zaterdag, juli 20, 2024
HomeRedactioneelLopend vuurtjeLopend Vuurtje (aflevering 23), 5-12 januari

Lopend Vuurtje (aflevering 23), 5-12 januari

-

De competitie 2023-2024 heeft het eerste gedeelte van de competitie afgesloten en start over een week (in de meeste gevallen) ‘full swing’ aan de tweede helft. Er zijn nauwelijks nog clubs zonder puntverlies en clubs die door povere resultaten nu voor lijfsbehoud alles uit de kast halen en plan B gaan uitvoeren. Hoe dan ook, tot en met juni praat Lopend Vuurtje ook jou bij over de ontwikkelingen op de groene mat en daarbuiten. De berichtgeving in deze rubriek wordt mede door de vele foto’s gewaardeerd, dat blijkt uit de bezoekcijfers. LeidenAmateurVoetbal staat ook voor deze rubriek open voor input. Blijf ons mailen en bellen, houd ons scherp. Laat gerust je mening weten, spaar ons je kritiek niet. In Lopend Vuurtje wordt de bal gespeeld, niet de man/vrouw. Nooit. Lopend Vuurtje is de ‘liefdesbaby’ van LeidenAmateurVoetbal. Heb jij een voor alle lezers belangrijk sportief, grappig of anderszins feit mee te delen? Aarzel niet, stuur een e-mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl, met als het kan een foto, én je telefoonnummer. Je krijgt altijd een reactie.

Aflevering 23 – seizoen 2023-2024 – 05-12 januari

 

‘Der Kaiser’ is dood, Wim Rijsbergen over de elegantste voetballer ter wereld

Met de zondag 7 januari overleden Franz Beckenbauer (78) verliest Duitsland zijn grootste voetballer aller tijd. Als speler, bondscoach, columnist en bestuurder zette ‘Der Kaiser’ decennialang de lijnen uit bij onze Oosterburen. Wat voor eeuwig blijft bestaan, is zijn onomstreden klasse als een van de 1ste mondiale supersterren in het voetbal.

‘Onze’ bloedeigen Wim Rijsbergen heeft ‘der Franz’ meegemaakt in zijn voetbalcarrière. Wim speelde bij New York Cosmos samen met Beckenbauer. De oud-international van Oranje is lovend over het icoon. Tegen ESPN vertelde de Leidenaar: ‘Ik moet zeggen: ik heb heel veel voetballers meegemaakt, maar Beckenbauer was veruit de elegantste.’ Rijsbergen waardeert Der Kaiser als voetballer, maar vooral ook als mens. ‘Als iemand overlijdt, dan komen de mooie herinneringen bovendrijven. Zo zaten wij regelmatig lekker ontspannen op het trainingsveld bijvoorbeeld,  praatten over duizend-en-een zaken die ons bezig hielden. Daarna gaf Franz vaak nog een clinic aan wel 200 meisjes en jongetjes. Dat tekent hem. Nu geven voetballers die gigantische bedragen verdienen niet eens een handtekening. Men kan nog een hoop van hem leren,’ aldus de voormalige verdediger.

Volgens Rijsbergen was het Duitse icoon in New York helemaal op zijn plek. ‘Hij ging niet voor niets naar Cosmos vanuit Duitsland. In Duitsland kon hij niet meer normaal de deur ut door alle roddelpers. In New York kon hij anoniem over straat. Daar konden sterspelers écht zichzelf zijn,’ zegt Wim. ‘Weet je,’ besluit Wim, ‘De grote spelers waren toen gewoon heel sympathieke mensen. Zo ook Franz, hij gedroeg zich nooit als een  superster. Het is jammer dat hij er niet meer is.’

