woensdag, juli 17, 2024
Home3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseLFCLeden en teams op het telraam: LFC (5)

Leden en teams op het telraam: LFC (5)

-

Voor het tweede jaar op rij zijn er meer mensen in Nederland lid geworden van een voetbalvereniging, zo liet de KNVB weten in 2023. De voetbalbond noteert in het jaarverslag over het seizoen 2022/’23 een plus van 1,7 procent waarmee het totaal aantal leden is gegroeid naar 1.212.697. De groei kenmerkt zich in vrijwel alle geledingen van het voetbal. Zowel bij de mannen als de vrouwen en bij de senioren als de pupillen. Alleen in het aantal junioren dat lid is van de KNVB is een lichte daling te constateren. Traditioneel gezien is deze leeftijdscategorie, die de stap maakt van junior naar senior, voor het verenigingsleven het lastigst te vangen. Ook in het seizoen 2021/’22 was er sprake van een groei in het aantal leden van de KNVB.

Maar hoe staat het er voor in onze regio? In welke leeftijdscategorie bevinden zich de meeste leden, op welke leeftijd is het dun gezaaid bij een club en meer van dat werk. Onze redactie brengt een en en ander de komende tijd in kaart, te beginnen met de clubs uit Leiden. Straks hebben we een totaalbeeld in kaart gebracht van onze regio en kunnen we conclusies trekken, verbanden leggen en wat vragen op tafel leggen over de toekomst. Dit keer: LFC.

Voor LFC ligt er een grote uitdaging. Met slechts twaalf veldteams is het doel natuurlijk groeien. De laatst overgebleven club aan de Boshuizerkade, vorig jaar overigens nog opererend onder de naam FC Boshuizen, doet er alles aan om een gezonde club te worden. De recente naamsverandering moet zorgen voor een boost. LFC, opgericht in 1974 en gestopt in 2003, kan de Leidse voetbalouders wellicht stimuleren hun kinderen in het geelblauw te laten uitkomen.

In alle leeftijdscategorieën is de nood hoog, alleen wat betreft zaalvoetbal gaat het prima. De club is met liefst tien ‘futsalteams’ actief. Het eerste daarvan speelt in de topklasse, het derde niveau van Nederland, en heeft als thuisbasis het nabijgelegen nieuwe sportcomplex 1574.

Op het veld speelt het hoofdteam in de 1e klasse. Dit is het hoogste van Leiden. Vergelijken met het verleden is vanwege tal van fusies moeilijk. Nemen we FC Boshuizen als uitgangspositie (opgericht in 2003), dan zien we een stabiele eersteklasser, waarin het dertien keer uitkwam. De club speelde zelfs een jaartje in de 4e divisie (2014), toen nog Hoofdklasse genaamd.

Totaal aantal leden: 300 (schatting)

Totaal teams: 21

Samenstelling teams:

zondagteam

zaterdagteams

1 45+ vrijdag

1 45+ zaterdag

10 zaalvoetbalteams

1 O14

2 O12

2 O10

1 O9

Cluboverzicht spelende leden in een KNVB-team:

UVS: 567 leden (schatting), teams: 43

DoCoS: 550 leden, teams: 37

Lugdunum: 376 leden, teams: 26, 500 leden totaal

LFC: 300 (schatting), teams: 22.

LSVV ‘70: 255 leden, teams: 15

Spoedig volgen Roodenburg, Sporting Leiden en Football Factory en dan gaan we verder met Groot Leiden.

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

1 REACTIE

  1. Zelfs de optelling van het aantal teams klopt niet, laat staan dat het aantal opgegeven aantal teams wel klopt ?

Reacties zijn gesloten.

Must Read