De start
Als jeugdspeler kwam Thijs van der Meer uit voor de B-jeugd van het Rijpweteringse ROAC, waar hij inging op het verzoek van de vereniging om wedstrijden bij de jongste jeugd te fluiten in verband met een scheidsrechters tekort. Dat deed hem besluiten om de cursus verenigingsscheidsrechter te gaan volgen. ROAC maakte dankbaar gebruik van het feit dat van der Meer plezier had in het fluiten en zich beschikbaar stelde en zette hem bij verschillende leeftijdsgroepen in als scheidsrechter.
Ervaring
In 2019 besloot van der Meer de basisopleiding voor KNVB scheidsrechters (SOIII) te gaan volgen waarna hij in het zaterdagvoetbal instroomde bij de senioren. Daar werd hij naast enkele standaardwedstrijden grotendeels ingezet bij wedstrijden in de reserve 1e en 2e klasse. Afgelopen zomer promoveerde hij naar groep ZASH en dit seizoen fluit hij overwegend standaardwedstrijden in de 5e klasse.
Competenties
Van der Meer is van mening dat een scheidsrechter over voldoende spelinzicht moet beschikken en flexibel om moet gaan met het toepassen van de spelregels. ‘Hij moet de wedstrijd aanvoelen, stevig in zijn schoenen staan en tijdens een wedstrijd vooral niet alles willen horen. Emoties van spelers moeten, mits gepast, enige ruimte krijgen. Hij merkt dat de nieuwe richtlijnen voor het terugdringen van protesteren en het belagen van de scheidsrechter goed werken. ‘Aanvoerders nemen steeds meer hun verantwoordelijkheid en zorgen ervoor dat spelers zich naar mij toe gedragen’ is zijn ervaring.
Stijl van arbitrage
Zijn, zoals hij zelf aangeeft, introverte karakter is terug te zien in zijn stijl van arbitrage. Hij omschrijft zichzelf als een scheidsrechter die rustig is en zich niet snel van de wijs laat brengen. Hij staat niet bekend als ‘kaartentrekker’ en wacht vaak lang met het geven van waarschuwingen (gele kaarten). Zelf vindt hij dat hij wat dat betreft wel wat strenger zou mogen zijn. Overigens betekent dat niet dat spelers een vrijbrief hebben om over de schreef te gaan want: ‘wanneer in de wedstrijd de gezondheid van tegenspelers het gedrang komt treed ik daar tegen op’ zo licht hij toe. Door het toepassen van de voordeelregel laat hij het spel zoveel mogelijk doorlopen.
Arbitrage in Nederland
Van der Meer volgt het voetbal niet zeer intensief en heeft in het huidige betaald voetbal ook geen specifieke scheidsrechter als voorbeeld. Björn Kuipers was wel iemand waar hij graag naar keek omdat deze op een natuurlijke wijze gezag afdwong. De keren dat hij wel voetbal kijkt verbaast hij zich soms over de beslissingen van de arbitrage en dan met name de inconsistentie die er is tussen scheidsrechters. Van de huidige scheidsrechters in het betaald voetbal komt Ingmar Oostrom in zijn ogen het meest stabiel over; ‘ik zie bij hem zelden rare dingen, hij is consequent en straalt rust uit’ voegt Van der Meer er aan toe.
Over de rol en invloed van de VAR is van der Meer stellig; ‘De VAR wordt niet gebruikt waar hij in eerste instantie voor bedoeld was. Deze was oorspronkelijk bedoeld om grove fouten van de scheidsrechter te corrigeren maar wordt nu voor ingezet voor situaties die al lang geen invloed meer hebben op het spel.’ Als voorbeeld noemt van der Meer de ingreep van de VAR bij de wedstrijd Heerenveen-Go Ahead van dit seizoen die de scheidsrechter naar het scherm riep voor een vermoedelijke overtreding ver voorafgaande aan het moment dat Go Ahead gelijk maakte waarna de gelijkmaker van Goa Ahead Eagles werd afgekeurd (een ingreep waar de KNVB achteraf excuses voor aanbood omdat dit niet had mogen gebeuren).
