Net als vorig weekend was het onstuimig op en rond de velden. Er werd gesproken over windkracht 6 tot 7 en mensen waaiden bijkans uit hun verschoning. Vooral vorig weekend ging dat ook nog eens gepaard met veel regen en zelfs onweer. Op Schiphol werden er noodmaatregelen getroffen en evenementen werden massaal geschrapt.
Voetbal is een buitensport, hoewel zaalvoetbal een aardig alternatief vormt, en dan is het logisch dat de heren voetballers te maken hebben met weersomstandigheden die nogal uiteen kunnen lopen. Veelal wordt in de zomer niet gespeeld en dan is het doorgaans juist een reden om wel tegen een bal aan te trappen. In alle andere maanden lopen de temperaturen uiteen en kan het weerbeeld grillig zijn.
Zeker tijdens de winter kunnen weersomstandigheden maken dat er wedstrijden worden afgelast. Zelfs algehele afgelastingen komen de laatste jaren minimaal eenmaal per jaar voor. Dit heeft dan te maken met vorst of sneeuw. Dat zijn ook gegronde redenen om wedstrijden geen doorgang te laten vinden. Niet enkel voor spelers, trainers, staf en de arbitrage is een dergelijke afgelasting in dat soort gevallen prettig. Ook de volgers, toeschouwers en de pers blijven liever bij de openhaard, kachel of moeder de vrouw bij winterse omstandigheden.
De vraag doemt echter op waarom er wel gevoetbald wordt wanneer de wind vrij spel heeft en dominant aanwezig is. In de voorbije weekenden was het bar en boos en deze columnist sprak daar veel over met trainers en spelers. Geen enkele keer werd aangegeven dat het ‘een pretje was’ om te moeten spelen. Sterker nog; de kreten ‘zinloos’, ‘loterijvoetbal’ en een ‘lukraak spel’ vielen regelmatig. ,,Waarom wordt een wedstrijd niet afgelast bij een windkracht vanaf 6 beaufort”, zo stelde een speler van een Leidse club. ,,De bal gaat bij forse winden alle kanten op en van controle is geen sprake. Je krijgt de meest rare situaties en het heeft niets meer te maken met een sterkere of zwakkere ploeg. Het gaat er enkel maar om welke ploeg beter met de omstandigheden omgaat. Daar is dit spel toch niet voor bedoeld? En wat dacht je van de eredivisie? Het dak bij Ajax en Vitesse kan dicht. Elders is er geen dak. Dat is dan toch competitievervalsing?” De ervaren rot met deze woorden heeft gelijk. Voetbal is een spel waar je plezier aan moet beleven. Wie heeft hier plezier in?
Dat geldt niet enkel voor spelers, trainers, staf en arbitrage uiteraard. Al jaren lopen de toeschouwersaantallen terug en het wordt er op deze manier niet beter op. Want waarom zou je bij een wedstrijd gaan kijken waarbij een paraplu vasthouden niet te doen is en waarbij je je vast moet houden aan het hekwerk om niet verplaatst te worden door de wind? En wat te denken van de verslaggevers? Die kunnen echt wel tegen en stootje, maar het werken onder geschetste omstandigheden is soms nauwelijks te doen. Een scribent schrijft graag over een leuke wedstrijd, maar die komt er simpelweg niet bij een spelletje ‘gejaagd door de wind’. Het is zo zonde van toppers, derby’s en allerlei andere wedstrijden die er toe doen.
Het wordt de hoogste tijd om de regels aan te scherpen. Er worden genoeg inhaalweekenden gepland en dus kan het programma echt niet in de knel komen. En wordt het wel wat krapper in het schema dan is het toch niet zo gek bedacht om aan de achterkant van het seizoen wat extra ruimte in te bouwen? Zo wordt het leuker voor alle betrokkenen. Naar voetbal kijken behoort gelijk te staan aan plezier eraan beleven. Als echte liefhebber heb ik dat niet gehad. Ik heb helemaal niets met loterijvoetbal..