maandag, juli 22, 2024
HomeZaterdagVierde klasseSjaak Polak bij SJZ: Een inspirerende en humorvolle avond

Sjaak Polak bij SJZ: Een inspirerende en humorvolle avond

-

Woensdagavond 15 mei was oud-profvoetballer en huidige trainer Sjaak Polak te gast bij SJZ. De bijeenkomst in het clubhuis trok vele sponsors en vrijwilligers aan, die ademloos luisterden naar Polak’s verhalen uit het betaald voetbal en zijn visie als trainer.

Polak, bekend om zijn openhartigheid en humor, deelde hoogte- en dieptepunten uit zijn carrière. Hij vertelde onder andere over de bekerwinst met FC Twente, die een jaar na de vuurwerkramp in Enschede plaatsvond. Deze overwinning was van enorme emotionele waarde voor de stad en de club, en Polak sprak met trots over dit bijzondere moment.

Het gesprek, geleid door Gerard van der Hoeven (links op de foto), begon op humoristische wijze. Gerard viel met de deur in huis door een appel en een dunschiller op tafel te leggen en grapte: “Met jou hebben we nog een appeltje te schillen, Sjaak.” Hij verwees hiermee naar de nacompetitiewedstrijd van vorig jaar, waarin SJZ werd uitgeschakeld door Laakkwartier, het team dat Polak toen trainde. Dit zorgde direct voor een lach in de zaal en zette de toon voor een ontspannen avond.

Polak beantwoordde vragen met zijn kenmerkende flair en nam uitgebreid de tijd om met iedereen in gesprek te gaan. Hij herinnerde zich hoe hij door een speler, verkleed in legeroutfit, bij Maccabi Tel Aviv in de maling werd genomen en het van angst dun in de broek liep. Ook vertelde hij hoe hij zijn laptop dichtklapte tijdens een videocall, niet wetende dat de directeur van ADO aan de andere kant zat.

Naast de humoristische anekdotes toonde Polak zijn kwetsbare kant door openhartig te spreken over het overlijden van zijn moeder en zijn persoonlijke strijd tegen blaaskanker. Deze momenten maakten diepe indruk op de aanwezigen en toonden de veerkracht van Polak.

Een van de meest memorabele anekdotes betrof zijn tijd bij Sparta Rotterdam. Voor een wedstrijd tegen ‘zijn’ ADO Den Haag werd de voorgevel van zijn huis in de nacht voor de wedstrijd volledig groen en geel geschilderd door ADO-supporters. Polak wist niet wat hij zag en was totaal verbouwereerd. Uiteindelijk betaalden de supporters de rekening van de schoonmaak- en schilderkosten. Tijdens die wedstrijd maakte Polak twee doelpunten tegen ADO, hoewel hij niet durfde te juichen.

De avond, doordrenkt met emotie en humor, bood een unieke kijk in het leven en de loopbaan van Sjaak Polak. De aanwezigen verlieten het clubhuis geïnspireerd en met een glimlach, dankzij de man achter de voetballer en trainer Sjaak Polak.

Must Read