‘Wie fluit er vandaag’?

Deze week nummer twee van de nieuwe rubriek ‘Wie fluit er vandaag’. Na Remco van der Ploeg is het de beurt aan Ricardo Mulder!

Komend weekend binden Zwammerdam en ASC de strijd aan met elkaar. Op het gezellige complex van de groen-witte brigade van Erwin van der Zee wordt om 14.30 uur afgetrapt. De KNVB heeft scheidsrechter Mulder aangewezen om het duel in goede banen te leiden.

De start

Als speler is Mulder bij meerdere verenigingen actief geweest. Vol overgave verdedigde hij het doel bij de jeugd van A.R.C. In de senioren kwam hij achtereenvolgens uit voor v.v. Bodegraven, v.v. Koudekerk, s.v. Hoofddorp en s.v. Overbos, waar hij zijn spelerscarrière afsloot.

Inmiddels had hij het ‘fluiten’ ontdekt door bij Koudekerk en Hoofddorp regelmatig wedstrijden van lagere seniorenteams te fluiten. Nadat hij een oefenwedstrijd van Koudekerk 1 had gefloten kreeg hij van toenmalig Koudekerk-trainer Marcel Valk het advies de scheidsrechterscursus te gaan volgen om te kijken waar zijn plafond als KNVB-scheidsrechter zou liggen.

Ervaring

Nadat hij de cursus met goed gevolg had afgelegd en ingestroomd was in de startersgroep van de KNVB werd Mulder na zijn stagewedstrijden ingedeeld in de toenmalige groep 4 (ZOSG) om na een half jaar al te promoveren naar groep 3 (ZOSF). Na tien jaar in deze groep ingedeeld te zijn geweest promoveerde Mulder in 2016 naar groep ZOSE.

Mulder ontsnapte helaas niet aan het coronavirus, leed aan long-covid en had tijd nodig om hier van te herstellen. Na deze vervelende periode stapte Mulder over naar het zaterdagvoetbal waar hij tot vorig seizoen uitkwam in groep ZASE. Als gevolg van een versterkte degradatieregeling voor arbiters komt hij met ingang van dit seizoen een trede lager uit in groep ZASF.

Competenties

Volgens Mulder moet een scheidsrechter beschikken over een goede spelregelkennis. Hij moet fit zijn, inlevingsvermogen hebben, niet op alle slakken zout leggen en slim om kunnen gaan met de lastige situaties die zich voordoen. ‘Je moet weten waar goochem woont’ zegt hij; een oud gezegde uit de kast halend.

Stijl van arbitrage

Zijn stijl van arbitrage omschrijft Mulder kort en bondig; ‘streng maar rechtvaardig en consequent.’  Tijdens een wedstrijd zoekt hij naar de balans tussen zijn emoties en die van de spelers, waarbij men wel respectvol met elkaar om dient te blijven gaan. Als dat achterwege blijft -bijvoorbeeld door op hem af te stormen, overdreven wild te gebaren of te blijven discussiëren- schroomt hij niet om een waarschuwing te geven. Schelden, beledigen of het toewensen van ziekte(s) worden door hem met rood bestraft. Bij pittige of lompe overtredingen kan de dader rekenen op een geel kartonnetje.

Arbitrage in Nederland

Mulder houdt van Engels voetbal, snel en fysiek. Van de collega’s in het betaald voetbal kan hij daarom de stijl van Nijhuis wel waarderen. Maar ook Gözübüyük bevalt hem goed vanwege diens uitstraling. ‘Hij is een persoonlijkheid’ aldus Mulder. Beide scheidsrechters stralen volgens Mulder op een natuurlijke wijze gezag uit.

Inspanningen

Los van de wedstrijden zelf kost de arbitrage hem gemiddeld vier uur per week. Mulder is lid van de Scheidsrechtersvereniging Leiden e/o maar volgt daar geen trainingen. Voor zijn werk maakt hij lange dagen en daarom kiest hij er voor om op een andere manier aan zijn conditie te werken. Zo gaat hij minimaal twee keer per week (als het kan drie keer) naar de sportschool en doet hij eens per week een duurloop van drie kwartier.

