Het overgrote deel van de wedstrijden die ieder weekend onder de vlag van de KNVB worden gespeeld, staan onder leiding van een verenigingsscheidsrechter. Wekelijks stellen zij zich beschikbaar om tienduizenden wedstrijden bij de lagere senioren, de jeugd en het vrouwenvoetbal tot een goed einde te brengen. Hun inbreng is dan ook onmisbaar en het wordt hoog tijd om hen eens in voetlicht te zetten.
Ook FC Rijnvogels beschikt over een aantal ‘vaste’ verenigingsscheidsrechters. Eén van hen is Arie Kuyt die een lange geschiedenis in de arbitrage kent. Vanaf het moment dat de dochters van de ras-Katwijker bij FC Rijnvogels gingen spelen maakt hij zich verdienstelijk voor deze club. Ondanks dat zijn dochters inmiddels de voetbalschoenen aan de wilgen hebben is de voormalig (assistent) arbiter van de KNVB daar als verenigingsscheidsrechter actief.
De start
Het begon echter allemaal op Nieuw Zuid waar Kuyt in de jeugd van Quick Boys een niet onverdienstelijke keeper bleek te zijn maar helaas voor hem na de D jeugd niet in aanmerking kwam voor selectievoetbal. Kuyt voetbalde nog een aantal jaar door maar verloor zijn motivatie en besloot op zijn 16e met voetballen te stoppen.
Op verzoek van zijn broer Nico, die selectiespeler van de club was en een jeugdteam trainde, floot Kuyt een kleine 10 jaar later zijn eerste jeugdwedstrijd voor de blauw-witten. Dit beviel hem wel en al snel volgden er meerdere wedstrijden waarin hij de fluit hanteerde waarna Kuyt besloot zich aan te melden voor de cursus SO III.
Ervaring
Gedurende een periode van ongeveer 15 jaar bracht Kuyt hele zaterdagen door op het voetbalveld. Terwijl hij voor de KNVB al vrij snel promoveerde naar groep 3 (ZASF) bleef hij gelijktijdig zijn jeugdwedstrijden fluiten bij Quick Boys.
In de periode dat zijn dochters bij FC Rijnvogels gingen spelen, stopte Kuyt met fluiten voor de KNVB. Ondanks dat hij een SO II opleiding had afgerond bleef hij in groep 3 (ZASF) hangen waardoor zijn motivatie terugliep. Hij zag destijds meer kans om als assistent-scheidsrechter de top van het amateurvoetbal te bereiken en besloot te switchen naar de rol van assistent-scheidsrechter. Daar maakte hij al snel promotie naar de top van het zaterdagvoetbal waar hij vervolgens zes seizoenen actief was.
Na deze periode twijfelde hij over een terugkeer als KNVB-scheidsrechter. Dit zag hij uiteindelijk niet zitten vooral vanwege het beleid van de KNVB om te investeren in de ontwikkeling van jeugdige scheidsrechters. Bij FC Rijnvogels was hij echter meer dan welkom als verenigingsscheidsrechter met als gevolg dat hij zich daar na een korte adempauze op de velden laat zien en er inmiddels weer elf jaar actief is.
Competenties
Ongeacht het niveau van de wedstrijd moet een scheidsrechters in de ogen van Kuyt gemotiveerd zijn en een wedstrijd serieus benaderen. Eerlijkheid en objectiviteit zijn kernwaarden alsmede het durven doorpakken. Dit laatste niet alleen naar de spelers maar ook richting de begeleiding. Hij moet zorgen voor duidelijkheid in de samenwerking met zijn (club)assistenten en onopvallend aanwezig zijn.
Stijl van arbitrage
Kuyt benadrukt dat een scheidsrechter de spelleider van een wedstrijd is. Dat houdt in dat hij de grenzen voor iedereen duidelijk bepaalt en in gelijke mate hanteert. Hij zegt zelf dat hij consequent en rechtlijnig is ten aanzien van het hanteren van de regels. Alleen bij tijdstraffen neemt hij de vrijheid om daar, afhankelijk van de overtreding, van af te wijken. In zijn stijl is terug te zien dat het leiden van een wedstrijd een samenspel is tussen hem, spelers, begeleiders en zijn assistenten.
De nieuwe richtlijn die stelt dat alleen een aanvoerder met een scheidsrechter mag communiceren levert wel positieve resultaten op. Er is merkbaar minder gezeur en geklaag. ‘Maar we moeten daarin niet doorslaan, voetballers moeten wel gewoon met je kunnen communiceren’ vindt hij.
De buitenspelregel zou wat hem betreft wel aangepast mogen worden. Hij ziet een oplossing in het aanbrengen van een neutrale zone waar buitenspel staan simpelweg niet strafbaar is.
Arbitrage Nederland
Het betaald voetbal volgt hij niet intensief waardoor hij zegt geen onderbouwd oordeel over de arbitrage te kunnen geven. Over de inbreng van een VAR is hij duidelijker. In zijn ogen plegen die te veel interventies waardoor het spel te vaak en te lang stil ligt. Het gaat dan volgens hem ook vaak nog over randzaken in plaats dat er ingegrepen wordt bij duidelijke aanwijsbare fouten van een scheidsrechter.
