoonnummer. Je krijgt altijd een reactie.

RCL JO18-1 pakt beker in stevig bezet toernooi

Meerburg JO18-1, vv de Meern JO18–1, Rohda ’76 JO18-1, Ter Leede JO18-1 en RCL JO18-1 ontmoetten elkaar tijdens een toernooi bij Rohda ’76. Er werd afgelopen zaterdag al in de ‘nacht’ afgetrapt, om 09.30 om precies te zijn. Rohda ’76 pakte evenals RCL de najaarstitel, beide ploegen promoveren naar de 6e divisie. De wedstrijden die de 18-1-ers tegen elkaar speelden zouden al een voorproefje zijn van wat er in de hogere divisie te wachten staat. Het was guur, de wind stormde diagonaal over het kunstgrasveld. Voor de voetballers geen beletsel om leuke partijtjes op de mat te leggen. Bij Rohda ’76 sprak men van ‘Krachtmetingen tegen 4 gerenommeerde tegenstanders.’ De boys van RCL-trainer Youssef Bourazama en coach Ruud Fortman slaagden voor de test. Alle wedstrijden werden gewonnen en dat betekende dat de Trofee naar Leiderdorp werd meegenomen en inmiddels een plek in de prijzenkast heeft gekregen.

RCL JO18-1, dat eerder promoveerde naar de 6e divisie, won het Wintertoernooi van Rohda ’76. Links staat coach Ruud Fortman, rechts trainer Youssef Bourzama.
Met deze Trofee keerde RCL JO18-1 als winnaar van het Rohda ’76-toernooi terug naar Leiderdorp.

DoCoS: hoe haal je het in je hoofd een AED te stelen?

November ’23: Tijdens de dagelijkse surveillance door Marshall Security werd geconstateerd dat de AED was ontvreemd, die bij de ingang van de tribune hing. Naast boosheid omdat je andermans spullen niet steelt was er ook grote verbazing, dat je zo asociaal bent om een levensreddend apparaat weg te halen. Gelukkig heeft niemand een hartstilstand gehad, want: Met een AED daar red je levens mee. DoCoS heeft aangifte gedaan. Naast de potentieel levensgevaarlijke situatie is de vervangingswaarde van een AED € 2000,00, een flinke domper in de december maand.

Januari ’24: Ergens in de bosjes in de Hoge Mors wordt een AED gevonden. De vinder brengt de AED naar de politie. Iedere AED heeft een uniek serienummer en zo belde de politie deze week naar DoCoS met het nieuws dat onze AED was gevonden. Na deze ‘reis’ moet de AED eerst worden nagekeken of er geen schade is en zal daarna worden teruggeplaatst. # Vinder bedankt # Politie bedankt # JanvdBerg bedankt.

JO15-2 Voorschoten ’97 – ‘Laat de winter maar komen’

De kids van Voorschoten ’97 JO15-2 zijn door De Wit Groenvoorziening (Hoveniers en Boomspecialisten) Hazerswoude-Rijndijk in mooie, nieuwe winterjassen gestoken. Of ze daar blij mee zijn? Kijk ‘ns naar die uitbundige koppies, allemaal blijdschap. De Wit heeft al 40 jaar ervaring met het aanleggen, inrichten en onderhoud van groene ruimten. Ze werken met veel passie en plezier voor aannemers, bedrijven, overheden en particuliere opdrachtgevers. De Wit heeft ook hart voor de jonge gasten van Voorschoten ’97. Vandaar die prachtige winterjassen.

Een enthousiast team, Voorschoten ’97 JO15-2 en maar wat blij met de winterjassen van sponsor De Wit Groenvoorziening.

Sureyo Marcander en Jacco Scholten blijven vliegen bij FC Rijnvogels

De Technische Commissie van FC Rijnvogels blijft het een na het andere bericht de wereld insturen, waarin gemeld wordt dat weer spelers hun contract hebben verlengd. Goed nieuws voor de club, selectie en supporters. Minder prettige berichten voor de tegenstanders, die door deze talenten de voeten worden dwars gezet. Sureyo Marcander zette zijn handtekening voor nog een jaar bij de Katwijkers. Marcander geldt als een talent, een jonge, moderne vleugelspeler  die graag mee opkomt en de FC heeft voorzien van vers bloed in de laatste linie van het elftal. In de 1ste seizoenshelft heeft Sureyo voornamelijk als basisspeler op het wedstrijdformulier gestaan. Als rechtsback heeft hij menige tegenstander een slecht weekend bezorgd.

