‘In militaire dienst sloeg het fotovirus heftig toe, er is geen vaccin tegen opgewassen, gelukkig maar’

Oude clubhelden

Peter Versluijs zette tientallen jaren SJZ op de foto:

‘In militaire dienst sloeg het fotovirus heftig toe, er is geen vaccin tegen opgewassen, gelukkig maar’

Foto 1

Gerard van der Hoeven (links) en Peter Versluijs aan het werk voor het weekblad dat in Zoeterwoude verscheen. In die tijd kwam ook SJZ wekelijks in het nieuws. Let op de loodzware typemachine, al was die in 1987 niet meer in bedrijf. (Foto: Fotopersdienst Henk van den Ende).

Foto 2

Een bijzonder plaatje: de fotograaf zelf op de foto! Peter Versluijs poseert bij de auto van LeidenAmateurVoetbal. Uiteraard moet de naam SJZ zichtbaar in beeld. (Foto: Gerard van der Hoeven).

Foto 3

Gerard van der Hoeven en Peter Versluijs. Een paar apart. Samen selecteerden ze bijna 40 foto’s die allemaal van een tekst zijn voorzien. Noem het een wandeling-in-vogelvlucht door de geschiedenis van SJZ. (Foto: Arie de Jong).

Wanneer het aan hem had gelegen, was Peter Versluijs op jonge leeftijd al fotograaf geworden. Hij was in de ban van het medium, dat toen nog in de kinderschoenen stond. Peter voorzag en voorspelde het luidkeels een grote toekomst, helemaal aansluitend bij zijn toen al oeverloze ideeën, die voor de eeuwigheid moesten worden vastgelegd. Vader Versluijs zag dat anders, noemde die ‘nieuwigheid gekkigheid waar geen droog brood mee te verdienen zou zijn’.

Er is een tijd geweest dat kinderen nog naar hun ouders luisterden en gehoorzaam volgden wat gedicteerd werd. Dat was toen Peter nog jong was. Lang geleden dus. Hij moest en zou ambachtelijke bakker worden, tevens patissier. ‘Gegarandeerd altijd een goed belegde boterham,’ werd hem in het vooruitzicht gesteld. Wie ben je dan als jochie? Je knikt en zegt: ‘Ja, pa.’ Het zou allemaal totaal anders lopen.

We zitten in de kantine van SJZ (Sint Jan Zoeterwoude): de 78-jarige in Warmond geboren en in Zoeterwoude getogen fotograaf Peter Versluijs; Gerard van der Hoeven, de wandelende encyclopedie van het negenduizend inwoners tellende dorp Zoeterwoude, de allesweter over SJZ en hij geeft regelmatig voorzetten aan LeidenAmateurVoetbal (LAV).

De koffie wordt geschonken door vrijwilliger Arie de Jong, die er ook roze koeken bij serveert. Arie gaat door met het straten van de mini-speeltuin. Wat de drie samengeschoolde mannen gaan doen is nieuw in het 12-jarig bestaan van LAV, nieuw voor de fotograaf, nieuw voor de man die SJZ in meerdere functies heeft gediend en van zijn 12de tot zijn 32ste als een ambassadeur de clubkleuren met ere heeft gedragen en verdedigd. Daarna werd hij contribuant van het Trimmersgilde. Een genootschap van sportieve mannen van een respectabele leeftijd die tot voor kort iedere vrijdagavond op het trainingsveld van SJZ actief waren.

Peter en Gerard kennen elkaar al tientallen jaren. Trokken al met elkaar al op toen De Omroeper wekelijks op de deurmat in Zoeterwoude plofte. Gerard bracht het nieuws en Peter zorgde voor de daarbij naadloos passende foto’s. ‘We slaan wel een paar decennia over,’ laat Peter bezorgd weten. Hij houdt het graag chronologisch. ‘In militaire dienst werd ik door het virus fotografie besmet, zo’n zestig jaar geleden dus.’ Op avonden dat andere soldaten gingen stappen, hun vertier zochten in het Katholiek Militair Tehuis, dan wel een biljartje legden bij PIT, de ‘p’ staat voor protestants, verdiepten Peter en nog twee soldaten zich in de wonderen van de fotografie.

