Derde klasse A (zaterdag)- Ondanks het gure en koude weer was het achteraf goed toeven op sportpark de Kikkerpolder waar zaterdagmiddag de match Lugdunum tegen vv Koudekerk (VVK) op de rol stond. Vanwege het Nederlands elftal floot, de achteraf bezien goed leidende, scheidsrechter Ruben Kooy al om 13.00 uur voor het begin van de wedstrijd.
Het begin van een enerverende wedstrijd waarbij we twee ploegen zagen die goed aan elkaar gewaagd waren. Beide teams opereerden in een opstelling waarbij twee centrale spitsen naast elkaar opereerden, er in de as koppeltjes gemaakt moesten worden, op de zijkanten creatieve spelers geposteerd stonden en achterin verdedigers die weinig ruimte gaven aan de directe tegenstander.
Dat maakte dat er over de gehele wedstrijd spaarzame momenten voor het doel ontstonden zonder dat de wedstrijd saai werd. Verre van. Beide trainers, Marco Harleman/Nino Poulina bij Lugdunum en Jarno Verweij bij Koudekerk (Mitchell Rosdorff verving de zieke Gert Labots als sidekick op de bank) hadden hun ploegen goed geïnstrueerd. Het ging dus om de details en de individuele kwaliteit die beslissend zouden zijn.
In de beginfase ontstond zo’n moment, de doorgaans zeer betrouwbaar opererende Fabian Roosenbrand had even een slip of the pen in balbezit waardoor het leder in de voeten van de snelle Koos de Haas belandde. Die bedacht zich geen moment en zocht de kortste weg naar het doel, met een diagonale schuiver wist hij doelman Roy Dorrepaal in de verre hoek te verschalken met de vroege 1-0 tot gevolg.
Koudekerk herpakte zich prima, ging met een hoge intensiteit zowel in balbezit als zonder bal de strijd aan. Lugdunum snakte in de eerste helft regelmatig naar adem, zo gaven na afloop Rick Arnoldus, Brian Thong en de staf toe. Overal op het veld zette de spelers van Koudekerk hoge druk op de bal bezittende Lugdunummer en daardoor ontstonden er mogelijkheden voor Mike van Velzen en Yvar de Groot, die helaas voor de gasten uit Koudekerk niet omgezet werden in een doelpunt.
Ondanks de druk die de Koudekerkers opvoerden, waren de gastheren uit de Kikkerpolder wel degelijk in staat om gevaar te stichten. Door die hoge druk van Koudekerk ontstonden er namelijk regelmatig grotere ruimtes achter de laatste lijn, dan is het heerlijk dat je op het middenveld een Arnoldus hebt lopen die gezegend is met een fantastische traptechniek en dat je voorin twee snelle spitsen hebt met De Haas en zijn kompaan Jayden Bergwijn. Arnoldus liet dan ook niet na met enige regelmaat zijn vrienden voorin te lanceren met ballen over 35 meter die zelden of nooit hun doel misten. Dat maakte dat uw verslaggever zich ondanks de kou kostelijk heeft vermaakt.
Uiteraard hielp de hartelijke ontvangst voor, in de rust en na de wedstrijd in het businesshome en het weerzien met vele oude bekenden mee aan de leuke middag.
Het verleidde Henk de Cler nog tot de vraag “voor wie ben je nou vanmiddag” maar een verslaggever van LAV is altijd neutraal in zijn verslaggeving, dat begrijpt u.
Het fluitsignaal voor de rust was al een beetje in het zicht aan het komen toen Dorrepaal besloot (niet voor het eerst dit seizoen) om zijn spitsen met een lange bal in stelling te brengen. Zowel Van Velzen als de fysiek sterke Olaf Bakker gingen de strijd aan met o.a. good old Tim de Cler die met zijn 44 jaar nog steeds in staat is om mee te gaan op dit niveau.
In dit geval wist Bakker uiteindelijk met een subtiel tikje de bal bij Van Velzen te brengen die vrij voor doelman Jeffrey Loozen niet aarzelde om de bal langs hem te schuiven, 1-1, wat tevens de ruststand werd.
Na de thee was er eenzelfde spelbeeld te zien. Lugdunum ging echter iets compacter spelen om de wervelwind van Koudekerk te weerstaan. Koudekerk kon de ruimte bij de beide backs onvoldoende benutten om daarmee ook meer ruimte in de as te creëren en vanuit daar gevaar te stichten. Langzaam vloeiden de krachten een beetje weg bij de Koudekerkers en liet zich het gemis van een Ricardo van Rijswijk, Joep van Tulder, Mitchell Bons en Ruben van den Berg voelen. Spelers met creativiteit die in een kleine ruimte iets kunnen forceren. Lugdunum bleef vanuit de gesloten formatie en met de al eerder genoemde traptechniek van Arnoldus loeren op een counter.
Verweij besloot aanvallend te wisselen om toch voor de winst te gaan zonder de poort open te zetten. Helaas voor hem en alles wat VVK een warm hart toedraagt, bleven de punten bij de Leidenaren. Een snelle uitbraak eindigde bij Bergwijn en die soleerde door de defensie van Koudekerk. Er werd onvoldoende ingegrepen waardoor hij in staat was de 2-1 in de korte hoek langs Dorrepaal te schieten.
Vriend en vijand voelde al aan dat de ploeg die in deze fase zou scoren wel eens als winnaar uit de strijd zou kunnen gaan komen. En zo geschiedde, Koudekerk was niet meer bij machte om doelman Loozen echt in de problemen te brengen en na wat blessuretijd floot Kooy voor de laatste keer deze middag. Opluchting bij Lugdunum en sacherijn bij Koudekerk.
Na afloop gaf Rick Arnoldus aan dat hij genoten had van deze wedstrijd, dat hij tevens onder indruk was van het spel en de intensiteit van Koudekerk, met name in de eerste helft. Hij beaamde met een grote glimlach dat een gelijkspel de verhouding zou zijn geweest. Uiteraard kon hij, terecht, goed leven met de winst van deze middag en de stand op de ranglijst.
Bij Sander Schmand overheerste logischerwijs een heel ander gevoel. Hij vond de beide teams gelijkwaardig aan elkaar maar baalde ook dat Koudekerk met name in de eerste helft niet het laatste zetje had kunnen geven om met een voorsprong te gaan rusten.
Al met al een mooie, onderhoudende en zeer sportieve wedstrijd van beide kanten met een scheidsrechter die meeging in het goede niveau. Dat maakte dat uw verslaggever tevreden achter zijn toetsenbord kon kruipen om dit verslag toe te vertrouwen aan het papier, twee leuke LAV-ploegen die het meer dan waard zijn om aandacht te krijgen.
Opstelling Lugdunum: Loozen, Muanda, De Cler, Beij (Person), Hiwat, Thong, De Haas, Van den Berg, Istir, Bergwijn, Arnoldus.
Opstelling Koudekerk: Dorrepaal, F. Roosenbrand, De Boer, De Schepper, Schmand, De Groot, Van Velzen, Van Aalst (Vonk), Van Der Zwet (J. Roosenbrand), Pennin; O. Bakker (W. Bakker).