donderdag, juli 18, 2024
HomeRCLInterviews RCLKrakerrr van de Week: RCL- UVS

Krakerrr van de Week: RCL- UVS

-

Komend weekend staan er weer de nodige boeiende duels op het programma. Voor de Krakerrr van de Week viel de keuze dit keer op het treffen tussen tweedeklassers RCL en UVS. Onze redactie sprak met Mitchell de Kroon van de Leiderdorpers en Boris Muller namens de blauwwitten. Beide spelers hebben minimaal twee zaken gemeen. Ze speelden tot nu toe telkens in de basis en kijken reikhalzend uit naar deze derby.

Kroon: ,,Ik weet niet precies hoe vaak ik inmiddels tegen UVS heb gespeeld. Sowieso vorig seizoen nog in het bekertoernooi toen zij eersteklasser waren en wij al in deze klasse acteerden. Het lijkt me duidelijk dat er voor mij één ontmoeting uitsprong. Dat was in het seizoen dat zij kampioen werden (21/22, red.). Uit werden we nog weggevaagd, maar thuis wonnen we na een sterke wedstrijd met 2-0. Daarbij hielp het dat zij in de eerste helft al een rode kaart kregen. Dit duel leeft altijd in onze groep. Het zijn leuke potjes omdat de meesten elkaar kennen, hoewel dat nu wel wat minder geworden is vanwege verschuivingen bij UVS. Jongens als Mart Spierdijk, Isi Adima, Tomas Tavilla en Raul Dubbeldeman zijn uiteraard wel bekenden voor ons. Voor Alphia spraken we eigenlijk ook al over deze pot. Nee, dat was niet van invloed op die wedstrijd.”

Muller: ,,RCL is voor ons ook een leuke tegenstander, maar het zal daar wel wat meer leven. Uiteindelijk is deze wedstrijd ook niet belangrijker dan een ander duel. Natuurlijk kleven er wel speciale randjes aan omdat er spelers zijn die een verleden hebben bij de andere club. Zoals bekend zijn de gebroeders Verlaan naar De Bloemerd gegaan, mede om met Jelmer Vijlbrief, in het geval van Sven, te gaan ballen. Beide spelers doen niet mee, begreep ik. Lars gaan we wel tegenkomen en zo zijn er nog wel meer dwarsverbanden. Ik denk dat het belang van dit duel vooral gezien moet worden in de wens dat beide ploegen een rol van betekenis willen spelen. Er zijn andere sterke ploegen in deze klasse en een paar teams hebben al een gaatje te pakken op de ranglijst.”

Nog even terug naar Alphia. De roodwitten verloren met 2-0 in Alphen. Kroon: ,,Ik vond ons in de eerste helft beter dan de thuisploeg. We stonden goed compact en gaven vrijwel niets weg. Wij konden wat speldenprikken uitdelen, maar tot ver in de tweede helft was er ook weinig aan de hand. Door een persoonlijke fout van onze keeper kregen zij de 1-0 in de schoot geworpen. Dat is vervelend, maar dat weet Rens (van der Zwet, red.) zelf ook wel. Dat is nu eenmaal een nadeel van een keeper. Vaak is een fout van een doelman fataal. Al met al hebben we zelf te weinig gecreëerd, maar een nederlaag was zeker niet nodig geweest.”

UVS pakte een puntje, maar dat moest wel uit de tenen komen. Muller: ,,Tegen Foreholte hebben we het onszelf onnodig lastig gemaakt. In algemene zin krijgen we tot nu toe te vaak doelpunten tegen vlak voor de rust of juist tegen het einde. Nu maakten we ook fouten en daar profiteerden zij uitstekend van. Dit UVS is echter in staat om veerkracht te komen. Er staat dit seizoen een zeer sterke selectie en zowel 1 als 2 hebben 18 spelers en dan hebben we daarnaast ook nog wat geblesseerde spelers. De trainer heeft dus wat te kiezen en in wedstrijden kunnen we wat forceren om terug te komen bij een achterstand. Het motto is dat iedereen zich scheel werkt en dan kunnen er voor de resterende tijd fitte jongens worden gebracht. Zo viel Tavilla in tegen Foreholte en hij scoorde vlak na de 1-2 van Bart van der Weijden in de slotfase de 2-2 via een machtig mooi doelpunt van afstand. Natuurlijk leg je jezelf wel extra druk op dus het zou handig zijn dat we er nu vanaf seconde 1 klaar voor zijn. Maar dat deze selectie snel progressie heeft geboekt, is voor mij wel duidelijk.”

Bij RCL loopt het tot nu toe niet altijd even soepel erkent de wingback. ,,Het is nog wisselvallig, ja. We spelen in een 5-3-2 formatie en van daaruit proberen we weinig weg te geven en toe te slaan waar dat kan. Tegen Olympia en FC Oudewater lukte dat prima. In andere duels ging het moeizamer en ik denk dat we er nog niet geheel over eens zijn of we dit altijd moeten spelen of terug moeten naar 4-3-3. UVS speelt weer op een andere wijze en dat maakt het op voorhand tot een interessante ontmoeting. Het is zaak dat we genoeg voorin komen met de juiste veldbezetting. Soms is er tijd nodig om een speelwijze in te slijpen. Het heeft daarnaast ook nog te maken met beschikbare spelers. Sven Verlaan zal pas na de winterstop weer inzetbaar zijn en we missen al weken de drive van Jelmer Vijlbrief. Met zijn ervaring en coaching is hij extra waardevol. Na UVS komt hij weer terug van een al lang geplande vakantie en kunnen we weer over hem beschikken. Illias Assabban was ook even absent, maar is weer inzetbaar. Afwezigen hebben invloed op de invulling op het veld. Duidelijk mag wel zijn dat we niet al te lang kunnen zoeken, want ploegen als VUC en DONK verzamelden al zes punten meer dan RCL. Het belang van het duel met UVS mag dan ook dubbel en dwars duidelijk zijn.”