Een paar apart

‘Zo is het gekomen,’ gaat Versluijs verder, ‘dat ik eenmaal afgezwaaid uit de militaire dienst, besloot mijn leven te wijden aan de fotografie.’ Wie mocht denken, dat de toen nog Warmonder direct fotocamera’s aankocht, een doka inrichtte en zich foto’s schietend onder de mensen begaf, vergist zich. Alvorens zich helemaal te werpen op dit technische kennis en creativiteit vereisende beroep, wordt Versluijs patissier in het populaire Noordwijks restaurant De Landbouw, vervolgens wordt hij juichend binnengehaald als gediplomeerd dieetkok in de keukens van diverse non-profit organisaties.

Tussendoor bekwaamt hij zich in het vak van fotograaf. ‘Ooit leende ik stiekem de camera van een van mijn broers, een Ilfort. Haha.’ Daarna schaft hij een eerste ‘Praktica Nova’ spiegelreflex camera aan.

Dan gebeurt er iets dat het jonge leven van de latere topfotograaf op zijn kop zet: Peter ontmoet Ineke uit Zoeterwoude. Liefde op het allereerste gezicht. Liefde nummer één, met stip, met de vurige amoureuze gevoelens voor fotografie op plaats twee. Het stel vestigt zich in het geboortedorp van Ineke. Peter loopt dwalend over de Miening, staat stil bij het pittoreske Watertje, maakt kennis met de Weipoort, kijkt uit over de onmetelijke landerijen. Zoeterwoude wordt zijn liefde nummer drie.

Hij komt in contact met Gerard van der Hoeven, de ijverige journalist met een vlotte pen van De Omroeper. Van der Hoeven introduceert de nieuwe Zoeterwoudenaar als mogelijke fotograaf voor de krant. Gerard en Peter vormen vanaf dat moment een team, een paar apart. Peter schiet de prenten. De basis voor het vak wordt nu ook financieel gelegd. De koksmuts gaat af, er wordt afscheid genomen van de koksmessen, op de deur komt een bord met de zwierig geschreven tekst: Peter Versluijs, fotograaf.

Groten der aarde

‘Niemand in het dorp wist dat ik als dieetkok mijn brood verdiende. Wanneer ze mij zagen was ik altijd gewapend met mijn fototoestel.’ Zo werd Peter een bekende burger van het pittoreske dorp in het Groene Hart. ‘Weet je, dat ik op de kop af 50 jaar was toen ik me helemaal op de fotografie stortte? Een laatbloeier.’ Hij werkte zich slagen in de rondten, foto’s voor kranten. Zijn ster rijst en Peter wordt veelvuldig gevraagd om bedrijfs- en bruidsreportages te maken, sportmomenten vast te leggen, met het accent op voetbal.

Gerard van der Hoeven: ‘Peter en ik waren vak-vrienden geworden. Peter ging met mij mee op pad voor De Omroeper en later Groot Voorschoten en diverse bladen van uitgeverij Buijze Pers.’ Gerard en SJZ is een twee-eenheid. Dus wanneer er foto’s van elftallen, sponsors, wedstrijden, toernooien of evenementen gemaakt moeten worden, zorgde Peter daarvoor.

Gerard: ‘Hij werkte snel en leverde vakwerk. Peter is punctueel. Afspraak is afspraak. Vaak had ik de foto’s al binnen voordat ik mijn kopij klaar had.’ Op de vraag of Peter zelf heeft gevoetbald, luidt zijn antwoord ‘nee’. Of hij van het spelletje houdt volgt een aarzelende negatieve reactie. Hoe kun je wanneer je liever stevig wandelt en bij voorkeur de conditie met schaatsen op peil houdt, zulke voortreffelijke voetbalfoto’s maken? ‘Het is mijn vak,’ klinkt het dan bescheiden. ‘Ik bereid mijn opdrachten altijd goed voor, verdiep me waar de foto’s voor gebruikt worden en noteer wanneer er specifieke wensen zijn.’

