Roodenburgertjes met ouders en begeleiding op kamp in Marokko

 

                   ‘Voetbal is veel meer dan een balletje trappen’

Ze hadden Tétouan als basis, ze gingen naar Casablanca om een wedstrijd in de Eredivisie van het land te bekijken, bezochten de dierentuin in Rabat en reisden naar Chefchauouen, de blauwe stad. Natuurlijk werden er voetbalwedstrijden gespeeld en deelgenomen aan een voetbaltoernooi. Dat alles in een week uit en thuis. Kriskras trokken voetballertjes van Roodenburg met hun ouders en leiders door het Noorden van Marokko.

Na maanden en maanden van voorbereiding reisde onlangs een gezelschap van Roodenburg af naar Marokko. Jeugdleden van de club, ouders en begeleiders. Daar werd een programma afgewerkt met verschillende aspecten, sportief, educatief en cultureel. Een geslaagde balans voor een trip van 7 dagen, aldus Abdellilah Hamidane. In het kantoor van Hamidane’s bedrijf VlamVeilig praat LeidenAmateurVoetbal (LAV) met hem en Yousef Housny na over dit anders-dan-andere ‘uitstapje’.

                Ook bij het invallen van de avond werden er wedstrijden gespeeld. De temperatuur is dan verrukkelijk

Multi culti gezelschap

Omdat beelden meer zeggen dan woorden kunnen uitdrukken, laten Abdellilah en Yousef een filmpje zien van ruim 8 minuten, geschoten door Redouan Boutachekourt van Mavic Studio. Ook maakte Redouan series foto’s. De film en de foto’s geven een uitstekend beeld van de reis. Vooraf hadden de ‘reisleiders’ uitleg gegeven over het waarom van deze trip, die achteraf het predicaat ‘onvergetelijk’ kreeg. Doel van deze reis: het versterken en verdiepen van verschillende banden, zoals de familieband tussen de ouders en kinderen.

Verder ook het versterken van de banden tussen de clubleden onderling en de clubleden en de andere ouders. ‘Kortom,’ zo vult Housny aan, ‘het versterken van het algehele clubgevoel.’ Voetbal dus niet als doel, maar als middel om een breder ideaal te bereiken: verbinden. De verbinding werd al bereikt door de samenstelling van het gezelschap.

                                   De jeugd van Roodenburg kwam in het veld tegen de jeugd van Tétouan

Deelnemers hadden hun wortels in Soedan, Liberia, Marokko en Turkije. Een multi culti-gezelschap, 24/7 op elkaar aangewezen. Het werd een homogene groep, die vanaf het vertrek tot en met het afscheid als één optrok. Niet dat dit Hamidane en Housny verrasten, ze hadden al eerder ervaring opgedaan met een kamp in Limburg, vorig jaar. Toen werd er ook als één grote familie met elkaar opgetrokken. ‘Daar werd het idee geboren,’ aldus Hamidane, ‘om het dit jaar groter aan te pakken.’ Limburg en Marokko die liggen een ‘paar kilometer’ uit elkaar, de culturen zijn totaal verschillend. Geen nood.

Hieronder uitwisseling van vaantjes zoals dat bij internationale wedstrijden gaat. De jeugd genoot er met volle teugen van.

Ambassadeurs

Het initiatief om het verderop te zoeken kwam van de ouders, daarbij aangemoedigd door de leiders die de smaak te pakken hadden. Roodenburg heeft op geen enkele wijze financiële steun verleend, zo laat jeugdvoorzitter Rik van Oosten in een e-mail weten. ‘Ook werd er qua organisatie geen steun verleend,’ zo vervolgt hij. Wel heeft Roodenburgtjes, in overleg met clubvoorzitter Léon Kloos, gebruik kunnen maken van het jeugdhonk, voor bijeenkomsten met de ouders, mocht er op zondagmiddagen gebruik worden gemaakt van het kunstgrasveld. Zeer belangrijk, aldus Van Oosten, werd toestemming gegeven de naam van Roodenburg in Marokko uit te dragen, de clubkleding tijdens de wedstrijden en trainingen te dragen. En zo werd het uit 70 deelnemers bestaande gezelschap ‘ware ambassadeurs’ van de club uit Noord. ‘Op geen enkele wijze,’ vertelt Van Oosten, ‘hebben wij als club of bestuur getracht te sturen op de inhoud van de reis. Alles was eigen initiatief.’

