donderdag, juli 18, 2024
HomeStompwijk (zo)Stompwijk (zo) interviewsKrakerrr van de Week (2): Sporting Leiden- Stompwijk'92

Krakerrr van de Week (2): Sporting Leiden- Stompwijk’92

-

Voor de Krakerrr van de Week is ditmaal gekozen voor de ontmoeting in de vierde klasse A van komende zaterdag tussen Sporting Leiden en Stompwijk’92. LeidenAmateurVoetbal blikte samen met Nick Ammerlaan (Stompwijk’92) en Ryan du Prie (Sporting Leiden) vooruit naar het komende treffen.

Een Stompwijk’92 zonder Nick Ammerlaan is eigenlijk nauwelijks voor te stellen. De inmiddels 33-jarige aanvaller is al ruim 15 jaar basisspeler bij de Meerhorst-formatie en het aantal treffers dat de Stompwijker in die periode voor zijn ploeg heeft laten noteren zal ergens rond de 200 liggen. Enkele jaren geleden was Ammerlaan, samen met zijn aanvalsmaatje Enrico Geus, topscorer van de Leidse regio en had toen een belangrijk aandeel in de promotie van de Stompwijkers naar de tweede klasse (zondag). Geus besloot na dat succesvolle seizoen te kiezen voor een overstap naar UVS, maar Ammerlaan bleef, ondanks diverse aanbiedingen van andere clubs, zijn club trouw.

Deze voetbaljaargang heeft trainer Stompwijk’92-trainer Erik van Manen nog maar mondjesmaat een beroep kunnen doen op de rappe aanvaller, een spierblessure zorgde ervoor dat Ammerlaan voor de winterstop nauwelijks binnen de krijtlijnen kon verschijnen. In het nieuwe kalenderjaar lijkt Ammerlaan verlost te zijn van dit fysieke malheur. De terugkomst van de routinier zorgde ervoor dat ook de resultaten van de dorpsploeg een stijgende lijn vertonen. Stompwijk’92 behaalde voor de winterstop 7 punten uit 11 wedstrijden, terwijl in 2024 9 punten uit 5 wedstrijden werden verzameld. Door deze opmars zijn de Stompwijkers inmiddels gestegen naar plek 10 op de ranglijst, een klassering die in de eindrangschikking verplicht tot het spelen van p/d-wedstrijden.

Nick, je hebt een groot deel van het seizoen moeten missen i.v.m. blessureleed. Hoe kijk je op deze periode terug?

Ammerlaan:,,Het is lastig om te moeten toekijken als je ziet dat je ploeg in de problemen zit. Je wilt graag je team helpen, maar dat kan dan niet. Ik ben in de voorbereiding geblesseerd geraakt, ben inmiddels aardig op de weg terug, maar een half jaar niet voetballen en niet trainen gaat je, zeker op mijn leeftijd, niet in de kouwe kleren zitten. Ik ben in januari weer gaan trainen en heb me vrij snel daarna bij de spelersgroep aangesloten. De eerste wedstrijden heb ik meegedaan als invaller, maar bij SJZ ben ik weer in de basis begonnen. Dat was qua resultaat inderdaad niet zo’n succes (Stompwijk’92 verloor in Zoeterwoude met 7-1, SN), maar ik had eindelijk weer een hele wedstrijd gespeeld en dat was sowieso lekker. Ik beschouw SJZ trouwens als de beste ploeg van onze klasse, ondanks hun wat mindere resultaten van de laatste tijd. Afgelopen zaterdag wonnen we zelf met 2-1 van onze concurrent Floreant (een wedstrijd waarin Ammerlaan de eerste treffer voor zijn rekening nam, SN), maar het is voor ons jammer dat SJZ bij Roodenburg verloor. Daardoor blijft het gat met Roodenburg en Floreant  zes punten, maar er zijn nog voldoende wedstrijden te spelen om dit verschil te overbruggen. Komende zaterdag spelen Floreant en Roodenburg tegen elkaar, zodat in ieder geval één van deze clubs punten laten liggen. Verder moeten we vooral naar onszelf kijken. We hebben in mijn ogen voldoende kwaliteit om ons rechtstreeks te handhaven’’, aldus de aanvaller.

Dan de tegenstander van komende zaterdag, Sporting Leiden. Hoe schat je hun sterkte in?

