Jesper Neuteboom: ,,Een doel is dat men weer positief spreekt over DoCoS”

DoCoS degradeerde in het seizoen ’22-’23 uit de tweede klasse en afgelopen seizoen scheelde het een haar of DoCoS had zich via de nacompetitie moeten veilig spelen om niet verder af te dalen naar de vierde klasse. Op de laatste wedstrijddag won de ploeg van toen nog Dennis Olman uit van TAVV, terwijl concurrent Zwammerdam op die dag onderuit ging. Er kon een bescheiden feestje worden gevierd bij de club uit Leiden, maar het had bloed, zweet en tranen gekost en het scheelde dus maar weinig of het was fout gegaan. Halverwege het seizoen stond DoCoS er nog beroerder voor, maar na de komst van Olman kwam de lach terug. Jesper Neuteboom staat dit seizoen voor de groep en de trainer waagt zich niet aan uitspraken die buiten de veiligheid liggen. ,,Ja, we willen zo snel mogelijk veilig zijn, dat lijkt mij duidelijk.”

Neuteboom, een compleet ander type trainer en mens als Olman, kijkt met plezier terug op de voorbereiding. ,,Elke trainer heeft in die eerste weken te maken met komende en vertrekkende spelers, dat is nu eenmaal een gegeven. Bij ons viel het al met al wel mee en we hebben veel kunnen trainen en oefenen. Ik denk dat ik tamelijk vlot kon kiezen uit 2/3e deel van de selectie en ik heb bijna iedereen ruimschoots aan het werk kunnen zien. Ik ben een oefenmeester die op de minuten zit ofwel ik ben er niet zo’n voorstander om spelers snel negentig minuten te laten maken. Dat komt geleidelijk aan wel, maar spelers overbelasten is niet mijn keuze.”

De trainer maakte vorig seizoen deel uit van de staf van Ter Leede na drie seizoenen ASC. ,,In Sassenheim heb ik de nodige ervaring opgedaan. Qua organisatie doet DoCoS niet veel onder voor de hoger spelende club. De club kijkt naar de mogelijkheden en handelt daarnaar en dat is prettig werken. Er lagen wat kansen voor mij om elders hogerop te trainen met een groep, maar het is er uiteindelijk niet van gekomen en voor mij is het okay zo. DoCoS is een interessante club en ik streef er naar hier langer te werken. Ik heb echter geen papiertje gehaald om het hier bij te laten, maar zo’n oude trainer ben ik ook nog niet.”

Zie ook vorige week geplaatste artikel: https://leidenamateurvoetbal.nl/laatste-nieuws/jesper-neuteboom-docos-heeft-nu-ook-vc4-trainersdiploma-op-zak/

Vervolgend: ,,het is natuurlijk lastig om in zes weken tijd alles te hebben gezien en te weten. Daar is meer tijd voor nodig. Uiteraard heb ik mij wel eerder voorbereid op DoCoS toen eenmaal bekend was dat ik hier dit seizoen werkzaam zou gaan zijn. In elk geval willen we doorpakken op de tweede seizoenshelft waarin DoCoS steeds meer klom en zich alsnog veilig speelde. DoCoS heeft in die periode goede dingen laten zien en met de groep die er nu staat zie ik zeker mogelijkheden. Heel veel is er niet veranderd aan de selectie, maar spelers zijn wel weer rijper geworden. Iedereen heeft kansen gekregen en ik moet zeggen dat wat spelers mij aangenaam verrast hebben. Dus er valt te kiezen en dat is een prettige gedachte om de competitie mee in te gaan. In de beker hebben we het redelijk gedaan. Tegen Laakkwartier was het nog erg zoeken, maar Scheveningen 2 schoven we eenvoudig opzij. Tegen Berkel was een zege zeker ook mogelijk geweest. We waren ruim een uur beter en stonden voor, maar twee tegengoals in een paar minuten tijd nekten ons. Verder is Berkel niet gevaarlijk geweest.”

Neuteboom wil zeker hogerop, maar dat zou ook kunnen met DoCoS. ,,We hebben thuis een pittig jaar gehad met onze twee kleintjes en in die zin is het naar alle waarschijnlijkheid juist prima dat DoCoS en ik eruit zijn gekomen. Aan de derde klasse waarin we gaan uitkomen, is weinig mis. Een boeiende competitie. Ik schat UVS hoog in en voor het overige waag ik mij niet aan uitspraken. Voor mezelf leg ik de lat zeker hoog, maar die druk wil ik juist weghouden bij de groep. Als we straks elke tegenstander een keer hebben gehad, valt er meer zinnigs te melen over de onderlinge krachtsverhoudingen. We hebben uiteraard wel met elkaar gesproken over wat we willen, maar er is geen doelstelling op tafel gekomen. Ik blijf simpelweg weg met een opmerking over onze positie op de ranglijst. Ik wil als trainer beter worden en leren en ik wil dat de groep vooruit gaat. Dan komen die resultaten echt wel. Vooral wil ik dat de mensen positief oordelen over DoCoS. Dat er daar leuk wordt gevoetbald en dat men graag komt kijken. Met afzakkers uit de tweede klasse en diverse clubs die er juist van onderaf zijn bijgekomen, gaat het een enerverende competitie worden. DoCoS moet niet naïef spelen en zeker niet met poep in de broek.”

DoCoS is net als andere clubs nog in afwachting van de KNVB over de p/d-regeling. ,,Het is geen welkome ontwikkeling en het duurt allemaal erg lang. Ik weet echter niet wat de plannen zijn en we wachten het maar af. In elk geval had ik graag EMM’21 en Kagia erbij gehad, maar dat is niet meer terug te draaien. Iedereen fit? Pijntjes zijn er altijd wel, maar het is vooral even kijken wat er uit een onderzoek komt bij Lars de Ridder die onlangs verkeerd uitkwam bij een onschuldige actie. We verwachten dat het meevalt, zeker voor hem na al zijn eerdere blessureleed.”

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Laatste nieuws

Mede mogelijk gemaakt door

Voor de laatste updates!

Volg ons op social media!