Onderscheid zaterdag- en zondagvoetbal verder afgebouwd

Vanaf komend seizoen vervalt voor de KNVB boven de tweede klasse het onderscheid  tussen zaterdag- en zondag speeldagen. Op termijn wordt bekeken of het zogenaamde ‘weekendvoetbal’ ook op lager niveau zal gelden. Clubs bepalen daarbij onderling op welke dag er gespeeld gaat worden. Doel is om reistijden te verkorten en competities evenwichtiger te maken.

In het bedieningsgebied van Leiden Amateur Voetbal (LAV) geldt de verandering slechts voor een handjevol clubs. Voor Rijnvogels, dat uitkomt in de derde divisie zaterdag, betekent dit waarschijnlijk dat er meer derby’s op het programma komen. In het huidige seizoen spelen even hoog ‘op de zondag’ bijvoorbeeld VVSB (Noordwijkerhout) en ADO’20 (Heemskerk). Dergelijke teams hadden met de nieuwe indeling dit seizoen waarschijnlijk een  tegenstander van de Katwijkers geweest.

Ook in de vierde divisie is er nu nog een verdeling tussen zaterdag en zondag. Daar spelen nog geen LAV-clubs, maar wie weet in de toekomst wel FC Boshuizen, dat uitkomt in de eerste klasse zondag. De Leidse club maakt dit seizoen heel wat kilometers naar het zuiden. Volgend seizoen wacht een hele rits tegenstanders die wél in de buurt liggen: Voorschoten 97, Valken ‘68, Forum Sport en, voor Leidse voetbalfans, hopelijk ook UVS, dat om lijfsbehoud vecht in de eerste klasse.

Koudwatervrees

Vanaf de tweede klasse behoudt de KNVB poules die volledig bestaan uit zaterdagverenigingen of zondagverenigingen. Hoe lang dit nog duurt kan woordvoerder Guus Postumus niet met zekerheid zeggen. “Het is koffiedik kijken. We hebben het weekendvoetbal enkele jaren geleden doorgevoerd in de tweede divisie. Uitgangspunt was dat zaterdagclubs op hun dag zouden blijven uitkomen. Er was nogal wat koudwatervrees, maar uiteindelijk is de overgang soepel gegaan. Er spelen dan ook weinig typische zondagverenigingen in deze klasse. Clubs als AFC, Kon. HFC en TEC spelen onderling nog wel op zondagen, maar veruit de meeste wedstrijden vinden op zaterdagmiddag plaats. De opgedane ervaring kunnen we gebruiken voor de drie klassen eronder. Als de verenigingen dat wensen, is het denkbaar dat straks overal wordt overgegaan op weekendvoetbal.”

Punt van aandacht is de geloofsachtergrond van clubs. Vooral de zaterdag is in veel gevallen heilig. In 2013 kwam de toenmalige Belangenorganisatie Zaterdag Voetbalverenigingen (BZV) met daarin 290 clubs, uitkomend in de niveaus tot en met de 1e klasse met de KNVB in een convenant overeen nooit verplicht te kunnen worden om op zondag te spelen. In Leiden en de regio hebben zich hier echter geen clubs bij aangesloten, ook de handtekening van Rijnvogels ontbreekt hierop.

Aanvraag indienen

Het  ‘probleem’ van zondagclubs die gedwongen worden op zaterdag te spelen is binnen LAV-gebied dus zeer klein, ook gezien de ontwikkelingen van de laatste jaren waarbij vrijwel alle traditionele zondagverenigingen naar zaterdag overstapten.

Er speelt nu nog slechts een enkele vereniging op de laatste weekenddag. FC Boshuizen dus, maar dat komt volgend seizoen terecht in een weekendpoule. En verder ROAC (Rijpwetering) uitkomend in de tweede klasse, dat nog niet te maken heeft met spelen op zaterdag. Ook Voorschoten’97 komt op zondag uit en wel in de derde klasse. Daar kunnen wel zorgen ontstaan. De KNVB verbiedt voorlopig niet dat clubs met twee standaardelftallen spelen, maar die moeten in speelhoogte wel ver genoeg uit elkaar liggen om invloed te voorkomen. Eén klasse verschil is te weinig. Het laagst spelend team mag in een dergelijk geval niet promoveren.

Overigens is er nu al regionaal met verenigingen de mogelijkheid om te komen tot gemengde competities om zoveel mogelijk de reisafstanden te beperken en kwalitatief goede competities te behouden. ROAC en Voorschoten’97 kunnen een aanvraag indienen om in een zaterdagpoule uit te komen.

Versterkte degradatieregeling

Voor de competities in de eerste, tweede en derde klasse is het streven om veertien teams per poule aan te houden. Afhankelijk van het regionale en geografische aanbod en mogelijkheden kan hiervan voor de vierde en vijfde klasse afgeweken worden waarbij in die klassen sprake zal zijn van twaalf teams per poule. Om het een en ander in goede banen te leiden is er een versterkte degradatieregeling, zowel dit seizoen als volgend seizoen.

Redactie
Redactie
Voor iedere liefhebber van het Leidse regiovoetbal. Leidenamateurvoetbal - sinds 2010

Laatste nieuws

Mede mogelijk gemaakt door

Voor de laatste updates!

Volg ons op social media!