Dan wil Versluijs graag kwijt dat hij door Gerard decennia lang de ‘hoffotograaf’ van SJZ was, dat hij daarnaast ook groten der aarde op de kiek heeft gezet. Het vraagt enige aanmoediging hem namen te ontfutselen. Koningin Juliana, prins Bernhard, Ria Lubbers, de ministers Eelco Brinkman, Els Borst, Gerrit Braks en Frits Bolkestein. Maar ook blueszanger Fats Domino, Herman van Veen, Jan Rot, Jules Deelder Maarten ’t Hart, Freddy Heineken en Annie M.G. Schmidt.

Ook was hij actief tijdens de ‘valse start’ van de Tour de France in 1978 in Leiden. Peter maakte prachtige foto’s van de recent overleden Gerben Karstens, Joop Zoetemelk, Peter Post, Felix Lévitan en vele andere renners.

Vele BN-ers verschenen voor zijn camera tijdens indrukwekkende feesten in onder andere Hotel Auberge De Kievit / Park De Kievit in Wassenaar en ook op chique Partyboot-reisjes. Zij prikten een aardappeltje mee en ik moest daar de foto’s maken, maar mocht nergens over spreken. Heb ik ook nooit gedaan, tot nu dan. Je bent een slimme vogel.’

Het fotoarchief van Peter Versluijs telt vele duizenden foto’s, dat zal niemand verrassen. Nu de Zoeterwoudse Warmonder, of Warmondse Zoeterwoudenaar, de leeftijd der sterken nadert, denkt hij er steeds vaker over wat er met zijn unieke archief moet gebeuren. ‘Ik heb al stappen gezet,’ laat hij weten. ‘Er zijn pakken foto’s naar het archief van Oud Zoeterwoude gegaan. Van deze club ben ik nog een flink aantal jarenlang bestuurslid geweest met vooral fotografie in mijn takenpakket. Gerard was zes jaar voorzitter van Oud Zoeterwoude. Verder heb ik een uitgebreide selectie foto’s gemaakt die alles te maken hebben met de geschiedenis van SJZ. Ook hier speelt Gerard weer een niet te onderschatten rol.’

Van der Hoeven is de archivaris van SJZ, loopt al meer dan zestig jaar mee in de club, hij kent Jan en Alleman. Als geen ander heeft hij elke foto voorzien van een jaartal en de namen van de mensen die erop prijken. Met elkaar hebben Peter en Gerard alle foto’s, die het archief van SJZ zijn ingaan stuk-voor-stuk bestudeerd. Van de honderden foto’s haalden een kleine veertig de shortlist en werden voorzien van informatie hieronder gepresenteerd. Met trots. ‘Met elkaar wandelen wij door een interessant brok geschiedenis van SJZ,’ klinkt het uni sono uit de mond van fotograaf Peter Versluijs en teksten-schrijver Gerard van der Hoeven.

‘Het mag een wonder heten,’ schatert Peter tot besluit, ‘dat ik hier vrij onbeschadigd zit. Vroeger zat ik naast het doel en knipte mijn plaatjes wanneer er een voorzet werd gegeven of knalhard ingekopt. Soms ging het mis. Dan kreeg ik een bal voor mijn kop, of vielen spelers over me heen. Hans van Breukelen van PSV had het over het engeltje op zijn schouder, ik werd vertroeteld en beschermd door een legioen van die gevleugelde vriendjes. Ik ben ze nog steeds dankbaar.’

Voor de zomervakantie heeft Peter het meidenteam van SJZ, dat kampioen was geworden, gefotografeerd. Daarin speelt oogappel en kleindochter Jet Honders. ‘Jet is een talent,’ straalt Versluijs. Ja, dat zeggen alle ‘objectieve’ opa’s.