Ammerlaan: ,,Ik kan me van de thuiswedstrijd tegen Sporting Leiden herinneren dat ik twintig minuten heb meegedaan en dat we toen een 2-0 voorsprong uit handen hebben gegeven. In de laatste minuut scoorden zij nog de 2-2, dus dat was zuur voor ons. Sporting Leiden heeft de punten ook hard nodig, dus ik verwacht dat het een pittig potje gaat worden. Zoals bekend speelt Sporting Leiden op een groot natuurgrasveld, die niet altijd even best is, en dat is toch even anders voetballen dan op een strak kunstgrasveld. Het zal dus zeker geen makkie voor ons worden, maar wij moeten deze wedstrijd winnen om de aansluiting met de ploegen boven ons te houden. Ook Sporting Leiden zal voor de winst willen gaan lijkt mij, dus wat dat betreft kan het een interessante strijd gaan worden. Sporting Leiden heeft een ploeg met veel jonge spelers, terwijl wij over wat meer ervaring beschikken. Mogelijk kan dit zaterdag in ons voordeel werken”, zo besluit Ammerlaan.

Sporting Leiden onderging afgelopen zomer, na de degradatie uit de derde klasse, een complete metamorfose. Bijna het gehele eerste elftal stopte of koos voor een club elders, waardoor de Morsclub versneld een beroep moest doen op een groot aantal spelers van de JO23. Trainer Ronald Mink ging enthousiast aan de slag met de gretige jongeren, maar in de praktijk bleek de overgang naar het ‘mannenvoetbal’ een behoorlijke grote te stap te zijn voor de jeugdige Leidenaren. Na 11 wedstrijden had de fusieclub slechts 2 punten bij elkaar gevoetbald, maar in 2024  vertonen de prestaties van Sporting Leiden een duidelijk stijgende lijn. Van de laatste vijf wedstrijden werden er twee gewonnen (tegen MMO en AVV Alphen) en ook afgelopen zaterdag bij Warmunda was Sporting Leiden dichtbij een resultaat.  Een van de opvallendste spelers in de formatie van Mink is aanvaller Ryan du Prie. De jongeling scoorde dit seizoen reeds vijf keer in competitieverband, een aantal dat voor een 19-jarige spits van een ploeg in nood beslist niet onaardig is.

Du Prie: ,,We hebben een jonge ploeg en moesten vooral in het begin erg wennen aan het feit dat het er in de vierde klasse een stuk fysieker aan toe gaat dan de meesten van ons gewend waren. Inmiddels hebben we op dat gebied stappen gemaakt en zijn we nu in meer in staat in die strijd mee te gaan. Daarnaast hielp het natuurlijk ook niet dat we er niet in slaagden om een wedstrijd te winnen, maar na de eerste overwinning (4-0 thuis tegen MMO, SN) hebben we als team geloof gekregen dat er dit seizoen nog veel mogelijk is. We willen in ieder geval van de onderste twee plaatsen wegblijven (wat rechtstreekse degradatie zou betekenen, SN) om ons desnoods via p/d-wedstrijden uiteindelijk veilig te spelen. Ik denk dat in het begin van het seizoen het ontbreken van wedstijdervaring ons punten heeft gekost en dat we sommige van die verloren potjes nu wel over de streep zouden trekken. We staan nu weliswaar op een degradatieplek, maar de achterstand op Woubrugge is nog maar drie punten. We moeten ons vooral focussen op het halen van punten tegen onze directe concurrenten. Clubs als Teylingen en SJZ zijn nog een maatje te groot voor ons, elk resultaat dat we tegen dat soort clubs pakken zijn bonuspunten voor ons’’, aldus Du Prie.

Wat weet je van komende tegenstander Stompwijk’92?

Du Prie:,, Ik kan me nog herinneren dat we in de heenwedstrijd in de eerste helft heel slecht speelden. Uiteindelijk pakten we nog een punt en daar waren we toen tevreden mee. Stompwijk’92 beschikt over een aantal snelle aanvallers, dus daar zullen we ons tegen moeten wapenen. Ik denk dat beide teams aardig aan elkaar gewaagd zijn, maar ik ga ervan uit dat we de punten in eigen huis houden. Aan onze inzet zal het in ieder geval niet liggen,  want wij spelen altijd volle bak’’, zo besluit de derdejaarsstudent MBO Sport en Bewegen.

Foto’s: Jan van der Lubbe

Must Read