Zijn voorbereiding op een wedstrijd bestaat er uit dat hij naast verslagen op algemene websites zoals leidenamateurvoetbal.nl ook op de websites van de clubs de laatste wedstrijdverslagen opzoekt. Hoewel hij zegt ‘blanco’ de wedstrijd in te gaan, probeert hij vooraf wel een beeld te krijgen van de clubs waar hij mee geconfronteerd gaat worden.

Mulder, die uit een vorige relatie drie kinderen heeft, wordt door het thuisfront gesteund in zijn hobby. Hij zorgt er voor dat dit niet ten koste van alles gaat en is daarom voortdurend op zoek naar de balans tussen de tijd die zijn hobby in beslag neemt en aandacht voor zijn gezin en kinderen

Ambities

Net als ieder beginnend scheidsrechter was Mulder In zijn prille scheidsrechterscarrière ambitieus. In de loop der jaren zijn die ambities afgenomen. Ook nu, na zijn degradatie van afgelopen zomer, hoeft hij niet koste wat het kost te promoveren. ‘Fluiten op een niveau hoger is leuk maar betekent over het algemeen ook weer een toename van reistijd. Dat hoeft van mij niet meer’ aldus Mulder.  Zijn huidige ambities zijn simpel: hij wil plezier hebben en houden in het fluiten.

Onvergetelijk

In de vele jaren dat Mulder de fluit hanteert springt de kampioenswedstrijd HMSH-Nieuwkoop er voor hem bovenuit. Beide verenigingen hadden er veel aan gedaan om een onvergetelijke sfeer te creëren, waaronder vuurwerk bij opkomst van de elftallen. Mulder bracht de wedstrijd onder grote publieke belangstelling tot een goed einde.

In negatieve zin sprong de wedstrijd CKC-RCD er uit. Hier ontstond kort voor tijd een massale vechtpartij waarbij Mulder tegen wil en dank ook in werd betrokken. Het leidde tot een strafzaak waar hij vier weken op non actief werd gesteld. ‘Een zwarte bladzijde uit mijn carriëre’ geeft hij aan.

Tot slot

Mulder geeft aan dat alles wat hij in de arbitrage bereikt heeft op ‘eigen kracht’ plaats vond. Hij heeft in geen enkele vorm dan ook ooit begeleiding gehad. De overstap naar de zaterdagafdeling verliep probleemloos. Hij moest wel even wennen aan het niveauverschil want; ‘Zowel qua tempo als tactisch merkte ik dat het voetbal op zaterdag veel sterker was.’

Ook dit seizoen hoopt Mulder dat hij veel aanstellingen in de regio krijgt. Mede daarom kijkt hij uit naar de wedstrijd Zwammerdam – ASC.

Scheidsrechterspaspoort

Naam:                       Ricardo Mulder

Woonplaats:               Alphen aan den Rijn

Leeftijd:                     49 jaar

Privé:                         Samenwonend; twee bonuskinderen, 11 en 8 jaar

Beroep:                       Planner bij een verhuurbedrijf

Functie:                       KNVB scheidsrechter

Groep:                        ZASF

Scheidsrechter sinds: 2004

Rene Sinke
Rene Sinke
Voormalig docent en onderwijsmanager aan de Politieacademie, actief scheidsrechter voor de KNVB, ruim 12, 5 jaar actief geweest in de top van het amateurvoetbal. -Voormalig docent arbitrage bij de KNVB, voormalig trainer en jeugdleider, voormalig voorzitter van zondag 2e klasse ESTO. Reageert kritisch en direct op ontwikkelingen binnen het (amateur) voetbal en benut daar columns voor die regelmatig te lezen zijn op LAV.

Laatste nieuws

Mede mogelijk gemaakt door

Voor de laatste updates!

Volg ons op social media!