Sporting Leiden begroet nieuwe Leden van Verdienste

Tijdens de Nieuwjaarsborrel van Sporting Leiden heeft voorzitter Wim Pikaar de schijnwerper gericht op 8 mensen, die zich al jaren voluit inzetten voor de club. Wim sprak ze op zijn bekende wijze toe en liet aan het slot van zijn betoog weten, dat het 8-tal was benoemd tot Lid van Verdienste. Er klonk langdurig instemmend applaus voor Gert van Egmond, Hennie Nieuwenhuizen, Roy Kamphues, Els Mink, Paul den Edel, Henk Fokkema, Willem van der Wolk en Marcel Dongelmans.

 

SJZ en de Galerij der Kampioenen

Zoeterwoude, een kleine gemeente in Zuid-Holland, heeft een voetbalclub die bruisend het nieuwe jaar is ingegaan. De hoofdmacht die hoog geklasseerd staat en samen met Teylingen voor een 2-strijd zorgt voor het kampioenschap, op dit moment althans, die best weleens geschiedenis makend zou kunnen worden. Dit stukje in Lopend Vuurtje gaat dus over SJZ. Er is eindejaars en begin januari het nodige te doen geweest op Sportpark Haasbroek. Wedstrijdjes, een instuif, een nieuwjaarsontbijt met een paar 100 jeugdleden en dorpelingen met hart voor Sint Jan en een Nieuwjaarsreceptie waar voorzitter Tom van der Meer om nog meer vrijwilligers vroeg die zich binnen en buiten de lijnen willen inzetten voor de groen/witten. Absoluut hoogtepunt van alle activiteiten was de onthulling van de Wall of Fame. Omdat de LAV-redacteur de button met de tekst ‘Praat Nederlands met mij’ draagt, was men zo vriendelijk er ‘Galerij der Kampioenen’ van te maken. SJZ werd 7 maal kampioen. Foto’s van het vlaggenschip die dat glorieus voor elkaar brachten, hebben een ereplaats gekregen, 1963, 1964, 1967, 1979, 1988, 2001 en 2007. Er is reeds ruimte vrijgemaakt voor 2024… De galerij werd onthuld door Peter Bos en Gijs Brinks. Bos is met 414 competitiewedstrijden in SJZ 1 met stip recordhouder. Brinks is van de huidige, jonge generatie en keeper van het 1ste elftal. Met slechts 5 tegendoelpunten in de 1ste 11 competitiewedstrijden is hij de minst gepasseerde doelman in de hele regio. Er zijn speciale spots op de foto’s gericht, waardoor de beelden er even fraai uitzien als de behaalde kampioenschappen.

Talrijke bezoekers aan de SJZ-Nieuwjaarsreceptie vergaapten zich aan de kampioenen.

Hoofdtrainer Robert Swart tekent voor nog een jaar bij Hazerswoudse Boys

Wij van Lopend Vuurtje zijn dol op foto’s, waarop contracten worden getekend. Het zijn zulke mooie momenten. Dat hoofdtrainer Robert Swart zijn contract met Hazerswoudse Boys met nog een jaar heeft verlengd, heeft al op deze site gestaan. Maar het moment suprême is nog niet in beeld geweest. Welaan bij deze. Zie de ietwat kalende kruin van Robert Swart en het tevreden gezicht van voorzitter Rens van Nierop. In een toekomstig jubileumboek krijgt deze foto een plaatsje, gegarandeerd. Robert is aan zijn 1ste seizoen bij de boys bezig. De huidige 3e plaats stemt tot tevredenheid. Maar stiekem denkt men aan crescendo (hogerop). Vooralsnog gaan Swart en het bestuur voor de nacompetitie, waarmee promotie in zicht komt.