Minstens zo blij is FC Rijnvogels dat Jacco Scholten zijn contract heeft verlengd. Afgelopen zomer kwam de stopper over van 1ste klasser Forum Sport. Het was mooi om te zien dat Jacco snel aanhaakte en zich doorontwikkelde op het platvorm van de 3e divisie. In het overgrote deel van de wedstrijden kwam de talentvolle verdediger in actie en het publiek zag hem elke week stappen maken. Het laat weer eens zien dat FC Rijnvogels de ideale club is voor jong talent om tot wasdom te komen. Na Haaglandia, DHC, Forum Sport kwam verdediger Jacco op de radar van FC Rijnvogels, een stap hoger. Een juiste beslissing van de linkspoot om in de warme FC Rijnvogels-familie voor nog veel mooie momenten te zorgen.

                Sureyo Marcander in actie. Een speler zoals de supporters van FC Rijnvogels graag zien op de Kooltuin.

 

                          Wat voelt linkspoot Jacco Scholten zich prettig als verdediger binnen de FC Rijnvogels-familie.

Roodenburg: oud-bestuurslid Herman Bekkerin overleden

Oud-bestuurslid Herman Bekkerin op 86-jarige leeftijd overleden. Herman was bestuurslid in de periode dat Roodenburg streed om het landskampioenschap van Nederland. Hij was voeger van beroep en toen het huidige clubgebouw werd aangelegd, kwam Herman in actie. Om kosten te kunnen besparen werd er een beroep gedaan op de zelfwerkzaamheid van de leden. Herman bood aan om al het voegwerk gratis uit te voeren. Hierdoor werden de kosten met 800 gulden gedrukt, dat was in die tijd (1965) een behoorlijk bedrag. Daarnaast is Herman jarenlang jeugdleider geweest van diverse teams. Vorig jaar is Jan  van Wezel nog langs geweest om hem en zijn vrouw uit te nodigen voor de mini-reünie van de groep 1973/1974. Dat bleek helaas vanwege ziekte niet meer mogelijk. Herman kwam al jaren niet meer op Noord, maar als ik hem tegenkwam bij de supermarkt in Leiderdorp vertelde ik hem het laatste clubnieuws. Daar was hij nog steeds geïnteresseerd naar. (Jan Lovink).

                                 Herman Bekkerin, toen LeidenAmateurVoetbal bij hem op bezoek kwam
Herman Bekkerin was leider van B2 seizoen 1977-1978. Het team eindigde in dat seizoen als 3e. Staande vlnr: Herman Bres, Herman Bekkerin (leider), Harry Meskers, Ton Sira, Henk van Leeuwen, Luigi Andrea, Marcel Rosheuvel, Martin van Dijk (invaller), Jan Lovink (trainer); gehurkt vlnr: Rob Ouwerkerk (invaller), John Meijers, Richard Tegelaar, Eric Sierat, Marco van Alphen (invaller), Max Pet.

Lees gerust het interview met hem nog eens: https://leidenamateurvoetbal.nl/2014/uit-de-oude-doos/herman-bekkerin-alleen-niet-in-de-keuken-gestaan-bij-roodenburg/

Meerburg benoemt Leden van Verdienste en de Meerburger-van-het-Jaar

Het houden van een Nieuwjaarstoespraak kan gerust over gelaten worden aan voorzitter Cees de Rooij, de Super-Meerburger. Hij heeft er gevoetbald, alle functies vervuld die er zijn, commissies kennen geen geheimen voor hem. Kortom, hij kent Meerburg als zijn broekzak. Dat maakt een toespraak aan het begin van het jaar bij voorbaat interessant. Ook nu weer. Cees stond stil bij de make-over van de kantine, de modernisering van de keukenapparatuur en maakte er daarmee geen geheim van dat de ‘restaurant’ een wezenlijke bijdrage levert aan het financiële reilen en zeilen van Meerburg. Dat vrijwilligers ‘de olie is waar de Meerburg-machine’ op draait, onderstreepte de voorzitter nog eens extra. Het blijft een feestelijk moment wanneer de woorden ‘het heeft het bestuur behaagt om…’, om vervolgens de namen van vrijwilligers te noemen, die zich extra onderscheiden hebben en het verdienen opgenomen te worden in de rij ‘Leden van Verdienste’. Dat waren er  ditmaal 2, Mark van Dam en Bas van der Klaauw. Ook kon Cees de Rooij een ‘Meerburger-van-het-Jaar voor het voetlicht brengen, Remco de Kler. Dat de vele aanwezigen het eens waren met de benoemingen, kon opgemaakt worden uit het klaterend opklinkende applaus. Dat alles onderstreept met Oorkondes en fraaie boeketten bloemen.

