Ik spreek Frank Meeuwenoord eind oktober bij B-Factory in het centrum van Lisse. Bij deze onlangs geopende horecagelegenheid, die werkgelegenheid biedt aan mensen met een licht verstandelijke handicap of die anderszins een arbeidsachterstand hebben, heeft de ervaren scheidsrechter de dagelijkse leiding.
De start
Zijn scheidsrechtersloopbaan startte bij KRV (inmiddels opgegaan in FC Rijnvogels) in de tijd dat hij daar op zondag in een recreatie-elftal speelde. Samen met zijn schoonvader blies hij gelijktijdig de tegenwoordig zo succesvolle damesafdeling nieuw leven in en maakte hij er zijn eerste meters als scheidsrechter bij de thuiswedstrijden van ‘zijn dames’. KRV vond hem daarnaast ook bereid om wedstrijden van lagere seniorenteams te leiden; iets wat hem zo goed beviel dat hij besloot om de scheidsrechtersopleiding te gaan volgen. Zijn cursusleider en toenmalig profarbiter Pieter Vink adviseerde en stimuleerde hem om voor de KNVB te gaan fluiten, een advies wat hij ook opvolgde.
Ervaring
Na het behalen van zijn diploma startte hij in het zondagvoetbal waar hij binnen enkele jaren op eigen kracht de top van het amateurvoetbal wist te bereiken waar hij gedurende meerdere jaren actief was. Ondanks de enorme terugloop van het zondagvoetbal in West II bleef hij tot twee jaar geleden in de zondagafdeling actief tot de KNVB hem vroeg een keuze te maken tussen het zondagvoetbal of het zaterdagvoetbal bij de jeugd of senioren. Om te onderzoeken of hij binnen het jeugdvoetbal zou kunnen gedijen heeft hij één seizoen zowel bij de jeugd als bij de senioren gefloten alvorens hij twee seizoenen geleden de definitieve keuze maakte om over te stappen naar de zaterdagsenioren. Hier fluit hij wedstrijden in de 1e klasse en 2e klasse en wordt hij als 4e official bij wedstrijden in de 4e divisie aangesteld.
Competenties
Volgens Meeuwenoord moet een scheidsrechter een persoonlijkheid zijn. Hij moet in ieder geval fit genoeg zijn om het spel van korte afstand te kunnen volgen. ‘Hij moet het de hele wedstrijd kunnen bijlopen en te allen tijde het overzicht kunnen behouden’ is Meeuwenoord van mening. Spelinzicht, incasseringsvermogen en verbale vaardigheden zijn daarbij eveneens onontbeerlijk volgens hem.
Stijl van arbitrage
Meeuwenoord houdt van mannelijk voetbal waarin hard maar fair wordt gestreden hetgeen is terug te zien in zijn stijl van fluiten. Hij probeert de snelheid in de wedstrijd te houden door de voordeelregel veelvuldig toe te passen, durft te laten voetballen en fluit niet ‘pietluttig.’ Verder zal hij niet snel een waarschuwing (gele kaart) geven voor praten of protesteren, zolang dat met respect gebeurt. Wat dat betreft kiest hij er liever voor de dialoog met spelers aan te gaan. Meeuwenoord kan zich goed inleven in een speler en heeft begrip voor een eerste, vaak emotionele, reactie maar dat moet zich niet uiten door respectloos gedrag of aanhoudende protesten. Communicatie met spelers staat bij hem hoog in het vaandel: ‘ik communiceer graag met de spelers en ben in staat om ze met een enkele humoristische of snedige opmerking de mond te snoeren’ geeft hij aan.
Meeuwenoord kijkt na afloop van een wedstrijd kritisch terug op zijn eigen prestaties en is pas tevreden wanneer hij ‘kort op het spel’ heeft gezeten, de wedstrijd onder controle heeft gehad en op het juiste moment maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat een wedstrijd zou ontsporen.
Arbitrage in Nederland
Daarvan zegt hij; ‘ik heb geen voorkeur voor een bepaalde scheidsrechter uit het betaald voetbal’. Zij hebben allemaal hun betere en mindere dagen, vervolgt hij waarbij hij opmerkt dat wij als Nederlanders wel trots mogen zijn op het feit dat Makkelie momenteel zoveel aanzien heeft dat hij naast wedstrijden in de Champions League ook op het EK en het WK mag uitkomen.