Trainers als Robert Swart, die met links hun handtekening zetten zijn creatief, Hazerswoudse Boys-voorzitter Rens van Nierop weet dat al lang.

vv Koudekerk kiest Joey Mansveld als Vrijwilliger van het Jaar

Buiten zorgde de ijzige wind voor een gevoelswarmte van dik onder 0, maar binnen bij Koudekerk was sprake van een en al warmte. De club was gezellig bijeen. Na een paar gespeelde wedstrijden, een training van de selectie  en het Mutsentoernooi van de jeugd, werden 2 ras-Koudekerkers gehuldigd. Mark Bakker en Piet Oosterom zijn elk 50 jaar lid. Applaus! Daarna somde voorzitter Rik Winterink op wat ‘een persoon’ allemaal voor de club had gedaan. Wat ging er nu gebeuren? Verbaasde gezichten. Verrassing. ‘Sinds 2002 is hij lid, hij leidde wedstrijden, was lid van de PR-Commissie, websitebeheerder, lid van de Kledingcommissie, omroeper, fotograaf en nog meer.’ Over wie sprak de voorzitter? Alle ogen gingen naar Joey Mansveld. Ja hoor. Hij werd uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar. Daarna moesten de handjes nog een keer op elkaar. Nu voor Ton Nieuwpoort. Ton werd gekroond tot Erelid. Waarom? Nieuwpoort was jeugdleider, bestuurslid jeugd, voorzitter TC, lid Sfeercommissie, voorzitter, secretaris, beheerder contributie. Nog meer? Ja, hij is nog lid van de Schoonmaakploeg.

Daar staat hij, Joey Mansveld, Vrijwilliger van het Jaar 2024 van vv Koudekerk. En nog dit; ook voor LAV heeft hij zich wel eens ingezet met kennis van zaken!

Clubkampioenschappen Darts bij E.M.M. ‘21

Het WK darten is weer voorbij. De Barneveld-fans likken hun wonden. Ze hebben wel voldoende bijgeleerd hoe de pijltjes nog beter te gooien. Dat komt goed uit. Bij E.M.M. ’21 worden op 13 en 20 januari de clubkampioenschappen Darts gehouden. Wie wordt de clubkampioen 2024? That’s the question. Er wordt afgetrapt op zaterdag 13 januari. Als eerste zullen de jongens en meiden van 010, 011 en 012 strijden om de overwinning. Een week later, de 20ste, zijn de jongens en meiden van 013 t/m 017 aan de beurt. Beide dagen zal er om 17.00 in gebouw A het startsein worden gegeven. Tijdens het darten is er voor iedereen wat te eten en te drinken. Natuurlijk heb jij je al opgegeven. Nee? Snel naar: https://darten.emm21.nl.

Voetbalquiz doet Voorschoten ’97-kantine op haar grondvesten trillen

De 15e editie van de voetbalquiz van Voorschoten ’97 is gewonnen door Paul Westra en Herman Wiegeraad. Na al vaak op het ereschavot te hebben gestaan, pakten de mannen van Veteranen 2 nu op spectaculaire wijze het Eremetaal. In een bomvolle kantine streden 77 teams om de hoogste eer. Door 58 van de 60 vragen foutloos te beantwoorden en in de play-offs exact te weten dat Harry Kane tot dusver 21 competitiedoelpunten voor Bayern München scoorde, liet het duo alle concurrentie kansloos. Plaats 2 ging naar de 6-voudige winnaars Rob Kathman en Arnout Verzijl, terwijl het jeugdige koppel Robin van Paassen en Sylvan Woertman er zeer knap met het brons vandoor gingen. Laat de beelden spreken van deze Voetbalquiz. De Voetbalquiz werd begonnen en besloten met het zingen van het clublied. ‘De kelen waren goed gesmeerd,’ vertelden Hans Douw en Daan Lobel, de tevreden initiatiefnemers van de quiz. ‘Vooral de slotzang klonk fantastisch.’  Op 3 januari 2025 vindt de volgende editie van de Voetbalquiz plaats.