Muller, eerder nog speler bij Meerburg, mag best een pechvogel worden genoemd. ,,Even afkloppen, maar sinds einde vorig jaar gaat het goed en blijf ik gevrijwaard van blessures. Daarvoor zat het niet echt mee, zeg maar. Ik weet nog dat jullie voor mijn deur stonden met een doos Ruhrgolder pils vanwege een zware blessure als pechvogel van de week. Ik had in al die tijd een pallet vol kunnen hebben, haha. Ik heb heel veel wedstrijden gemist door diverse operaties, tegenslagen en telkens weer andere mankementen. Daardoor kwam ik ook op het tweede plan terecht bij UVS. Logisch en begrijpelijk, maar gelukkig is het tij gaan keren. Ik heb er best ook wel last van gehad. Zoiets gaat in je koppie zitten, maar dat heb ik nu niet meer. Mede door de uitstekende begeleiding die ik kreeg. Ze hebben me ook anders laten sporten en daar heb ik baat bij gehad. Soms heb je als speler pure pech. Kijk naar Jimmy Brugman die van UVS naar Teylingen ging. Hij was in de Kikkerpolder heel belangrijk, maar scheurde zijn kruisbanden af. In Sassenheim is dat weer gebeurd, terwijl hij klaar was om weer te gaan vlammen. Sneu, ik weet daar alles van.”

De 26-jarige RCL’ er, in het dagelijks leven Junior Financial Controller bij RECO,  doorliep net als veel medespelers de jeugd bij de Racing Club en sloot zich vervolgens twee jaar aan bij het tweede. ,,Vanaf mijn twintigste kreeg ik mijn kansen bij 1 en vanaf dat moment speel ik hoofdzakelijk in de basis. Ik ben nu 26 jaar en maak deel uit van een mengeling tussen wat meer belegen en nog vrij jonge spelers. In de zomer hebben we wat kwaliteitsimpulsen gehad en de groep is er leuker op geworden. De sfeer vind ik beter en dat is niet onbelangrijk om resultaten te boeken.”

Waar De Kroon positief praat over de sfeer in Leiderdorp doet Muller, in-en verkoper bij een auto importbedrijf, er een schepje bovenop. ,,Het is voor een ieder bekend dat het seizoen van onze degradatie pittig was. Enkel moet je daar niet in blijven hangen. Eerlijk gezegd hebben we ons er bij de club stiekem wel zorgen om gemaakt, maar dat verdween al snel. Een groot deel van de kern bleef aan en met Bartje van der Weijden kregen we er natuurlijk weer een echte UVS’ er bij. Daarnaast zijn er veel nieuwe spelers die zich aan de club hebben verbonden en dan krijg je dus een hele grote selectie met kwaliteiten. De trainingen van John Hage zijn van een hoog niveau en je ziet dat iedereen weer met plezier werkt. Er staan twee super fitte teams die iets willen bereiken dit seizoen.”

Het blijft altijd koffiedik kijken en voorspellen blijft lastig. De nummers vijf en zeven ontlopen elkaar maar een puntje in Leids voordeel. Kroon: ,,Het gaat een zware wedstrijd worden. Of dat nu op ons hoofdveld is of op kunstgras. Er schijnt nog veel regen te gaan vallen, maar het liefst speel ik wel op natuurgras. Lars Verlaan gaf al aan dat hij bij UVS spelend het lastig vond om uit bij ons te spelen vanwege het niet altijd lekkere matje. Beide teams zullen er vol op klappen, zo is mijn verwachting. Dat UVS zich niet snel gewonnen geeft, hebben ze bewezen tegen Foreholte. Toch zet ik in op een eentje. We willen spelen om de prijzen en dus is een resultaat geboden. Ook via plek 3, 4 of 5 kan je eventueel de nacompetitie spelen als het niet lukt om als eerste te eindigen.”

Muller: ,,Ik waag mij niet aan een voorspelling. De teams in deze klasse zijn enorm aan elkaar gewaagd en alles staat kort op elkaar en ook na deze wedstrijd is de weg nog ultralang. Voor mij is het in elk geval heerlijk om bij de hoofdmacht te horen. Ik speelde tot nu toe alles. Op zich als middenvelder, maar als het nodig was op de backpositie en dat vond ik eveneens prima. Fit zijn is voor mij na alle fysieke malheur een enorme opluchting.”

Resultaten in de voorbije jaren:

21/22

30-10-21: UVS- RCL 6-0

02-04-22: RCL- UVS 2-0

UVS werd in dit seizoen kampioen

20/21

Corona

19/20

Corona (wel gespeeld: UVS- RCL 0-2 (21 september ’19), RCL- UVS 1-1 (15 februari ’20)

18/19

27-10-18: UVS- RCL 2-0

16-03-19: RCL- UVS 1-0

17/18

16-12-17: UVS- RCL 3-0

19-05-18: RCL- UVS 1-1

16/17

15-10-16: RCL- UVS 2-1

08-04-17: UVS- RCL 1-4

15/16

05-09-15: UVS- RCL 2-3

30-04-16: RCL- UVS 0-1

Dit keer koos onze redactie ervoor een fotogalerij aan deze Krakerr van de Week toe te voegen van een eerder duel tussen RCL en UVS. Terug naar april 2022, met dank aan Jack Wolters. Het onderste blok met vier foto’s betreft de sprekers zelf met dank aan Hennie Muller en Jan van der Lubbe.

Het logo voor deze rubriek is afkomstig van: https://matchdaydesign.nl/

Iets voor uw club?

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read