Het aantal geweldsincidenten neemt dit seizoen landelijk hand over hand toe. Een zorgelijke ontwikkeling die het voor de echte voetballiefhebber steeds minder leuk maakt.
De KNVB voert tegenwoordig een ‘lik op stuk’ beleid voor verenigingen die betrokken zijn bij wedstrijden waar wangedrag van spelers en/of toeschouwers heeft plaatsgevonden. De standaard maatregel is dat deze clubs twee weken ‘on hold’ worden gezet om de gelegenheid te hebben een onderzoek in te stellen naar de schuldigen en de aard en ernst van deze incidenten. Een begrijpelijke maar ingrijpende maatregel die niet alleen gevolgen heeft voor de betrokken verenigingen maar bijvoorbeeld ook voor clubs die part nog deel hebben aan deze onverkwikkelijke zaken.
Meerdere wedstrijden werden dit seizoen al dan niet tijdelijk (afkoelingsperiode) of geheel gestaakt. Ook vonden er na afloop van een wedstrijd plaats meerdere ongeregeldheden plaats. In een aantal gevallen raakten de aanhangers van beide partijen slaags met elkaar, in andere gevallen namen spelers het recht in eigen hand door hun tegenstanders tijdens de wedstrijd allesbehalve volgens de regels van de sport te bestrijden (opstootjes en vechtpartijen) of haalden na afloop hun gram bij de opponent. In andere gevallen ontkwam de scheidsrechter tijdens of na de wedstrijd niet aan verbaal of fysiek geweld.
Het liep in een aantal gevallen zelfs dusdanig uit de hand dat zelfs de politie ingeroepen moest worden om de orde te herstellen of dat de scheidsrechter alleen onder politiebegeleiding veilig het complex kon verlaten. Opvallend hierbij is dat deze incidenten zich voornamelijk afspeelden in de kelder van het amateurvoetbal bij wedstrijden in de de 4e en 5e klasse.
Ik heb er alle begrip voor dat supporters hun club ondersteunen maar niet dat het zover gaat dat men dan op de vuist gaat met de aanhang van de tegenstander. Of voor spelers die tijdens een wedstrijd hun emoties kennelijk zo slecht de baas zijn dat zij tegenstander na een overtreding ‘naar de strot vliegen’ met het onvermijdelijke gevolg dat zich meerdere spelers van beide partijen in het strijdgewoel komen mengen. Laat staan dat ik snap dat zij elkaar na afloop nog opzoeken om een ‘akkefietje’ tijdens de wedstrijd nog even uit te vechten.
Helaas neemt ook het wangedrag tegenover de scheidsrechter hand over hand toe. De KNVB heeft een richtlijn ingevoerd die de bejegening van een scheidsrechter moet verbeteren. Binnen het veld heeft deze maatregel wel degelijk nut en denken spelers vaker na voor zij besluiten zich met commentaar bij de scheidsrechter te melden of deze, al dan niet met meerdere ploeggenoten, te belagen. Helaas vertoont het gedrag van supporters tegen de scheidsrechter geen verbetering. Kennelijk is men van mening dat men deze onbestraft kan beledigen of bedreigen.
In al deze gevallen realiseren de betrokkenen zich kennelijk niet wat zij teweeg brengen. Zij duperen hun eigen club die twee weken uit het programma wordt genomen, daardoor kantine inkomsten mist en daarnaast mogelijk een boete of puntenaftrek tegemoet kan zien; tel uit je winst daar heeft je club echt wat aan.
Maar ook een aantal clubs die part noch deel hebben aan deze incidenten ondervinden er nadeel van. Alleen al in district West 2 zijn de afgelopen weken maar liefst zeven (standaard) elftallen voor de duur van twee wedstrijddagen uit het programma gehaald. Dit betekent dat veertien clubs die part nog deel hebben aan deze incidenten ongewild met een ‘vrije’ zaterdag geconfronteerd worden. Excelsior’20, v.v. Alphen, Rhoon, Ommoord, GSC Esdo, Blauw Zwart en De Zwervers (Rotterdam) komen immers twee weekenden niet in actie waardoor hun tegenstanders ook een streep door hun wedstrijd kunnen zetten.
Bovenstaande is alleen nog maar ‘de oogst’ voor 2025 want voor de winterstop kwam het al tot ongeregeldheden bij een aantal andere clubs. Bij ODB-BMT vond kort na afloop een massale vechtpartij plaats en Laakkwartier en Duindorp werden voor de winterstop ook ‘on hold’ gezet wegens ongeregeldheden na afloop van hun wedstrijd. En zo zijn er dit seizoen helaas nog wel een aantal voorbeelden te noemen.
Verenigingen hebben naar mijn mening een grote verantwoordelijkheid om dit soort excessen te voorkomen en maatregelen te nemen tegen hun eigen leden en supporters. In plaats daarvan komt het in nagenoeg alle gevallen voor dat er met een beschuldigende vinger naar de tegenpartij wordt gewezen, het incident gebagatelliseerd wordt of de scheidsrechter als schuldige wordt aangewezen.
Gelukkig zijn er her en der bestuurders van verenigingen die zich afvroegen ‘Waar gaat het om? We hebben het over amateurvoetbal in de laagste klassen.’ Zij verdienen respect want zij nemen hun verantwoordelijkheid wel en hebben initiatieven ontwikkeld om deze voorvallen aan te pakken. Zo hebben de voorzitters van de Noord-Hollandse clubs Durgerdam en RKAVV Volendam (amateurs) een plan ontwikkeld om excessen bij hun club aan te pakken en proberen zij om andere verenigingen uit de regio hierin mee te krijgen. Ook in Den Haag hebben een aantal verenigingen zich aan een soortgelijk convenant geconformeerd.
Ik hoop van harte dat deze initiatieven aanslaan. ‘Supporters’ die naar een wedstrijd gaan in de hoop dat zij daar hun frustraties ’van zich af kunnen slaan’ zou ik willen adviseren om lekker weg te blijven. Je helpt je club er met dit gedrag namelijk niet mee. Zoek liever een leuke boksschool voor jezelf; daar ben je aan het goede adres en kan je je frustraties er zoveel uitslaan dat het een lieve lust is.
Daarnaast hoop ik dat ‘supporters’ eindelijk eens gaan beseffen dat geen enkele scheidsrechter met het idee van huis gaat om een club opzettelijk te benadelen. Realiseer je dat zij net als de spelers van jouw club bij de amateurs op het zesde, zevende of achtste niveau actief zijn. Besef dat zij net als de teams die zij fluiten hun beperkingen hebben anders waren zij wel op een hoger niveau actief. In plaats van bedreigingen en verwensingen zou een beetje waardering meer op zijn plaats zijn. Het zijn namelijk echte liefhebbers die er voor zorgen dat wedstrijden op dit niveau überhaupt gespeeld kunnen worden.
Als we hier met zijn allen aan werken dan zou de KNVB zomaar weer eens een oude slogan uit de kast kunnen halen; ‘HET IS FIJN LANGS DE LIJN’.