 Kickers ’69 brengt hulde aan alle lotenverkopers Grote Clubactie

Op de website brengt het bestuur van Kickers ’69 hulde aan alle lotenverkopers in het kader van De Grote Clubactie. Er wordt gespecificeerd aangegeven welk geweldig bedrag met elkaar bijeen is gebracht voor de club. Daar mag inderdaad de vlag voor worden uitgehangen. De opbrengst is met € 5664,00 maar liefst 135% hoger dan vorig jaar. Dan volgt er een opsomming, die Lopend Vuurtje met plezier doorgeeft: er zijn 11 superloten verkocht, 3 verkopers brachten per persoon 100 loten aan de man, 37 medailles werden uitgedeeld aan topverkopers, JO9-2 bracht 346 loten aan de man, er waren weer meer leden die 25 loten wisten te verkopen. De Top 5 van best verkopende teams:

  1. JO9-2 (346) – 2. JO10-1(311) – 3. JO7 (304)- 4. JO10-2 (279) – 5. JO8 (250).

‘Wij zijn als vereniging heel blij met ieders bijdrage aan dit succes,’ juicht het bestuur.

FC Oegstgeest organiseert KNVB-cursus G-Scheidsrechter

De cursus G-Scheidsrechter wordt een korte, namelijk 2 avonden, verzorgd op het terrein van FC Oegstgeest. In die tijd word jij wegwijs gemaakt in het fluiten van wedstrijden in het G-voetbal. Tussen de cursusdagen zal je een wedstrijd leiden, onder begeleiding van een gediplomeerde begeleider die je tips en tops zal geven. G-voetbal is voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking waarvoor aanpassingen nodig zijn om te kunnen voetballen. FC Oegstgeest is een club voor alle voetballiefhebbers. De cursus staat open voor alle leden van FC Oegstgeest en vooral voor hen die het G-voetbal een warm hart toedragen. ‘Wij willen jullie deze kans niet onthouden,’ laten de G-teamofficials weten. ‘Dus zorg dat jij erbij bent, meld je aan met een e-mail naar: arbitrage@fcoegstgeest.nl. Wij willen in maart van start gaan.’ Eerst meer weten? Stuur een mail:

https://www.knvb.nl/assist-scheidsrechters/opleidingen/g-scheidsrechter

FC Oegstgeest is een club voor alle voetballiefhebbers en draagt G-voetbal een warm hart toe.

Tevreden scheidsrechters, huldigingen en verrassingen

Meteen maar met de deur in huis vallen: Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Scheidsrechters Vereniging Leiden e.o. werd bestuurslid en trainer Remco van der Ploeg geëerd met de Zilveren Scheidsrechter. Dat is een onderscheiding van COVS Nederland. Deze Centrale Organisatie van Voetbalscheidsrechters strooit niet met deze speld. Daar moet je heel wat voor gepresteerd hebben. Dat heeft Remco. Naast zijn carrière als scheidsrechter is Van der Ploeg ook druk bezig met de voorbereiding op zijn deelname aan de Amstel Gold Race. Ambitieus als Remco is wil hij zich ‘in de prijzen’ rijden. Rob Braun, voorzitter van de fluitistenvereniging, had nog een verrassing in petto: hij benoemde voormalig penningmeester Willem Akerboom tot Lid van Verdienste. Akerboom is bovendien 50 jaar lid. Henk de Jong, die al een kwart eeuw een trouw lid van SV en ook gehuldigd zou worden, moest wegens ziekte laten afweten. De Jong gaat later op de schouders. Het gaat goed met de SV, met dank ook aan de vrijwilligers voor het onderhoud  en de verhuur van het fraaie verenigingsgebouw. Wel signaleerde Braun een trend die hem de wenkbrauwen doet fronsen: het langzaam teruglopende ledenaantal.