Een wandeling door de geschiedenis van SJZ. Foto’s: Peter Versluijs – Tekst: Gerard van der Hoeven

Arie van der Voort was de laatste SJZ-er die vanaf de oprichting op 21 september 1945 lid was van de club. Hij heeft zich vele tientallen jaren intensief ingezet voor SJZ. Eerst als speler, later als vrijwilliger en bestuurslid. In 1980 werd hij benoemd tot Lid van Verdienste, in 1986 kreeg hij het predicaat Erelid van SJZ. Op de foto wordt Van der Voort gefeliciteerd door voorzitter Martien Berg met het erelidmaatschap. In het midden Bep van der Voort, de echtgenote van Arie.
Op 11 mei 2022 overleed Arie van Voort, na een lidmaatschap van bijna 77 jaar. Hij werd 88 jaar. Enkele weken later, op 22 juni 2022, overleed oud-voorzitter Martien Berg op 89 jarige leeftijd.

 

Het bestuur van SJZ in het seizoen 1984-1985. Van links naar rechts: Fieneke de Groot-Lubbe (secretaris), Bert Belt (penningmeester), Martien Berg (voorzitter), Leo Hoogeveen (vicevoorzitter), André van Leeuwen (2e secretaris), Leen van den Berg (commissaris), Toon van der Krogt (commissaris) en Arie van der Voort (commissaris accommodatiezaken). Op de foto ontbreken de bestuursleden Clemens van de Wiel (2e penningmeester) en Jan de Heiden.
Al sinds 1967 wordt bij SJZ bingo gespeeld. Dat is ontstaan toen in dat jaar het kampioensfeest van het eerste elftal duurder uitviel dan begroot. Er was een tekort van iets meer dan 108 gulden, Om dat tekort weg te werken, besloot de Supportersclub een bingo te houden. De netto opbrengst van die allereerste bingo was ruim 134 gulden. Daarmee was niet alleen het tekort weggewerkt, er was zelfs ‘winst’ gemaakt. Sinds die historische datum – 6 november 1967 – wordt nog steeds meerdere keren per seizoen bingo gespeeld bij SJZ. Het is nog altijd een lucratieve activiteit voor de club.
Peter Bos (links) is de absolute recordhouder als het gaat om het aantal competitiewedstrijden in SJZ 1. Tussen 22 maart 1970 (DoCoS-SJZ 2-2) en 15 mei 1994 (SJZ-Alkmania 2-1) droeg hij 414 maal het groen-witte shirt van de hoofdmacht. Naast hem Sjaak van Slingerland die met 137 doelpunten de clubtopscorer aller tijden is. De ‘linksbuiten’ kwam tot die score in 310 duels. Daarmee staat Van Slingerland tweede op de lijst van het aantal caps. Rechts verdediger Guus van der Geest die 305 wedstrijden in SJZ 1 heeft gespeeld.
SJZ 5 rond 1980. Staand v.l.n.r. Gerard van der Hoeven, Leo van Klink, Gerard van Teijlingen, Kees Onderwater, Kees Berg, Hans van den Kerkhof en doelman Kees van Diemen. Voorgrond: Wim van der Geest, Huub van Teijlingen, Leo de Boer, Jos van Teijlingen en Piet Wensveen.
Bij SJZ verschijnt – ook nog in 2022 – wekelijks een papieren clubblad. Het eerste wekelijkse ‘Mededelingenblad’ rolde op maandag 19 augustus 1968 van de drukpers, nou ja, van de stencilmachine. Meerdere malen is de apparatuur verbeterd. Zoals hier in de jaren tachtig. Dankzij de Supportersclub (in de volksmond bekend als SupClub) werd nieuwe apparatuur aangeschaft. Van Links naar rechts Will Hoogervorst, Frans Bos, Piet Opdam, Ton Berg, Theo Engel, Jos van den Berg, Wim Bos en Koos Romijn.
In 1980 vierden de vrouwen van SJZ hun tweede lustrum. Deze foto is van het eerste vrouwenteam in 1980.