Ambities
Kuyt heeft geen ambities meer om als KNVB scheidsrechter terug te keren en nog een (late) loopbaan te realiseren. ‘Ik wil op een ontspannen manier mijn wedstrijden fluiten en daar plezier uit halen. Daarnaast heb ik geen plannen om als vaste coach of begeleider voor beginnende (assistent) scheidsrechters op te treden, maar wanneer iemand daar op eigen titel om vraagt zal ik hem/haar graag bij ondersteunen’ zegt hij.
Inspanningen
Kuyt kent geen specifieke protocollen of gewoontes om zich op zijn wedstrijd voor te bereiden. ‘Ik lees op de website welke wedstrijd ik moet fluiten en ga daar onbevangen in.’ Hij is geen lid van de COVS en volgt ook geen specifieke trainingsprogramma’s maar houdt zijn conditie op zijn eigen manier op peil.
Hij doet aan intermittend fasting, fietst naar zijn werk en fluit zijn wedstrijden in de weekenden; en daar voelt hij zich goed bij. ‘Zolang ik merk dat ik het tempo in de wedstrijd nog aankan is dat wat mij betreft voldoende’, is hij van mening.
Hij bereidt zich wel voor door de spelregels voor de B categorie en het jeugdvoetbal regelmatig door te nemen zodat hij niet meer verrast wordt als een ploeg tijdens een wedstrijd plotseling een intrap neemt in plaats van een inworp.
Thuisfront
Kuyt wordt al jaren door zijn gezin volledig gesteund in zijn hobby en zegt al 32 jaar ‘carte blanche’ te krijgen van zijn echtgenote. Van zijn voetballende dochters hoefde hij al helemaal geen weerstand te verwachten. Zijn echtgenote ging voorheen regelmatig kijken bij wedstrijden van haar dochters. Daar liet ze zich ten aanzien van haar echtgenoot niet onbetuigd. Tijdens een wedstrijd van zijn dochter, die door Kuyt werd geleid, hoorde hij dat iemand uit het publiek openlijk twijfelde aan zijn gezichtsvermogen. Hilariteit alom want het was uitgerekend zijn echtgenote die zich hardop afvroeg of het voor Kuyt niet eens tijd werd voor een bril.
Onvergetelijk
Een van de eerste wedstrijden die hij floot moest hij na 37 minuten staken wegens een vechtpartij op het veld. Er zat veel spanning op de wedstrijd en beide teams reageerden onvoorspelbaar ten opzichte van elkaar. Als scheidsrechter had hij de wedstrijd niet onder controle waardoor hij besloot de wedstrijd definitief te staken met als gevolg dat hij al snel kennis maakte met de leden van de tuchtcommissie waar hij zijn verhaal moest doen. Het is in zijn lange loopbaan de enige wedstrijd geweest die hij ooit heeft moeten staken.
Tegenover dit vervelende incident staan talloze leuke ervaringen waaronder diverse uitwedstrijden die zijn dochter speelde. Kuyt ging dan niet alleen als supporter met de ‘dames’ op stap maar was ook regelmatig chauffeur van de spelersbus.
Tijdens zijn periode als assistent-scheidsrechter heeft hij het hele land doorgereisd. De makkelijk verhalende Kuyt schudt daarbij de ene anekdote na de andere uit zijn mouw. Een bijzondere voorval speelde zich af bij SHO in Oud Beijerland. Die wedstrijd werd uiteindelijk een uur later gespeeld dan was gepland. Alle leden van het trio kwamen afzonderlijk namelijk in dezelfde file voor de Heinenoord tunnel terecht waar zij meer dan een uur oponthoud hadden.
Tot slot
‘Met de kennis die ik nu heb zou ik mijn scheidsrechtersloopbaan anders oppakken dan ik heb gedaan. Maar ondanks dat ik (te) laat ben begonnen heb ik als assistent-scheidsrechter veel gezien en meegemaakt in de top van het amateurvoetbal. De rol en verantwoordelijkheden voor een scheidsrechter en een assistent lopen daarbij wel uiteen. Als assistent moet je er constant bewust van zijn dat het jouw taak is om een scheidsrechter te ondersteunen en te adviseren. Wanneer deze daarin niet mee gaat moet je af en toe wel over je eigen ego kunnen stappen’ volgens Kuyt.
‘Ik heb de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal, mede omdat mijn dochters daar speelden, van nabij gevolgd. Daarbij merkte ik dat de aandacht voor het vrouwenvoetbal vanuit Zeist in het algemeen achterbleef. Dat is in mijn ogen wel verbeterd maar zou nog beter kunnen’ zegt Kuyt die bij FC Rijnvogels bij thuiswedstrijden van het vrouwenelftal de radiokamer bemant.
Ook na ruim dertig jaar actief te zijn geweest zegt Kuyt nog steeds veel plezier te hebben in zijn hobby en adviseert anderen om door te zetten als het even niet lukt. ‘Wanneer je goed genoeg ben komen promotiekansen vanzelf’ sluit hij af.
SCHEIDSRECHTERSPASPOORT
Naam            : Arie Kuyt
Leeftijd           : 57 jaar
Woonplaats        : Katwijk
Privé             : Gehuwd, drie gehuwde dochters
Beroep            : Beroepschauffeur
Functie            : Verenigingsscheidsrechter
Groep/Vereniging     : FC Rijnvogels
Scheidsrechter sinds   : 1992