Kijkend naar ons voetbal in de regio zijn duidelijke ontwikkelingen te zien. Op topamateurniveau – waar ligt eigenlijk de grens tussen profs en amateurs? – heeft volgens de KNVB 25% van de clubs moeite om te overleven. Eerst bepaalt diezelfde KNVB de regels die het voor die clubs kennelijk onmogelijk maakt om te overleven en dan pas kijken naar de consequenties van die regels. Eerst beleid en dan de praktijk. In onze regio lijkt de malaise voorbij te gaan aan de Bollenstreekclubs, maar is dat een garantie voor de toekomst?
Als de financiële situatie van sponsors wijzigt, moeten clubs een radicale omslag maken. Op een lager standaardniveau is de overgang van de zondag naar de zaterdag geen gril meer, maar een trend. Clubs laten het gebeuren, veelal omdat “de selectie het wil” en de lokale politiek accepteert een situatie waarbij grote sportparken nog slechts op zaterdag worden bespeeld. Als ik naar wedstrijden van ASC ga en rijd langs UVS, Lugdunum, de Boshuizerkade, RCL, Meerburg en Voorschoten, dan ligt er een oppervlakte ter grootte van een dorp braak. Hoe lang financiert de gemeenschap deze trend?
En wat doet de KNVB? Die stelt in eerste instantie dat de clubs die de zondag trouw zijn gebleven een overgang naar een ander district voor. Dus het probleem neerleggen bij clubs die niet de veroorzaker zijn. Want als je als club naar de zaterdag verhuist, weet je wat de consequenties zijn. De 4e klasse geldt voor veel clubs als “levenslang” omdat het een klasse met een waterhoofd is met moordende concurrentie. Je zou kunnen overwegen om de clubs die naar de zaterdag gaan dan ook in te delen in een ander district, maar daar hoor ik niemand over. In het geopperde weekendvoetbal zou de oplossing zitten; competities verdeeld over de zaterdag en de zondag. Maar wél met zaterdag als principiële speeldag. Uit principe – geloofsoverweging- hebben clubs ooit voor de zaterdag gekozen. Prima. Maar dat betekent nog niet dat je door de KNVB wordt gedwongen de wedstrijden tegen de RKSV Docos, RKVV MMO, RKVV SJZ, RKVV Warmunda, RKSV Van Nispen of RK VVSB, om er een paar te noemen, op zaterdag te spelen. Hoezo principieel; de pastoor draait zich om in zijn graf. Een bijkomend probleem is dat spelers van de selectie die veelal ook een functie in jeugdtraining en coaching hebben, dit niet meer kunnen combineren met het zelf voetballen. Last but not least: de kantines van de zaterdagclubs zijn er op zondag voor de “recreanten” niet gezelliger op geworden. Als ze al open zijn. Zaterdagvoetballers en supporters van deze clubs maken nu op zondag een rondje IKEA of meubelboulevard. Succes en veel plezier.
In het Leidse speelt FC Boshuizen als fusieclub op het hoogste niveau. Maar met alle respect: wat is er kwantitatief over van alle clubs op de Boshuizerkade? Een paar teams. Om 1e klasse te kunnen spelen op zondag mag je naar St. Willibrord of Vlissingen.
De conclusie is dat de kwaliteit op zowel zaterdag als zondag door de gepropageerde vitaliteit vanuit de politiek niet is verbeterd.
Mijn toekomstbeeld voor het amateurvoetbal in de regio is dus somber. Diegenen die mij kennen weten dat ik het liefst met een vol glas sta of minimaal halfvol, maar in deze is het glas toch echt halfleeg. Naar mijn mening moeten clubs niet wachten op politiek of KNVB om naar een gezond perspectief te kijken, maar zelf handelen en eigen koers bepalen.
Met vriendelijke groet,
Hans Schiphorst