                                                 De Hassan II-moskee, de grootste moskee van het land

Mooi programma

Een greep uit het gevarieerde programma:

  • Een bezoek aan de Hassan II-moskee in Casablanca, gebouwd in opdracht van de naamgever. Het is de grootste moskee van het land en behoort tot de 7 grootste moskeeën in de wereld. De moskee is gebouwd aan de fraai aangelegde Boulevard de la Corniche.
  • Chefchaouen, de blauwe stad, verborgen in het Noorden van het land. Het mooiste aan deze plaats is het sprookjesachtige, oude ommuurde gedeelte (Medina), waar bijna alles blauw is geverfd, zoals de trappen, tegels, muren en deuren.
                                                                 Chefchaouen, de blauwe stad.
  • Tétouan, waar de blauw/zwarte Leidenaars in een hotel verbleven, ligt in het Noorden van Marokko, telt bijna 400.000 inwoners en geldt als het culturele centrum van Tanger-Tétouan-Al Hoceïma. De naam van de stad betekent ‘ogen’.
  • In Rabat werd een bezoek gebracht aan de dierentuin, ook werd er een rondleiding gegeven in het voetbalstadion Mohamed IV.
  • Veel indruk op vooral de jeugd maakte het weeshuis waar 40 kinderen worden opgevangen. De jeugdige voetballers, 3 elftallen, hebben daar deelgenomen aan tal van activiteiten. Ook werd er, balletje aan de voet, een strandwandeling gemaakt.
  • De eredivisiewedstrijd Ruja Casablanca- Tétouan.

    Wat een enthousiasme. De wedstrijden zijn gespeeld, het toernooi is afgesloten, de bekers hebben een plek bij Roodenburg

De 3 teams van Roodenburg hebben 5 wedstrijden gespeeld en aan een toernooi deelgenomen. Best pittig, in aanmerking genomen het intensieve programma met 4 uur heen en 4 uur terug ‘bussen’ Tétouan-Casablanca en de overnachting daar. ‘Daar hebben we allemaal rekening mee gehouden,’ licht Hamidane toe. ‘Wij zagen toe op voldoende rust. Het was dus goed dat ook ouders aanwezig waren. Dat geeft een prettig gevoel.’

De organisatie van een dergelijke ‘uitstapje’ met zoveel personen is een gecompliceerde aangelegenheid. Denk aan de vliegreis, de verzekeringen en overnachtingen. ‘Het is allemaal reuze meegevallen,’ aldus Housny. ‘Met dank aan de ambassade van Marokko kregen we politie-escorte wanneer we met onze auto’s kwamen aangereden. Iedereen keek zijn ogen uit.’  Hamidane: ‘De reis en het verblijf waren een echte beleving, een bijzonder soort vakantie.’

De 7-daagse trip wordt binnenkort met de ouders en het bestuur geëvalueerd. Abdellilah Hamidane (links) en Yousef Housny denken al na over een trip volgend jaar. Wie weet gaat Adam Housny (liggend) dan ook mee

De initiatiefnemers kijken nu al uit naar een volgende reis. Die hoeft niet naar Marokko te zijn, elke bestemming kan een optie zijn. Zo ver is het nog niet. Eerst de evaluatie met film van deze 7-daagse met de ouders en het bestuur. Die zal binnenkort plaatsvinden. Hamidane en Housny hopen erop dat ook andere clubs uit Leiden en omgeving zich aansluiten bij een trip. ‘Wat zou het geweldig  zijn,’ meent Housny, ‘wanneer we met bijvoorbeeld Lugdunum en Sporting Leiden naar Italië gaan om daar tegen elkaar en tegen plaatselijke clubs te spelen. Dat zijn we echt met verbinding bezig.’ Het financiële plaatje, hoe zag dat eruit? Reis, verblijf, vervoer, alles bij elkaar kwam uit op zo’n 700 euro per persoon. Een heel bedrag, dat weten Hamidane en Housny ook. Voor veel gezinnen niet of nauwelijks op te brengen. Het tweetal denkt na aan een spaarplan, waardoor het bedrag niet in een keer opgehoest hoeft te worden. ‘Ja, daar zijn wij serieus mee bezig,’ klinkt het tot slot.

Foto’s: Redouan Boutachekourt/MavicStudio

Laatste nieuws

Mede mogelijk gemaakt door

Voor de laatste updates!

Volg ons op social media!