Staand v.l.n.r. Bertus Heemskerk (teamleider), Lia Pieterse-Buitendijk, Bettine van Klaveren, Margot van der Salm, Ingrid van Velzen, Mieke Heemskerk, Patricia Laken en Frans Zandbergen (grensrechter).
Voorgrond: Trees Wensveen, Linda Krauwel, Yvonne van Wieringen-Laken, Jolanda Overbeek, Sonja van der Salm, Karin van der Salm, Wil van der Zon en Liesbeth Nijhof. Op de voorgrond supporter Kobus Turk.
De broers Koos en Peter Romijn groeiden op bij Meerburg. Koos (links) maakte de overstap naar SJZ, broer Peter bleef Meerburg altijd trouw. Al kunnen de broers het prima met elkaar vinden, op het voetbalveld stonden ze in de derby’s tussen SJZ en Meerburg meerdere malen tegenover elkaar. Tot scoren kwam Koos niet in de derby.
“Het zit me nu nog dwars dat ik Meerburg-doelman Peter van der Heijden nooit heb kunnen passeren”, zo laat Koos Romijn vele decennia later weten.
In 1982 werd het eerste zaalvoetbalteam van SJZ kampioen.
Staand v.l.n.r. Martien van Geest (coach), Ronald Vermond, Kees Onderwater, Ton Berg en André van Leeuwen.
Voorgrond: Jos van der Poel, René van der Poel, Clemens van de Wiel, Rob Bakker en Ko Noordman.
Jongerenvereniging Utopia was shirtsponsor van een van de zaterdagteams van SJZ. Dat was best opmerkelijk omdat Utopia geen commercieel bedrijf is. Staand v.l.n.r. Mathieu Paardekooper (Utopia), Leon Zandbergen, Ali Kus, Ruud van Kampen, Mario van Emmerik, Kees Berg, Richard Zandbergen, Edwin Vreeswijk en Yvonne Hockx (Utopia).
Voorgrond: Miranda Lubbe (teamchef), Marco Hulsbos, Karim van Veen, Robert Turk, Hans Olijerhoek, Hans van den Berg, Ferry Reibel en Bart Berk.
Halverwege de jaren zeventig had SJZ enkele goede jeugdlichtingen. Zoals de C1. Het team werd kampioen en telde meerdere spelers die jaren later het shirt van SJZ 1 zouden dragen. Staand v.l.n.r. Leo van der Geest (leider), Paul Opdam (later 19 caps in SJZ 1), Jan van Diemen, Theo Opdam (93 caps), Peter Retèl (24 caps), Ben van der Geest, Leonard Vogelaar (leider). Voorgrond: Joep Vlasveld, Peter Pieterse (133 caps), Martin Bakker, Ronald Rotteveel, Frank van de Wiel (51 caps), Martien van Velzen (18 caps) en Leo van der Geest, Koos-zoon.
Dit vijftal is goed voor in totaal 482 competitiedoelpunten in SJZ 1. Staand v.l.n.r. Wim Bos (97 doelpunten), Rob Retel (113), Sjaak van Slingerland (137 en clubtopscorer aller tijden).
Voorgrond: Peter Beereboom (58) en Theo van Klink (77).
In de clubhistorie werd SJZ 1 zeven maal kampioen. Eén keer werd de titel behaald zonder nederlaag. Het team dat dat in de jaargang 1978-1979 presteerde bestond uit: staand v.l.n.r. Leo van der Geest (grensrechter), Ton Vurens, Koos Romijn, Leo Mooijman, Hans de Graaf, Theo van Klink, Wim Mooijman, Ben van Kempen, Co de Visser (trainer).
Voorgrond: André van Leeuwen, Cor van Tongeren, John de Boer. Gerard Bos, Wim Bos, Peter Bos en Leo Ammerlaan.
Sinds 25 september 1949 is de derby tussen SJZ en Meerburg 48 maal gespeeld. Er is één speler die namens beide clubs doel trof in de derby. Ronald Vermond scoorde op 15 januari 1984 namens SJZ tegen de buren van de Rijndijk. Op 18 april 1993 droeg hij het shirt van Meerburg toen hij scoorde tegen zijn oude club.
In de zomer van 1976 werd rond het hoofdveld op sportpark Haasbroek een lichtinstallatie geplaatst. Dat was mogelijk dankzij financiële steun van de SupClub. Hoewel SJZ niet de eerste in de regio was een volwaardige lichtinstallatie was het destijds toch wel bijzonder.
