‘Wie fluit er vandaag’?

Ook bij het jeugdvoetbal worden KNVB scheidsrechters ingezet. Johan van der Woude is een van de velen die op zaterdagmorgen het scheidsrechterstenue aantrekken om wedstrijden tussen jeugdteams tot een goed einde te brengen. Daarnaast draait hij zijn hand er niet voor om dezelfde ook nog een wedstrijd van een van de lagere teams van Voorschoten’97 te fluiten. Genoeg reden om hem eens voor het voetlicht te halen.

Het begin

De scheidsrechterscarrière van Van der Woude begon acht jaar geleden bij het Leidschendamse RKAVV waar zijn zoon in de jeugd ging voetballen. Het fluiten van jeugdwedstrijden was een van de taken die door ouders van jeugdspelers werd gevraagd waardoor Van der Woude, naast de andere werkzaamheden die hij voor de club deed, vanzelf de arbitrage in rolde. Het fluiten van pupillenwedstrijden beviel hem goed, zo goed dat hij zich al snel aanmeldde voor de opleiding verenigingsscheidsrechter. Na het afronden van de opleiding, bestaande uit vier wekelijkse theorieavonden en vier stagewedstrijden, werd hij ingezet voor een wedstrijd van het MO17 team van RKAVV. Het was een nieuwe maar leuke ervaring voor van der Woude die tot die tijd alleen nog maar pupillenwedstrijden had geleid. Vanaf dat moment floot hij wekelijks jeugdwedstrijden op ‘De Kastelenring.’

Ervaring

Hoewel hij bij RKAVV nog steeds inzetbaar is voor de Jeugd Activiteiten Commissie is hij daar niet meer wekelijks actief als scheidsrechter. Na vijf en een half jaar RKAVV wilde hij wel eens ‘verder kijken dan bij de vereniging’ en besloot hij om na het behalen van zijn SO III diploma voor de KNVB te gaan fluiten. Hier is hij sinds twee en een half jaar actief bij de jeugd waar hij aangesteld wordt voor wedstrijden van diverse leeftijdsgroepen.

Competenties

Volgens Van der Woude moet een scheidsrechter vooral onpartijdig en duidelijk zijn. Verder moet hij standvastig zijn en dus achter zijn beslissingen blijven staan. Kort gezegd: hij moet stevig in zijn schoenen staan.

Stijl van arbitrage

Zelf zegt hij dat men hem niet snel uit zijn evenwicht krijgt. In het veld is hij rustig en probeert hij zo veel mogelijk te laten voetballen door de voordeelregel toe te passen. In de communicatie blijft hij kalm en geeft hij weinig ruimte voor discussies.

Hij schroomt er niet voor om geel of rood te geven bij zware overtredingen. Het aantal kaarten wat hij afgelopen seizoen moest geven verontrust hem wel. Maar liefst vierentachtig keer werd het gele karton uit de borstzak getrokken en drie maal was de kleur zelfs ‘rood.’

Arbitrage in Nederland

De scheidsrechters in het betaald voetbal kunnen hem niet echt bekoren. Ze maken op hem een zelfingenomen, haast arrogante, en verwende indruk. Door de wijze waarop zij zich presenteren lijkt het wel of zij zich boven de teams verheven voelen.

Ook de inbreng van de VAR krijgt kan niet altijd op zijn goedkeuring rekenen. ‘Zij grijpen in bij situaties waar de VAR niet voor bedoeld is en hun adviezen scheppen verwarring. Er is geen eensluidendheid onder de VAR’s in bepaalde situaties’ is hij van mening.

Ambities

Van der Woude heeft begeleiding aangevraagd bij de KNVB. Hij wil kijken wat zijn plafond is en wil binnen het jeugdvoetbal een zo hoog mogelijk niveau bereiken.

Inspanningen

Door zijn werk in de horeca moet Van der Woude een strakke planning aanhouden. Op zijn werk krijgt hij medewerking en wordt hij vrij geroosterd op donderdagavonden om de trainingen bij de Scheidsrechtersvereniging Leiden e/o te kunnen volgen en op zaterdag om zijn wedstrijden te kunnen fluiten. Hij traint daarom een keer in de week in Leiden en sluit op vrije middagen aan bij trainingen bij RKAVV.

Onvergetelijk

Hij heeft in de relatief korte tijd dat hij voor de KNVB fluit nog geen echte hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Hij heeft al wel diverse leuke wedstrijden mogen fluiten en merkt dat verenigingen het waarderen dat hij zijn vrije tijd beschikbaar stelt voor de jeugd. Een van zijn leuke ervaringen was een wedstrijd tussen de O13 teams van Quick Boys en FC Lisse die vorig seizoen in de week van de scheidsrechter werd gespeeld. Na een sportieve wedstrijd werd hij na afloop uitvoerig bedankt voor zijn leiding en ontving hij ook nog een aardigheidje.

Hij heeft het afgelopen seizoen wel een paar lastige en spijkerharde duels gefloten, waaronder een O15 wedstrijd, waarin hij veel gele kaarten voor een van de partijen had gegeven. Hierdoor ontstond er onrust, weerstand en rumoer bij spelers en supporters van deze vereniging en moest hij alle zeilen bijzetten om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Hij vond het wel even ongemakkelijk dat hij een week later bij het het O16 team van deze vereniging was aangesteld.

Tot slot

Van der Woude heeft vooral veel plezier van zijn hobby en wil de komende jaren nog wat stappen maken in zijn ontwikkeling. Daarnaast hoopt hij het komend seizoen wedstrijden te fluiten waar hij ‘de kaarten op zak kan houden.’

Scheidsrechterspaspoort

Naam: Johan van der Woude

Woonplaats: Leidschendam

Leeftijd: 40 jaar

Privé: Gehuwd; 1 zoon van 16 jaar

Beroep: Kok

Functie: Scheidsrechter KNVB

Groep:ZAJF

Scheidsrechter sinds: 2016

Rene Sinke
Rene Sinke
Rene Sinke, 68 jaar, gepensioneerd politiemedewerker Gepassioneerd voetballiefhebber, actief KNVB scheidsrechter, jeugdtrainer en sinds een aantal jaar columnist/verslaggever bij LAV.

Laatste nieuws

Mede mogelijk gemaakt door

Voor de laatste updates!

Volg ons op social media!