SJZ: Nostalgie zoals nostalgie bedoeld is

Woensdagmorgen 21 mei 2025. Een heerlijke frisse ochtend. Tientallen mannen, in gezelschap van vrouw, zoon of dochter, schuifelen of wandelen opgewekt de kantine van SJZ binnen. Om met Toon Hermans te spreken: Hun tijd van ‘piep’ is voorbij, ze zijn stuk-voor-stuk ‘stok’, de stemming is opperbest. De sfeer wordt  meteen verhoogd door de warme welkomstwoorden van erevoorzitter Leo van der Geest en Gerard van der Hoeven, de spraakwaterval en het geweten van de groen-witten. Vanmorgen is de première van ‘iets nieuws’: een samenzijn om onder het genot van koffie, thee of iets anders, terug te gaan in de tijd. De tijd van toen. Het worden verrukkelijke uurtjes, met uitbundige lachsalvo’s en anekdotes, die naarmate ze verder in het verleden liggen, steeds sterker worden.

Genoeg gespreksstof tijdens de Nostalgische Ochtend bij SJZ. De voetbalschoenen met stalen neuzen waren van Piet Westhof, scheepswerfeigenaar aan het begin van de Noordbuurtseweg. De vereniging heeft de schoenen en het complete tenue gekregen van zijn weduwe.

Het grote gezelschap deelt naast het samenzijn, een kloppend hart voor SJZ. Eens SJZ, altijd SJZ. De club, vernoemd naar de heilige Sint Jan, heeft, sociaal als die is, het doel van de bijeenkomst breder getrokken. Mensen, mannen en vrouwen die eenzaam  zijn, hinder hebben van beginnende dementie of gewoon nog eens lekker willen babbelen over het Zoeterwoude-van-toen, dan wel over de (voetbal) historie van het dorp, ook voor hen staat de deur wagenwijd open.

Mooi initiatief

En nu komt Jorrit Smit, ook SJZ-er, in beeld. Hij is de animator van deze ochtendlijke samenkomst. ‘Stichting Alzheimer had geopperd om ouderen met dementie eens bij elkaar te brengen in een herkenbare, dus ontspannen omgeving. Zou dat hun welzijn ten goede komen?’ Voor Jorrit werd 1+1 al meteen 3. Oud-leden van SJZ ontmoeten oudere dorpsgenoten. ‘Eerder hoorde ik dat voetbalclub Willem II het initiatief met succes had opgepakt,’ vertelt Jorrit, ‘daar is van een geregelde inloop sprake met wisselende bezigheden.’ Het werd het laatste duwtje in de rug voor deze ‘pilot’ of ‘try out’.

Herinneringen

Joop Roeleven is met zijn 91 jaar, de oudste aanwezige SJZ-er, hij geniet met volle teugen. Koos Vreeswijk (89) herinnert zich nog dat hij in feite geen lid van SJZ kon worden. Niet katholiek. Maar Koos was een uitstekende voetballer, die SJZ  hard nodig had. Hoewel de secretaris bezwaar maakte, kon Koos toch groen/wit gekleed het veld in.

             Het SJZ-gestaalde kader van vroeger hoopt dat er meer van deze bijeenkomsten komen.

De kantine van SJZ is een voorbeeld van hoe een voetbalomgeving er moet uitzien. Talrijke actie- en  elftalfoto’s zijn evenzoveel maal aanleiding voor een gesprek. Zo gaan er ook nu tientallen foto’s op groot formaat van tafel tot tafel. Leo van der Geest: ‘Hoe moet zo’n eerste ontmoeting er uit zien? Daarover praatten wij met elkaar over. Toen hebben we een luchtig programmaatje samengesteld, dat uiteindelijk niet afgewerkt hoeft te worden. Wat blijkt? Al die foto’s zorgen voor onverwacht veel gespreksstof.’

In de jaren ’60 (van de vorige eeuw) deden deze lampen dienst op het trainingsveld. SJZ had één veld. Er zaten lampen in van maar liefst 200 watt. Wat? Ja, 200 watt.

Sjaak Slingerland schuift ook aan. Volgens Ton van Noort heeft hij wel 249 wedstrijden in het eerste gespeeld en 100 doelpunten gemaakt. Gerard van der Hoeven hoort die getallen aan, mengt zich in het gesprek en corrigeert: ‘Nee, Ton, Sjaak speelde 310 in één en scoorde 137 doelpunten, de een nog fraaier dan de andere.’ Je hoeft Gerard niets te vertellen, hij is immers ook de archivaris van SJZ. Van Noort, die op 16-jarige leeftijd bij de bakker aan ’t Watertje zijn eerste baantje had, heeft het eerste van SJZ niet gehaald. ‘Er zaten jarenlang betere spelers voor mij en dat kon ik accepteren,’ zegt hij. Tons dochter Renate ging altijd mee naar wedstrijden en is nu bestuurslid  van de club. Zo vader, zo dochter. Van Noort pakt er een foto bij. Langs de lijn staan ontelbare supporters. In zondagspak met stropdas, de meisjes in ‘communiejurkjes’. Louis Bosman zit ook foto’s te bekijken, hij staat er op een heel stel. ‘Op drie ervan werden we kampioen en was ik de aanvoerder,’ merkt hij met terechte trots op.

De rijke geschiedenis van SJZ, verpakt in plakboeken.

Stipt 12.00 beieren de kerkklokken van de St. Jan het Angelus. Het is tijd om huiswaarts te keren. Daar wacht een vast ritueel in het dagelijks ritme, een al dan niet warme, smakelijke lunch, gevolgd door siësta. Ook een middagslaapje hoort in het programma. En wanneer er even ingedut wordt, gebeurt dat met een tevreden en vredige glimlach: wat een heerlijke ochtend. Voor herhaling vatbaar. Zeker weten. Maar eerst komende zaterdag thuis tegen Warmunda. SJZ heeft nog kans de nacompetitie te halen. De Derde Helft staat daarvan in het teken en de Warmonders mogen er bij zijn. Geen kampioenschap dus ? Jammer, maar het slot van de competitie zal gevierd worden. Met veel muziek, lekker eten en veel bier.

De mannen van toen, ze zorgen dat het publiek massaal langs de lijn stond. Let op de theepot, cultureel erfgoed.

Het 75-jarig bestaan van SJZ kon in 2020 wegens de corona pandemie niet doorgaan. Op 21 september aanstaande viert SJZ haar 80ste verjaardag. Op die dag, in 1945, werd de club opgericht. Eén onderdeel van het feestprogramma staat al vast, een reünie.

Foto’s Jorrit Smit

Laatste nieuws

Mede mogelijk gemaakt door

Voor de laatste updates!

Volg ons op social media!