Op 28 september 1976 werd de lichtinstallatie rond het hoofdveld in gebruik genomen. Roodenburg, toen nog een roemrijke club uit Leiden, was de tegenstander. Het team van SJZ bestond die avond uit staand v.l.n.r. Co de Visser (trainer), Cor van Tongeren (was geblesseerd), Jan Lelieveld, Dick van Leeuwen, Ben van Kempen, Theo van Klink, Gerard Bos, Gerard Lelieveld en Leo van der Geest (grensrechter). Voorgrond v.l.n.r. Kees Belt, Wim Mooijman, Ton Vurens (doelman), Peter Bos, Kees Lelieveld, Wim Bos en Sjaak van Slingerland.
In 1975 vierde SJZ het dertig jarig bestaan van de club. Tijdens de festiviteiten waren vijf trainers aanwezig die in de loop der jaren aan roer stonden bij SJZ. Staand v.l.n.r. Co de Visser (trainer van 1973-1975 en later van dec 1976-1980) en Jan Bekkering (trainer van 1970-1973). Zittend: Henk Kruit (1963-1966), Leo van der Lans (1966-1970) en Norman Paget (aug 1975-dec 1975). Onder Henk Kruit, Leo van der Lans en Co de Visser werd SJZ 1 kampioen.
Rob Retèl was in het kampioensseizoen 1987-1988 goud waard voor SJZ. Hij scoorde 26 doelpunten en won daarmee zelfs de trofee als de meest scorende voetballer van het gebied waar weekbladen van Randstad Edities huis-aan-huis werden verspreid. Uit handen van Bart Bakker (links), de chef-sport van het weekbladenconcern, ontvangt Retèl de bijbehorende prijs.
SJZ-doelman Ron van Deth wordt door ‘insiders’ omschreven als de beste doelman uit de clubgeschiedenis. Op deze foto voorkomt hij met een zeer spectaculaire redding dat Meerburg kan scoren. Let ook op de publieke belangstelling. Doelman Van Deth – een neef van FC Utrecht-doelman Jan Willem van Ede – kwam in vier seizoenen tot 82 caps in de hoofdmacht van SJZ.
In afwachting of na afloop van een jeugdwedstrijd vermaken de spelertjes zich in de speeltuin. Aanleg van de speeltuin werd mede mogelijk door de opbrengst van de jaarlijkse sponsorloop en een gift van de SupClub. Nog altijd is de speeltuin tussen het hoofdveld en het Vrijwilligersplein voor het clubhuis een gewilde plek voor leden en andere kinderen uit het dorp.
Sinds de zomer van 2009 beschikt SJZ over een kunstgrasveld. Dat betekent het hele jaar door probleemloos trainen en wedstrijden spelen. Dat was voor die tijd soms wel anders. Menig moeder zal meer dan eens stevig hebben gebaald als zoonlief na een training thuis kwam en de kleding in de wasmand werd gegooid. Rond 1990 vermaakte de F-jeugd zich wel in de bagger, zoals hier Jasper van Rijn, Ivo Romijn, Danny Mooijman, Maicol de Jong, Jasper van der Geest, Peter van den Akker, Coos Deckers en Bart van der Salm.
Hoewel SJZ decennia lang een ‘zondagclub’ was, werd ook op zaterdag door senioren competitie gespeeld. Het eerste zaterdag-elftal werd in 1979 kampioen. Staand v.l.n.r. Otto den Elsen (teamleider en grensrechter), Gé van Wetten, Frans van Doorn, Henk Lelieveld, John Verhagen, Hein van Leeuwen, Joop de Jong en Fer Beringen.
Voorgrond: Rob Jansen, Theo Schuur, Kees van Duivenbode, Simon van Es, Kees van Velzen en Guus de Koning.
