Verdwenen: GOL Sport, de club met een islamitische grondslag waar de rookpluimen boven de kantine uitstegen
We besteden aandacht aan sportverenigingen of sportevenementen die niet langer bestaan. In deze aflevering is het de beurt aan GOL Sport, de vereniging die na 25 jaar liever de eer aan zichzelf hield.
In een periode, begin jaren negentig, waarin voetbalclubs uit de regio fuseerden, zag de Turkse gemeenschap in Leiden een gat in de markt. Een club met islamitische grondslag moest worden opgericht, waar – om religieuze motieven – geen alcohol verkocht werd en geen varkensvlees werd gegeten. Op 8 april 1993 zag GOL Sport, Groot Oost Leiden (naar een term uit de oosterse literatuur), het levenslicht.
Kratten bier van elders
De vereniging begon met negentig leden en in totaal zes elftallen. In de eerste jaren speelde GOL Sport op het oude Ponoma-terrein, achter het LUMC, waarna in 1996 een verhuizing volgde naar de Boshuizerkade, waar nieuwe kunstgrasvelden waren neergelegd.
Bezoekende teams moesten tijdens de ’derde helft’ hun kratten bier uit naastgelegen sportkantines halen, maar konden wel genieten van de Turkse specialiteit köfte, van de grill. Regelmatig stegen de rookpluimen uit de kantine, waarmee de trek van de spelers op het veld werd aangewakkerd.
Promotie
Het vlaggenschip van GOL Sport, dat een aantal seizoenen in een reserveklasse acteerde, bivakkeerde veelal in de kelderklasse. Het absolute hoogtepunt was de promotie in 2014 naar de zondagse derde klasse, met op het veld onder meer Otman Mouhyieddine, als oud-speler van toenmalig hoofdklasser Alphense Boys ongetwijfeld de beste speler in de kortstondige historie van GOL.
Het verblijf op een hoger niveau bleef tot één seizoen beperkt. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met de vereniging. Van de in totaal vijftien teams in de hoogtijdagen waren er op een zeker moment nog maar zeven over. De vereniging voldeed daarmee bij lange na niet aan de eisen van het gemeenteproject Voetbal Vitaal, dat stelde dat clubs minimaal 450 leden moesten hebben.
Infuus
Het bleek de doodsteek voor Groot Oost Leiden, dat regelmatig aan het financiële ’infuus’ van de gemeente Leiden lag en uiteindelijk de eer aan zichzelf hield, door na een kwart eeuw de stekker er eigenhandig uit te trekken. Met pijn in hart werd door de leden afscheid genomen.
De Leidse club, waar veelal voetballers met een Turkse en Marokkaanse migratieachtergrond speelden, had nooit de ambitie om groot te worden. Fuseren was voor GOL Sport bovendien geen optie. „Wij hebben een unieke identiteit en heffen onszelf liever op dan dat we die verloochenen”, sprak Ibrahim Sezer, toenmalig voorzitter van GOL Sport, in 2018 in deze krant. „We willen een vereniging zijn waar mensen elkaar nog kennen.”
Meer afleveringen over verdwenen voetbalclubs lezen?
Met dank aan Tom Mentink, Leidsch Dagblad
Note redactie: op verzoek van LAV mochten we dit artikel benutten om het bereik verder te vergroten, waarvoor dank! Bij interesse naar andere artikelen in deze rubriek neem gerust contact op met het LD!