woensdag, juli 17, 2024
HomeDoCoSDoCoS interviewsKrakerrr van de Week: DoCoS- Koudekerk

Krakerrr van de Week: DoCoS- Koudekerk

-

Komend weekend staan er weer de nodige boeiende duels op het programma. In onze podcast deze week ruimschoots aandacht voor de topper in 4A tussen SJZ en FC Oegstgeest. Voor de Krakerrr van de Week viel de keuze dit keer op het treffen tussen derdeklassers DoCoS en Koudekerk. Beide ploegen kwamen moeizaam uit de startblokken. De Leidenaren verzamelden pas een schamel puntje, terwijl de formatie van Jarno Verweij na een kwartet aan duels op vier punten staat. Onze redactie sprak met middenvelder Tycho Douwes van DoCoS en sluitpost Roy Dorrepaal van Koudekerk.

De speler van de ontvangende club: ,,Het valt tot nu toe zwaar tegen, daar moet ik eerlijk over zijn. We speelden tot nu toe slecht en het zit nog niet helemaal goed met de geleverde energie. Misschien zit er een stukje gemakzucht in. We kunnen echter nu al concluderen dat je als ex- tweedeklasser niet zomaar even wedstrijden gaat winnen in een klasse lager. Onderschatting mag sowieso nooit, maar voor ons nu al helemaal niet meer. Een puntje is natuurlijk niet om over naar huis te schrijven. In die zin hebben we zaterdag eigenlijk geen andere optie dan winnen. Daarbij boeit het mij niet of dat met goed of slecht voetbal zal gebeuren. De wil is er zeker wel, maar het lukt gewoonweg nog niet en wat dat betreft trekken we de lijn door van het vorige seizoen. Kwalijk, maar waar tot nu toe.”

Dorrepaal: ,,Ook ik moet het woord teleurstellend gebruiken. We hebben een slechte start en daarin deel ik ook mee. Ik heb al een keer geblunderd en dat bleef wel even hangen. Ik wil dat eerst zelf verwerken en daarna uit ik het aan anderen. Dan is het goed om het er over te hebben en daarna moet je door. Inmiddels heb ik dat achter me gelaten, ook al omdat de trainer mij het vertrouwen blijft geven. Het is lastig om te verklaren waarom het nog niet echt lekker loopt bij ons. In de spits missen we Mike van Velzen wel met zijn doelpunten en als kapstok, maar met Youri Looyestijn hebben we wel een prima vervanger op zijn plaats. Als groep hebben we wel gesprekken gevoerd over hoe het beter moet en kan, maar echte antwoorden hadden we niet waarom het tot dusverre niet zo vlot.”

Douwes vervolgt: ,,Als het niet loopt is dat wel frustrerend. Ook als het voetballend even niet gaat dan kan je nog altijd honderd procent inzet tonen. Dat mis ik wel eens bij spelers. Zelf sta ik te boek als een terriër en dat zit in mijn spel opgesloten. Ik weet wat ik kan en vooral ook wat niet en daar tracht ik naar te handelen. Ik ben opgegroeid met spelers als mijn tweelingbroer Xander en Sjors Hermsen. Dat zijn ook jongens die de schouders eronder zetten. Die strijd moeten we allemaal gaan leveren dan zie ik het zeker wel goedkomen. Dit is en blijft een prima groep en we staan absoluut te laag. Sterker nog; ik denk dat we met de beteren mee kunnen. Wel is het dan zaak om vanaf nu weg te komen van de negatieve spiraal. Vorige week kregen we een boost met winst op FC Lisse O23 in de Sportiff LAV Cup. Zo’n zege kan je weer wat vertrouwen geven. Zelf deed ik niet mee want ik kreeg in de wedstrijd daarvoor een tik op mijn enkelbanden. Ik hoop dat ik zaterdag wel red en kan spelen tegen Koudekerk. Ik heb geloof niet eerder tegen Koudekerk gespeeld en ken ze dus niet, maar ik verwacht dat zij fysiek hun mannetje staan.”

De doelman: ,,Wij hadden ook op drie punten kunnen staan. In onze laatste pot stonden we vlak voor tijd achter tegen Zwammerdam, maar maakten zij een gelukkige eigen goal. De 3-3 was onverdiend want Zwammerdam was beter en ik vond dit eigenlijk tot nu toe de beste tegenstander. Het mag duidelijk zijn dat dit uiteindelijk een opsteker was. Ook tegen SJZ voor de Sportiff LAV Cup werd er met 5-1 een positief resultaat gehaald, ook al was dat met slechts een deel eerste elftalspelers. Elk opstekertje is nu welkom, want in de derde klasse is de tegenstand groot. Het besef is er binnen de groep dat we niet zomaar even gaan meespelen voor een plek in de nacompetitie voor promotie. Vorig seizoen hebben we dat bijna gehaald, maar dat herhaal je niet zomaar als vanzelfsprekend. Toch ben ik ervan overtuigd dat we genoeg kwaliteit aan boord hebben. We vechten er echt wel voor, maar het komt er nog niet zo goed uit. Daar zullen we ons dus overheen moeten gaan zetten de komende tijd. We moeten ons vooral focussen op onszelf. DoCoS is voor mij niet zo’n bekende tegenstander, maar het lijkt mij duidelijk dat ze onderin weg wensen te komen.”

De in de gehandicapte zorg in Oegstgeest werkzame Douwes (,,van dit werk krijg ik ook energie”) baalt wel van enkele blessures binnen de groep. ,,We moeten nog maar zien of Sipan Khalid na de winterstop kan aansluiten. Hij speelt altijd met flair en energie en we missen zijn goals. Rowin Peet komt misschien helemaal niet meer terug vanwege aanhoudend blessureleed. Mike Filippo is ook nog geblesseerd en Enno van Wieringen zit er wel weer aan te komen. Los van deze jongens ben ik van mening dat er genoeg rondloopt om er alsnog een succesvol seizoen van te maken. We hebben al wel een keer een explosie gehad in de kleedkamer na afloop van een wedstrijd. Daarin is het nodige gezegd en geroepen. Dat kan en moet af en toe ook eens gebeuren. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid pakken. Het is overigens niet zo dat de sfeer er door wordt verpest, want het is nog altijd een leuke en gezellige groep. Een snelle overwinning werkt altijd wel sfeerverhogend.”

De als metselaar in Utrecht, Rotterdam en Den Haag werkzame metselaar tot besluit: ,,Handhaving is het allerbelangrijkste voor de club, maar voorlopig zet ik nog in op een plek zoals vorig seizoen. Het is niet zo dat we al ver achter staan. Een overwinning in Leiden ophalen is niet onmogelijk. Wellicht komt het beter uit nu DoCoS daar te ontmoeten als later in het seizoen.”

Laatste duels in competitieverband, seizoen ’15-’16, derde klasse A

17 oktober 2015: DoCoS- Koudekerk 1-1

12 maart 2016: Koudekerk- DoCoS 0-2

DoCoS werd in dat seizoen kampioen met 58 punten, zes meer dan nummer 3 Koudekerk.

Foto’s: met dank aan Koudekerk en uit archief DoCos- Kagia (Jan van der Lubbe)

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read