SJZ Promotie, het team dat zorg draagt voor PR en Sponsoring, heeft meerdere malen en gastspreker uitgenodigd. René van der Gijp was op 25 maart 1999 de eerste. De oud-international (15 caps in Oranje) was toen nog niet zo bekend. Zijn betoog was toen al doorspekt met de nodige anekdotes en al dan niet sterke verhalen. Later kwamen o.a. trainer Co Adriaanse, scheidsrechter Dick Jol en Ben Wijnstekers op uitnodiging van SJZ Promotie naar sportpark Haasbroek.
Ooit was de strijd op de Ad Dusée-bokaal een jaarlijks terugkerend evenement. Clubs die waren aangesloten bij de Nederlandse Katholieke Sportfederatie (N.K.S.) streden om de penaltybokaal. Na een serie voorronden met clubkeepers tussen de palen stond in de finale een keeper van een club uit het betaald voetbal in het doel. Medio jaren tachtig won de jeugd van SJZ. Van de F- tot en met de A-jeugd en de meisjes werd één speler per categorie ingezet. De jeugd van SJZ wist doelman Jan Stroomberg (Excelsior Rotterdam) het vaakst te passeren.
Staand v.l.n.r. Rick Engel, doelman Jan Stroomberg, Leon Zandbergen en Marvin Pet.
Voorgrond: Martin Opdam, Raymond de Heiden, Marion van der Krogt en Maarten van der Hoeven.
Van dit A-juniorenelftal zouden later 9 spelers het shirt van SJZ 1 dragen. Staand v.l.n.r. Gerard Lelieveld (trainer, later ook hoofdtrainer van SJZ), Theo Engel (4 caps), Theo Opdam (93x), Jos de Boer (68x), Wilbert Blom, Ronald Rotteveel, Paul Opdam (19x) en Rob Volmer. Voorgrond: Guus Kortman (1x), Peter Retèl (24x), Ko Noordman (18x), Eric Hoenson (73x), Piet Paardekooper en Frank Hederik (22x). Later werd Frank Hederik voorzitter van SEV in Leidschendam.
De derby tussen SJZ en Meerburg levert vrijwel altijd spektakel op. Zoals op 18 september 1977.Op bezoek bij de buren op de Rijndijk kwam SJZ door deze kopbal van Theo van Klink op een 0-2 voorsprong. Doelman Peter van der Heijden is kansloos. Eerder had Wim Bos vanaf 11 meter de score voor SJZ geopend. Toch zou Meerburg de tweekamp winnen. De stoere verdediger Thijs de Witt verzilverde een strafschop. Goaltjesdief Paul van der Heijden – broer van doelman Peter – bezorgde met twee treffers Meerburg de volle buit. De return op Haasbroek op 12 maart 1978 eindigde zonder doelpunten.
Op 16 oktober 1991 was FC Utrecht-doelman Jan Willem van Ede te gast bij SJZ. Hij trainde de jeugd van SJZ en nam de keepers onder handen. Ook zijn teamgenoot Robert Roest gaf de jeugd van SJZ training. Van Ede, een neef van SJZ-doelman Ron van Deth, zette na afloop als eerste zijn handtekening in het Gastenboek van SJZ. Anno 2022 hebben meer dan zestig gasten hun handtekening geplaatst. Zoals René van der Gijp, Co Adriaanse, Kees Jansma, Joop van Daele, Guus Haak, Sander van Gessel (hij groeide op bij SJZ en kwam later veelvuldig in actie voor FC Groningen), Ben Wijnstekers, Peter Houtman, Henk Fräser, Mike Obiku, Jeroen Straathof, Kjeld Nuis, Adri van Tiggelen, Tim de Cler enz.
Het Trimmersgilde van SJZ was een gezelschap van sportieve mannen die iedere vrijdagavond bijeen kwamen op sportpark Haasbroek. Geen competitieverplichtingen, wel lekker sporten en een onderling partijtje voetbal. Tijdens de derde helft, onlosmakelijk verbonden aan het Gilde, werd het wel-en-wee van Zoeterwoude besproken. Op de foto v.l.n.r. Wil van Leeuwen, Jan van Gent en Leen van der Post.