           Meerburg-voorzitter Cees de Rooij heeft Remco de Kler (links) ‘gekroond’ tot Meerburger-van-het-Jaar.
     Bas van der Klaauw (rechts) en Mark van Dam zijn ook toegetreden tot de Galerij van Leden van Verdienste.

Bestuursleden A.S.C. treden af

Op de website van  A.S.C. maakt voorzitter Coen Verdegaal het aftreden van bestuursleden bekend: ‘Via deze weg informeer ik jullie dat Mirjam Werner (Commissaris Voetbal), Peter Nas (Secretaris a.i.) en Jan Menno van der Beek (Commissaris Vrijwilligers) (gaan) aftreden als bestuurslid. Zij treden af omdat ze een andere visie hebben over de wijze waarop het bestuur de gezamenlijk gestelde doelen van A.S.C. nastreeft. Hoewel Mirjam, Peter en Jan Menno niet langer actief in het bestuur zullen zijn, blijven ze actief en betrokken bij A.S.C.  Mirjam treedt direct af, Peter en Jan Menno per 1 maart 2024.

Alle 3 hebben aangegeven hun taken zorgvuldig over te dragen. Er wordt gezocht naar waarnemers die de taken tijdelijk overnemen tot de Algemene Vergadering van 31 mei 2024, en opvolgers voor daarna.

Wij zijn Mirjam, Peter en Jan Menno enorm dankbaar voor hun bijdragen, inzet en betrokkenheid bij A.S.C.

Tevens informeer ik jullie dat Niels Lagerveld (Penningmeester) en ikzelf om andere redenen (onder meer persoonlijke redenen, aflopen 2e termijn en privéomstandigheden) na de komende Algemene Vergadering zullen aftreden, c.q. niet benoembaar zijn. Ook hier wordt gezocht naar opvolgers.’

              Ook A.S.C.-voorzitter Coen Verdegaal treedt eind mei 2024 af

 FC Oegstgeest gaat door met selectietrainers

Ook komend seizoen zullen Huig-Jan Heeringa en Andy van der Meulen de trainers zijn van de herenselectie van FC Oegstgeest. Op de foto staat het gehele begeleidingsteam van de herenselectie van FC Oegstgeest.

Het begeleidingsteam van de herenselectie van FC Oegstgeest. Staand v.l.n.r: Martijn Meijer, Andy van der Meulen, Huig-Jan Heeringa, Bob van Buul, Johan Hoekstra; zittend v.l.n.r.: Job Hazenoot, Fred Verkuijl, Arco de Vos.

Zwaarbevochten Foreholte Cup voor het 5e

Van een 2-0 en 3-1 achterstand terugkomen tot 3-3 vlak voor tijd, en vervolgens de strafschoppenreeks met 5-4 winnen. Dit overkwam Foreholte 5 tijdens de finale van de Foreholte Cup. Het 5e versloeg de eeuwige concurrent Foreholte 4 in een bloedstollende finale. Foreholte 5 mag zich een jaar lang winnaar van de interne bekercompetitie noemen. Aanvoerder Charlie Knuist van het 5e stond na afloop de verzamelde pers te woord: ‘Als Foreholte 5 zijn wij erg blij met het winnen van de Club Cup en de 2e overwinning van het seizoen op Foreholte 4. Het was een spannende finale waarin uiteindelijk de ploeg met de meeste inzet en wil om te winnen ook daadwerkelijk aan het langste eind trok.’ Knuist vervolgde: ‘Door 3 geweldige goals en tactische wissels stond het na 90 minuten 3-3. Nadat onze keeper de 1ste penalty stopte, zag je het vertrouwen toenemen binnen ons elftal. Net als de wedstrijd waren niet alle strafschoppen even goed, maar dat mag verder geen naam hebben.’ Vraag: Is het waar dat jullie in trainingskamp zijn geweest? Knuist: ‘Dat klopt, we hebben ons 3 dagen teruggetrokken op de hei, om ons ook mentaal op dit Cup Toernooi voor te bereiden. Focus, hè’.  Ook geoefend op penalty’s? Knuist: ‘Ook dat natuurlijk, dat onderdeel is gefilmd en wanneer het 4e de video wil bekijken, kunnen ze zich melden. Verder nog iets? We willen aan het bier.’

Een uitzinnig Foreholte 5, met de Cup. Er staat nog een 3e ontmoeting tegen het 4e op het programma. Charlie Knuist en zijn mannen zijn daar klaar voor.