Naar de rol van de VAR gevraagd reageert hij: ‘Stoppen ermee.’ Beoordelingen door de VAR duren volgens hem veel te lang en halen de snelheid en dynamiek uit een wedstrijd. ‘De VAR is bedoeld om grote fouten van een scheidsrechter te corrigeren maar wordt gebruikt om te neuzelen of een speler zelfs maar met een grote teen buitenspel staat’, is hij van mening. ‘Daarbij komt dat het bij vermeende overtredingen onduidelijkheden geeft wie nu eigenlijk verantwoordelijk is voor de eindbeslissing. Is dat de scheidsrechter of de VAR?’
Inspanning
Meeuwenoord staat er om bekend over een goede conditie te beschikken en zelden geblesseerd te zijn. Door de voorbereiding op de recente opening van zijn horecabedrijf heeft hij een periode van drukke en inspannende werkzaamheden achter de rug. Hij maakte daarbij lange dagen en heeft weinig tijd kunnen besteden aan het onderhouden van zijn conditie. De kuitblessure die hij ten tijde van ons gesprek had is daar waarschijnlijk het gevolg van.
Op wedstrijden bereid hij zich voor door reportages en wedstrijdverslagen van beide clubs op regionale zenders en websites -zoals leidenamateurvoetbal.nl- en clubwebsites te bekijken. Verder stelt hij zich op de hoogte over de stand op de ranglijst en de periodestand zodat hij de belangen van de teams in kan schatten en hij een beeld krijgt wat hij eventueel kan verwachten.
Zijn gezin steunt Meeuwenoord bij de uitoefening van zijn hobby. Zijn vrouw is een voormalig voetbalster en zelf ook liefhebber van voetbal. In de beginjaren van zijn carrière, voordat zijn kinderen waren geboren, vergezelde zij hem dan ook regelmatig bij zijn wedstrijden.
Ambities
Wat dat betreft hinkt Meeuwenoord momenteel een beetje op twee gedachten. Hij vraagt zich af of de inspanning om te promoveren met het stijgen der jaren nog reëel en de moeite waard is. ‘Ik heb een aantal mooie jaren in de absolute top van het amateurvoetbal meegemaakt maar weet niet of ik de investering die ik op mijn leeftijd moet doen om te promoveren nog op kan brengen’ zegt hij. ‘Ik weet ook niet of ik er tijd voor kan vrijmaken vanwege mijn functie als algemeen coördinator bij Zorgstreek die veel verantwoordelijkheden met zich mee brengt en veel tijd vergt.’
Op zijn huidige niveau vindt hij veel voldoening. ‘Ik fluit voor mijn plezier en ontspanning’ zegt hij. ‘Ik kan tijdens een wedstrijd de knop omzetten, alles van de voorafgaande week van mij afzetten en krijg en nieuwe energie van’, vult hij aan.
Onvergetelijk
Naast meerdere beslissingswedstrijden en finales van de nacompetitie kijkt Meeuwenoord met veel plezier terug op de vele Haagse en Amsterdamse derby’s die hij heeft gefloten. ‘Vooral van wedstrijden als TONEGIDO-Kranenburg of AFC-Turkiyemspor kon ik genieten’ zegt hij met een brede glimlach. Maar ook een finale van de nacompetitie tussen HVV en Quick hoort tot een van de vele hoogtepunten van zijn loopbaan.
Minder prettige herinneringen heeft hij aan wedstrijden waar spelers het ‘met elkaar aan de stok kregen’. Ruim twaalf jaar geleden dacht hij er zelfs over om, naar aanleiding van ongeregeldheden bij een wedstrijd in het ‘Haagse’, het bijltje er bij neer te gooien maar besloot uiteindelijk om zijn hobby niet op te geven.
Naar zijn mening gaat de KNVB niet adequaat om met dit soort incidenten. Nog maar kortgeleden werd hij zelfs in zijn kleedkamer bedreigd door een speler. Ondanks dat de KNVB hem toezegde streng op te zullen treden werd de betrokken speler niet bestraft. De KNVB liet Meeuwenoord bij de afhandeling ‘in de kou staan’ want zonder ook maar enige mededeling naar hem toe volgde er vrijspraak voor de betrokken speler.
Tot slot
Mede door al dan niet onderhandse betalingen of andere soorten vergoedingen merkt hij op dat verenigingen, spelers en trainers anders tegen een wedstrijd aankijken dan hij zou wensen. Zijn insteek is om er gezamenlijk een leuke middag van te maken en zou willen dat spelers, trainers, bestuursleden en supporters dezelfde intentie zouden hebben.
SCHEIDSRECHTERSPASPOORT
Naam: Frank Meeuwenoord
Woonplaats: Lisse
Leeftijd: 54 jaar
Privé: Gehuwd; twee kinderen 19 en14 jaar
Beroep: Algemeen coördinator Zorgstreek
Functie: KNVB scheidsrechter
Groep: SRD (Landelijk)
Scheidsrechter sinds: 1996