In het seizoen 1986-1987 was JOBO De Bouwers hoofdsponsor van SJZ. Directeur Boy van Dijk woonde in Zoeterwoude en drie zwagers van Van Dijk speelden in de selectie. Twee van hen (Ronald en René van der Poel) staan op de foto.
Staand v.l.n.r. Boy van Dijk (directeur van JOBO De Bouwers), Theo Schrader (fysiotherapeut/verzorger), Gerard Bos, Ronald Vermond, Peter Pieterse, Wim Kooiman, Jos de Boer, Marco van Nierop en trainer Ruud van der Linden.
Voorgrond: Bert de Groot (grensrechter), Wim Bos, Ronald van der Poel, René van der Post, René van der Poel, Aad van der Hoeven en Peter Bos.
Meisjes – in de volksmond ‘meiden’ – zijn een belangrijke schakel binnen SJZ. Op deze foto van rond 1993 staand v.l.n.r.: Rick Engel (teamleider), Jolanda van der Voet, Ilonka van der Hoeven, Daniëlle van Rijt, Linda Deijkers en Suzanne Zaal.
Voorgrond: Kim van der Veek, Sandra Gortzak, Paula le Febre, Debby van Schooten en Anneke Zaal (trainster/teamleidster).
Dit is een goede manier om gericht te leren trappen. Uren achtereen probeerde de jeugd de bal in een van de gaten te schieten. Onder het toeziend oog van de SJZ-jeugdspelers Sjors Loomans, Eddy van den Bergen, Marco Zaal en Wouter van der Hoeven schiet Guus van der Hoeven raak.
Met 18 doelpunten werd Wim Bos (links op de foto) in het seizoen 1976-1977 topscorer van SJZ. Naast hem verdediger Jan Lelieveld die werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar.
In maart 1976 werd SJZ 3 kampioen na een 3-1 overwinning op Stompwijkse Boys. De Zoeterwoudse doelpunten kwamen op naam van Abe Heemskerk, Piet Onderwater en Peter Beereboom. De kampioenen met staand v.l.n.r. Bram du Prie, Kees Verzaal, Wim van Mil, Dennis van den Berg, Peter Beereboom, Theo Vierling, Andrè van Leeuwen en leider Herm Vervoorn.
Voorgrond: Herman van Teijlingen, Piet Onderwater, Leo Ammerlaan, Abe Heeskerk, Chris van der Meer en Bernard Roessen.
Yvonne Laken scoorde er in de jaren zeventig flink op los. In oktober 1976 werd het vrouwenteam van Iduna de dupe van de dadendrang van de pas 15 jarige spits van SJZ. Yvonne Laken scoorde maar liefst 13 maal. Overbodig te melden dat SJZ het duel won. Uitslag 22-2.
Op 22 juni 1978 werd een bijzondere voetbalwedstrijd gespeeld. Een team van Jeugdsoos ‘De Ruïne’ nam het op tegen een team van de Gemeenteraad. Het sportieve duel eindige in 4-4 waarna ‘De Ruïne’ na het nemen van strafschoppen de beker won. Het team van Gemeente Zoeterwoude staand v.l.n.r. Frans de Graaf (PZ), Toon Kleijweg (ambtenaar), Kees Straver (PZ), Frits de Winter (PZ), Wim Maan (VVD, wethouder), Cooijmans (ambtenaar), Hans Detmers (burgemeester), Piet de Jong (CDA, wethouder) en Peter Mulder (VVD). Voorgrond: Gerard van Leeuwen (ambtenaar), Jan Kliffen (ambtenaar) en Rob Hogenelst (CDA).
Toon Kleijweg was tientallen jaren een bekend persoon bij SJZ. Eerst op het Loetheveld, later op sportpark Haasbroek. Linksbuiten was zijn favoriete plaats in het elftal. Op 65 jarige leeftijd nam hij op 23 maart 1983 afscheid als voetballer. SVOW uit Oude Wetering was zijn favoriete tegenstander. Waarom? “Gezellige lui en altijd sportief”, aldus Toon. In zijn afscheidswedstrijd was SVOW dan ook de tegenstander.

 

 

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Laatste nieuws

Mede mogelijk gemaakt door

Voor de laatste updates!

Volg ons op social media!