Nieuw dorpshuis, school en gymzaal bij Bernardus

De beste plek voor een nieuw dorpshuis, school en gymzaal in Hazerswoude-Rijndijk is bij sv Bernardus. Wanneer de gemeenteraad nog dit kwartaal akkoord gaat en er geen bezwaren binnengekomen kan de oplevering eind 2027 een feit zijn. De kosten voor zowel de optie Bernardus als die van de huidige locatie  van het dorpshuis en de school bedragen € 16 miljoen. Het geld moet er komen door woningbouw op de vrijkomende locaties. SV Bernardus zal 1 veld moeten opofferen voor parkeerterrein. Daarvoor in de plaats krijgt de club een kunstgrasveld.

Bernardus-voorzitter Dick Straathof zegt in het Leidsch Dagblad verrast te zijn toen de gemeente bij zijn club aanklopte met plannen voor nieuwbouw. ‘Wij zijn niet onwillig, maar wij hoeven niet per se nieuwbouw, wij zitten goed, zijn een gezonde vereniging met 600 leden en nu we 2 nieuwe woonwijken hebben, groeien wij verder.’ Wel ziet hij tegen extra kosten voor de club op: ‘Ons huidige clubhuis is op € 380.000,00 getaxeerd. Nieuwbouw zou € 1,2 miljoen moeten kosten. Wie betaalt het verschil? Wij gaan geen 8 ton bij onze leden vandaan halen.’ Straathof ziet wel pluspunten: ‘Wij kunnen een verbeterslag maken. Als de school en kinderopvang overdag van onze velden gebruik willen maken, is dat ook prima. Lastiger wordt het gedeelde gebruik van de kleedkamers en kantine. Als wij de kleedkamers in de avond gebruiken, zijn ze niet de volgende ochtend al schoon.’

sv Bernardus vanuit de lucht. Een voetbalveld wordt opgeofferd voor parkeerterrein. Daarvoor in de plaats krijgt de club een kunstgrasveld.

Tristan Adriaans (A.S.C. JO9-1) naar Sparta

Voor degenen die op zaterdagochtend trouw de wedstrijden van de JO9-1 van A.S.C. volgen zal het niet als een verrassing komen. Tristan Adriaans vertrekt aankomend seizoen naar de Rotterdamse profclub Sparta om daar in de JO10 te gaan spelen. Daar zal de rappe vleugelspeler die onder andere uitblinkt dankzij zijn befaamde linkerbeen en prachtige dribbels, zijn nog prille voetbalcarrière voortzetten.

Onder begeleiding van zijn trotse ouders en broers reisde Tristan naar het Kasteel om zijn 1ste jeugdcontract – pro forma – te tekenen. Tristan is de 1ste nieuwe jeugdspeler voor Sparta dit seizoen. Dat zegt wel iets over de kwaliteiten van Tristan, die ook door andere clubs in de gaten werd gehouden. A.S.C. wenst Tristan veel succes en hopen hem in de toekomst op het Kasteel te kunnen bewonderen.

En daar staat Tristan Adriaans in het tenue van Sparta, dat hij vanaf komend seizoen gaat dragen. Hij maakt eerst nog het seizoen bij A.S.C. af.

Wat loopt de selectie van Teylingen er toch piekfijn bij

Dat laten Teylingen-voorzitter Rogier Landwer Johan en Huub van der Vlugt, van de Sponsorcommissie, met een tevreden lach weten. Het was velen natuurlijk al opgevallen, vertelt het 2-tal, maar voor die enkeling kan het geen kwaad er nog eens op attent te maken. Sinds de zomer hebben Gebr. Van der Mey, Global Flower Services en Lubbe Lisse de sponsoring van de nieuwe presentatiekleding op zich genomen. Dat belangrijke feit werd in een overeenkomst vastgelegd en op de foto gezet. Voor de regionale detailhandel en de wereldwijde vleesverwerkende industrie verwerken 100 gepassioneerde vakmensen van Gebr. Van der Mey  de beste grondstoffen (voorgegaarde) porties, ambachtelijk gezouten/gerookte baconstukken en vers/bevroren vleesdelen in elke gewenste snit.

Met een verwerkingscapaciteit van tonnen per week en een vriescapaciteit van eens 100-den tonnen creëert Van der Mey de mogelijkheid voor flexibel voorraadbeheer en internationaal transport. Global Flower Service importeert, levert en verwerkt rozen voor klok, retail en groothandel. Een servicegericht bedrijf dat zich onderscheidt door rechtstreekse levering van eigen kwekerijen en een divers aanbod rozen. Het ervaren team van medewerkers selecteert de rozen op rijpte, lengte en uniformiteit en maakt deze naar wens van de klant verkoopbaar. Lubbe Lisse creëert een kleurrijke, biodiverse en gezonde leefomgeving met bloembollen en natuurzaden. De zorgvuldig samengestelde langbloeiende, kleurrijke mengsels worden veel toegepast in de openbare ruimte, in zowel binnen- als buitenland. Een bloeiende omgeving is van groot belang voor flora en fauna. Bermen spelen een cruciale rol in het verbinden van groengebieden en zijn vlucht- en voederplaatsen voor dieren, met name insecten.