Inspanningen
Van der Meer zijn dagen zijn goed gevuld. Hij doet een masterstudie aan de Universiteit waar hij op maandag colleges volgt. Verder staat hij drie dagen per week op zijn ‘eigen oude gymnasium’ als docent biologie voor de klas en werkt hij eens per week als kok in de keuken van eetcafé ‘De Vergulde Vos.’ Tweemaal per week is Van der Meer bij op het trainingsveld van de Scheidsrechtersvereniging Leiden e/o te vinden.
Op wedstrijddagen brengt hij de ochtend ontspannen door. Zijn wedstrijden gaat hij onbevangen tegemoet hoewel hij zich wel vooraf heeft geïnformeerd over de stand op de ranglijst en heeft gekeken of er informatie (wedstrijdverslagen) beschikbaar is over eerdere wedstrijden van beide teams.
Zijn vriendin en ouders steunen van der Meer bij het uitoefenen van zijn hobby en bezoeken af en toe wedstrijden die hij fluit. Van der Meer voelt zich daarbij het meest comfortabel als hij daar voorafgaande niet van op de hoogte is gesteld want ‘het is toch best spannend als je weet dat er mensen echt puur naar jou komen kijken’.
Ambities
Zelf zegt hij geen streber te zijn die ten koste van alles de top probeert te halen maar dat hij zo lang mogelijk zo veel mogelijk plezier wil halen uit het fluiten. Het eind van het afgelopen seizoen merkte hij dat zijn plezier wat terugliep en nam hij een paar weken afstand. Na zijn promotie krijgt hij meer standaardwedstrijden waarbij hij ervaart hij dat verenigingen meer aandacht besteden aan de ontvangst en begeleiding van de scheidsrechter.
De nieuwe vorm van begeleiding die door de KNVB is geïntroduceerd bevalt hem goed. ‘Het is een mooie manier om te kunnen werken aan verbeterpunten’ geeft hij aan.
Onvergetelijk
In zijn relatief korte carrière heeft hij nog geen echte hoogte- of dieptepunten meegemaakt. Hij heeft bijvoorbeeld nog geen beslissende of beslissingswedstrijden gefloten. Hij merkt dat men positieve reactie’s geeft als hij bij een club komt waar hij eerder heeft gefloten. Wat hij erg leuk vond was zijn aanstelling voor de halve bekerfinale voor vrouwen waarbij hij ondersteund werd door neutrale assistenten.
De commotie na afloop van zijn eerste standaardwedstrijd GSV-Floreant was daarentegen niet prettig en zelfs bedreigend. Een beslissing in het nadeel van de thuisploeg leidde er toe dat Van der Meer tussen de boze en ontevreden supporters van de thuisploeg dwars door de kantine naar zijn kleedkamer moest worden geloodst. Gelukkig is het bij dit enige incident gebleven.
Tot slot
Van der Meer voelt zich het meest op zijn gemak bij wedstrijden van en tussen ‘dorpsclubs’ waar de cultuur en mentaliteit grote gelijkenissen vertonen met zijn eigen club ROAC. Mede door wat minder prettige ervaringen in het ‘Haagse’ voelt hij zich bij aanstellingen voor wedstrijden van en tussen ‘stadsclubs’ wat minder prettig maar gaat deze echter niet uit de weg want ‘die horen er gewoon bij en daar leer ik ook heel veel van.’ Een positieve uitzondering was de wedstrijd REMO-Toofan die hij onlangs floot en waar hij met veel plezier op terugkijkt.
Tot slot raadt van der Meer collega-scheidsrechters aan zich aan te sluiten bij een scheidsrechtersvereniging. ‘Naast het trainen met collega’s wisselen wij onze ervaringen uit en leren wij van elkaar. Bovendien is het ook gewoon gezellig’ sluit hij af.
SCHEIDSRECHTERSPASPOORT
Naam: Thijs van der Meer
Woonplaats: Rijpwetering
Leeftijd: 23 jaar
Privé: ongehuwd, niet samenwonend in relatie
Beroep: Student
Functie: KNVB scheidsrechter
Groep: ZASH
Scheidsrechter sinds: 2017