zondag, juli 21, 2024
HomeZaterdagVierde klasseKrakerrr van de week: SJZ – Meerburg

Krakerrr van de week: SJZ – Meerburg

-

In de vierde klasse A staat voor komende zaterdag de burenruzie tussen SJZ en Meerburg op het programma. Beide ploegen zijn in de race om een plekje in de nacompetitie te bemachtigen. We blikken vooruit met SJZ-goalie Oscar Koek en Meerburg-verdediger Sam van Braak.

Met nog twee duels voor de boeg bezet SJZ momenteel de derde plek. Als de formatie van coach Arie van Duijn die positie weet vast te houden is het toetje binnen. Opponent Meerburg maakt aanspraak op het binnenhalen van de derde periodetitel. De withemden bezetten in dat klassement de tweede plek, vlak achter BSC’68. Omdat die ploeg ook al de eerste periode won, is de kans groot dat de equipe van trainer Jelle Korbee de vervangende periodetitel binnenhaalt. Buiten al deze mogelijkheden is de ontmoeting tussen de beide teams sowieso een derby. Eentje die leeft!

,,Deze wedstrijd voelt gewoon anders aan dan alle andere”, vertelt Koek. ,,We kijken er al lang naar uit. Op de club wordt reeds weken geroepen dat dit de wedstrijd van het jaar is. We hebben natuurlijk een hekel aan die van de Rijndijk, maar na afloop drinken we gewoon een biertje met elkaar, hoor. Het is wel te hopen dat er ditmaal door de supporters rekening wordt gehouden met het feit dat de clubs door de bond zijn gewaarschuwd dat overlast door vuurwerk een flinke boete kan opleveren. Bij de vorige wedstrijd liep dat een beetje uit de hand. Een sfeeractie kan natuurlijk, maar het moet niet te ver gaan.”

De 22-jarige Zoeterwoudenaar is al van jongs af aan lid bij de groenwitten. ,,Ik ben begonnen bij de Effies, in de spits. Maar al snel was duidelijk dat ik ook wel aardig kon keepen. Zo belandde ik onder de lat. Nadat ik alle jeugdelftallen had doorlopen, maakte ik op mijn achttiende de overstap naar de senioren: eerst als doelman van het tweede en stand-in bij het eerste en dit seizoen heb ik dus de voorkeur gekregen en sta ik bij één onder de lat. Ik ben een keeper die graag meedoet in het spel en die zich ook laat horen. Zo help ik om de achterhoede op orde te houden. Ik vind het ook mooi om met een lekkere pass de opbouw te beginnen. Het is trouwens ook leuk om anderen te zien rennen. Zo is het een heerlijk leventje onder de lat”, lacht Koek.

,,Het is jammer dat wij dit seizoen zoveel onnodige punten hebben verspeeld”, vervolgt de goalie. ,,Ik heb het eens op een rijtje gezet en ik kwam uit op veertien. En dat vooral tegen de zogenaamde kleintjes. We verloren onder meer van Hazerswoudse Boys en SJC, ploegen die nu ergens onderin staan. Tegen de teams boven ons presteerden we beter. Tegen BSC’68 speelden we uit met 0-0 gelijk en wonnen we thuis met 5-1 en van koploper Zevenhoven kregen we uit met 2-1 nipt klop. Bij ons werd het onlangs 3-3, na een gelijkmaker van hun in de laatste minuut. Er had kortom meer in gezeten voor ons.”

In het dagelijks leven is Koek werkzaam bij Mc Donald’s in Leiden: ,,Ik ben daar een soort teamleider. Het is natuurlijk verleidelijk om bij zo’n werkgever eens een hamburger of zo te nemen, maar dat doe ik niet. Het is trouwens sowieso al lastig kiezen.”

Nog eens vooruitblikkend naar het duel met de buren besluit Koek: ,, Uit ging het aardig gelijk op en eindigde het in 1-1. Het is moeilijk te voorspellen wat het nu wordt, maar als wij een punt pakken zijn wij zeker van de derde plaats. En dan is onze doelstelling – het halen van de nacompetitie – bereikt.  Als we via het toetje ook nog eens wisten te promoveren zou dat helemaal super zijn. Dan krijg je betere tegenstanders en ga je zelf ook nog beter spelen.“

Opponent Sam van Braak (22) is bij Meerburg bezig aan een sterk seizoen. De centrale verdediger staat niet voor niets hoog genoteerd in het spelersklassement van deze site: ,,Het gaat inderdaad wel goed. Ik ben best wel sterk in één op één-situaties, sta mijn mannetje in de lucht en ik beschik, denk ik, over een goede inspeelpass. En in de duels ben ik niet bang. Voor mij was het dit seizoen heel belangrijk om veel minuten te maken en dat is ook het geval. Daar ben ik heel blij mee. In het verleden heb ik namelijk drie jaar getobd door een gescheurde kruisband. Die liep ik op toen ik nog bij Alphense Boys speelde. Het was tegen Almere City. Ik was toen zeventien.”

,,Als jongetje van acht of negen ben ik weliswaar begonnen met voetballen bij UVS, maar op een gegeven moment ben ik gescout door de Boys”, vervolgt Van Braak. ,, Paul Bahlmann (technisch coördinator/red.) nam contact met me op en zo belandde ik in Alphen. Vanuit die club heb ik als speler van de C1 trouwens ook een stage van een halfjaar meegemaakt bij FC Groningen, maar dat werd niets. Hoe dan ook, na die drie jaar afwezigheid op de velden kreeg ik toch weer de drang om te voetballen en Simon Hazenberg, bij wie ik vroeger in de klas had gezeten, vroeg me toen om – net als hij – bij Meerburg te komen spelen. Zij hadden mensen nodig en ik voelde er wel voor.”

De in Leiden geboren en getogen Van Braak meldde zich dus aan bij de withemden en kreeg daar geen spijt van: ,,Ik was het plezier in het spelletje kwijtgeraakt, maar dat is er nu weer. Het zou prachtig zijn om met de mooie groep die wij nu hebben op een zo hoog mogelijk niveau te spelen. Dat is voorlopig mijn ambitie.  Dat we nu vierde staan komt vooral omdat we nogal wisselvallig voor de dag komen. Daardoor hebben we veel punten verspeeld en moesten we door de versterkte degradatie op een gegeven moment zelfs naar beneden kijken. Gelukkig hebben we de laatste tijd een mooie reeks neergezet, waardoor we in de stand omhoog zijn geschoten. Het is nu zaak die stijgende lijn door te trekken. We staan er goed voor. Ons doel was om in elk geval een periode te pakken en die kans is nu groot. Het kan zo een mooie afsluiting van het seizoen worden. ”

Van Braak, als sales officer werkzaam bij Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, kijkt met genoegen uit naar de confrontatie van komend weekend: ,,Deze derby met al dat publiek: dat geeft een extra boost. Er wordt ook nog eens mooi weer verwacht, dat zit ook mee. De sfeer zal goed zijn. Alle elementen werken dus mee om er een mooie wedstrijd van te maken. En voor wat het resultaat betreft heb ik er alle vertrouwen in dat wij de drie punten pakken. Daar gaan we voor.”

Note redactie: er volgt spoedig meer over deze derby!!

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read