FC Rijnvogels – Winter CP – Een weekend vol spektakel

Dit weekend staat bij FC Rijnvogels in het teken van Voetbal en Feest. De Winter Cup komt naar Sportpark De Kooltuin. Voor de 3de maal wordt het internationale toernooi georganiseerd door P&M Soccer Events. Voor deze editie hebben vele teams uit verschillende landen de weg naar de kust weten te vinden. De thuisbasis is wederom Duinrell. Er wordt gespeeld op de velden van Blauw Zwart en uiteraard FC Rijnvogels. Op de eigen Kooltuin vertegenwoordigen Heren 2 (zaterdag) en Vrouwen 1 en 2 (zondag) FC Rijnvogels. Het toernooi-schema is te vinden op: https://www.fcrijnvogels.nl/wp-content/uploads/2024/01/Nieuwsbrief-Wintercup-2024.pdf

Er is de hele dag live muziek. Voor spelers en publiek wordt goed gezorgd. De inwendige mens wordt met culinaire verrassingen vertroeteld. ‘Stort je in het sportieve en feestelijke gedruis,’ adviseert de club.

DoCoS: Kantine tijdens Nieuwjaarsreceptie omgetoverd tot ‘Klein Keukenhof’ 

Zonder andere voetbalverenigingen waar het huldigingen betreft tekort te doen, bij DoCoS wordt tijdens iedere Algemene Leden Vergadering of Receptie volop ruimte gemaakt voor het huldigingen van leden, leiders en vrijwilligers. Dat gebeurt met geurige en kleurige ruikers. Bloemen staan symbool voor binding binnen de rood/witte vereniging. Dat zal nog te maken hebben met de DoCoS-familie Van der Voort, die een prachtige bloemenzaak had en ook jaarlijks met Pasen zorgde voor de bloemen op het Sint Pietersplein in Rome. Eerst het officiële gedeelte, de toespraak van voorzitter Jasper van Marwijk. De energieke preses roemde de prestaties van de vrouwen en de successen van de jeugdteams. Hij ging niet voorbij aan de degradatie van het 1ste, maar beloofde dat ‘het goed komt’. Van Marwijk zei vooruit te kijken naar de zomer. Dan wordt er gestart met de aanleg van een nieuw kunstgrasveld op veld 1. En toen werd ‘Klein Keukenhof’ binnen gereden. Omdat foto’s meer zeggen dan 1000 woorden, raadt Lopend Vuurtje aan de foto’s te bekijken.

 

Foreholte: Sportief afscheid, borrelen en vrijwilligers in de zon

Wat een drukte afgelopen zondag bij Foreholte. Geen wonder. Veel publiek was afgekomen op het overvolle programma op Sportpark De Elsgeest. Huidig Foreholte nam het op tegen een door Toni Arroyo samengesteld gezelschap. De aanvallende legende zwaaide na jaren trouwe dienst in de selectie af. Door een doelpunt van Toni zelf namen zijn mannen de 3 punten mee naar huis. Eind goed, al goed. De Foreholte Cup werd gewonnen door het 5e. Bij de spelers van dit sterke team staat de wisselbeker het komende jaar op de schoorsteenmantel of in het raamkozijn. Voorzitter Rogier Hoeijmans blikte terug, keek vooruit en stelde Mohamed Bougrine, de nieuwe coach voor. Nog een hoogtepunt was de benoeming van Frank Dofferhoff (‘Verzamelaar van functies: ledenadministrateur en nu coördinator van de Kleding- en Materialencommissie’) en Pieter van Kampen (‘Creatief, muzikaal en de beste kok die een club zich maar kan wensen’) tot Lid van Verdienste.  Aan het applaus leek geen einde te komen. Na een ‘zo is het welletjes’ kon het glas geheven worden. Toen pianist Bas Baelde het stokje had overgenomen kon 2024 écht beginnen.