Onnodig te zeggen dat het bestuur van Teylingen, selectie, sponsorcommissie en alle andere Teylingen-leden de 3 bedrijven hartelijk bedanken.

 

Oegandese kinderen voetballen in kleding van Voorschoten ‘97

Tijdens mijn recente bezoek aan Oeganda heb ik kinderen onder ons programma bezocht. Ik wil onze sponsors bedanken voor het toveren van een bijzondere glimlach op het gezicht van deze kinderen. Vat het niet te licht op dat die kinderen zo blij zijn met schoolboeken en andere ondersteuning. Voor hen zijn die de mooist denkbare  cadeaus dat je kan bieden. Vergeet de Playstation 5 en dergelijke, deze kinderen willen onderwijs, ze zijn leergierig. En voetballen in sportkleding. Zoals de prachtige tenues van Voorschoten ’97.

Dit alles laat Joachim Kikomeko weten, als reactie op het kledingplan van Voorschoten ’97. De kleding is zeer goed terecht gekomen in Oeganda. Joachim Kikomeko for Kids streeft naar toegang tot onderwijs voor Oegandese kinderen in de basisschoolleeftijd. Niet alle kinderen kunnen naar school, vooral kinderen uit arme gezinnen. Daar is geen geld voor schooluniformen, boeken, schriften en examengeld. Leren en spelen gaan samen. Voetballen, daar zijn de kinderen dol op. Daarom is de kleding van Voorschoten ’97 zo enthousiast ontvangen. Bezoek eens: https://kikomeko.org.

                           Trots en blij met de schoolboeken, en ook met de kleding van Voorschoten ’97.
Joachim Kikomeko met één van de kinderen, die in zijn programma is opgenomen.

KNVB/Rinus helpt trainingen samen te stellen, passend bij leeftijd van je team

MO13 – 1 van RCL is een dagje naar de KNVB in Zeist geweest. Op uitnodiging van de voetbalbond maakten de meiden kennis met ‘RINUS’.  Deze RINUS is geen medewerker van de KNVB, maar de naam van online-trainingsmethodes. Deze trainingen bestaan uit meerdere oefeningen die allemaal tot doel hebben om de vaardigheid of vaardigheden te beoefenen of te verbeteren. Een training, aldus de KNVB, heeft vaak als doel om progressie te boeken of om op een bepaald niveau te blijven. Voorbeelden van vaardigheden zijn passen, schieten, koppen, maar ook  rugdekking geven of samenwerken om de bal te veroveren. Bij RINUS vinden trainers circuit-, kwart- en half veld trainingen, voor diverse leeftijdscategorieën. Bovendien geeft RINUS voorzetten de trainingen te gebruiken om zelf een trainingsplan te maken en/of toe te voegen aan je persoonlijke RINUS-kalender. KNVB/Rinus is een online tool voor alle jeugdtrainers die voor het eerst een team gaan coachen en begeleiden, of al in het bezit zijn van een KNVB-diploma. De KNVB zegt het zo: RINUS helpt je bij het plannen van trainingen die geschikt zijn voor de leeftijd van je team en de doelstelling waarop je wilt trainen.

De meiden van RCL kwamen enthousiast terug uit Zeist. Ja, de dag was best pittig geweest, maar ook leerzaam. Heel bijzonder: ze maakten hun debuut als filmster. Hun trainingen werden gefilmd. Caryl Jonis, Hoofd Onderbouw RCL: ‘RINUS is ook een nuttige uitdaging voor trainers. Met RINUS hebben ze toegang tot 100-den oefeningen en schema’s, kunnen ze een gepersonaliseerd trainingsplan opstellen en geheel zelfstandig trainingen maken en inplannen.’ Allemaal manieren om je team naar een hoger plan te tillen. Meiden 13-1 van RCL zal daar profijt van hebben. Op de KNVB-site wordt RINUS uitgebreid uitgelegd.

Over reclame langs de lijn gesproken

vv Zwammerdam speelde tegen vv Groeneweg. ‘Bij vv Groeneweg staan de reclameborden er niet voor de entourage, ze zijn de entourage. Uniek, alsof we in het voetbalstadion van Madurodam speelden,’ luidde het bijschrift.

Must Read