Uit handen van Foreholte-voorzitter Rogier Hoeijmans ontvingen Frank Dofferhoff en Pieter van Kampen de oorkonde die behoort bij de benoeming tot Lid van Verdienste.

vv Kagia: Nieuwjaarswedstrijd en bloemenhulde voor 3 kanjers

Voorafgaand aan de traditionele ontmoeting Oud tegen Nieuw heeft het bestuur van Kagia op gepaste wijze afscheid genomen van 3 oud-spelers. Gepast wil zeggen: met een bloemenhulde. De plaatselijke bloemist had al zijn vakmanschap gelegd in de kleurige creaties. Timo Sluymer, Pascal Timmermans en Jesper Imanse hadden in de wandelgangen wel gehoord dat er ‘iets’ stond te gebeuren, maar over het ‘wat’ tastten de 3 kanjers in het duister. Bloemen, vergezeld van warme woorden, werden het. ‘Hiermee kun je thuiskomen,’ zeiden de mannen. Een passend slot aan een mooie voetbalcarrière op niveau bij een minstens zo mooie vereniging.

Terwijl op de achtergrond de Kagia-voetballers Oud & Nieuw elkaar een prettige wedstrijd wensen, poseren de afzwaaiende Timo Sluymer, Pascal Timmermans en Jesper Imanse voor de camera’s.

vv Koudekerk: Keeper Cok Dorrepaal scoort bij zoon Roy

Zoals het bij veel verenigingen een traditie is om voor de Nieuwjaarsreceptie een potje te voetballen tussen oud-gedienden en de huidige selectie, geldt dat ook voor Koudekerk. Onder uitstekende weersomstandigheden kon er dan ook afgetrapt worden. Het werd een heerlijk speels feestje. Onder de bezielende leiding van voormalig coach Daaf Brand, bijgestaan door Rijk Oppelaar,  betraden de vedettes van weleer de arena. Op de tonen van de mars Koning Voetbal groetten bij beide teams het talrijke publiek. Het voetbal van toen is anders dan de huidige opvattingen van het spelletje. De oudjes gingen er stevig in, terwijl de jonkies met technisch tik-tak-tok de wedstrijd naar zich toe trachtten te trekken. De uitslag? Uit het scorebord stoomde rook, zoveel werd er gedoelpunt. Daaf Brand, nog geen grammetje te veel: ‘Over de wedstrijd wil ik het niet hebben. Ik heb genoten.’ Hoogtepunten? ‘De strafschop van good old Cok Dorrepaal op zijn zoon Roy. Onberispelijk wist de vader zijn zoon te verslaan.’ Verder nog iets? Weer Brand: ‘De geur van mottenballen in de kleedkamer. Ze hebben goed moeten zoeken naar een draag- en toonbaar tenue. Haha.’

Na 90 minuten Koudekerk oud-gedienden-huidige selectie poseerden de acteurs. Daarna douchen en iedereen handjes schudden tijdens de Nieuwjaarsreceptie.

Voorschoten’97: ‘held’ Dick Zeldenrust zwaait af
Na 18 jaar onafgebroken de ledenadministratie van de club te hebben gedaan, zwaait Dick Zeldenrust af. Op de nieuwjaarsreceptie werd hij daarom toegesproken door voorzitter Pieter van Dijken. Voorschoten’97 behoort tot de grootste verenigingen van Nederland. De administratieve last die daarmee samenhangt, is ongekend. Maar weinig mensen realiseren zich hoeveel mutaties in onze vereniging dagelijks de revue passeren. Het runnen van de ledenadministratie is bijna een dagtaak. In tegenstelling tot veel vrijwilligersfuncties die zich op of rond het voetbalveld afspelen, heeft Dick zijn noeste arbeid altijd op de achtergrond verricht. In het verleden is hij voor al zijn werk al benoemd tot Erelid van Voorschoten’97. Daarnaast is hij Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Dick laat een groot gat achter. Pieter van Dijken bracht namens de vereniging heel veel dank over aan Dick en zijn vrouw. Binnenkort zal op de site van V’97 een uitgebreid interview met Dick worden gepubliceerd.

Voorzitter Pieter van Dijken had terecht warme woorden aan het adres van Dick en zijn vrouw.

Must Read