‘Wie fluit er vandaag’ met Remko Lochtenberg

Deze week nummer drie van de nieuwe rubriek ‘Wie fluit er vandaag’. Na Remco van der Ploeg en Ricardo Mulder is het de beurt aan Remko Lochtenberg.

De start

Nadat Lochtenberg met zijn echtgenote een tandartspraktijk in Sassenheim had overgenomen, kwam de geboren Amsterdammer terecht bij voetbalvereniging Ter Leede. Hij speelde daar ruim tien jaar met veel plezier in een ‘lager’ team waar hij, net als zijn medespelers, bij toerbeurt een thuiswedstrijd moest fluiten. Toen het elftal vijftien jaar geleden uit elkaar viel wilde hij actief blijven in de voetbalsport en besloot om scheidsrechter bij de KNVB te worden. Dit betekende overigens niet dat hij Ter Leede de rug toekeerde want hij heeft daar nog een paar jaar jeugdteams begeleid en trad toe tot de scheidsrechterscommissie waar hij nog steeds deel van uitmaakt.

Ervaring

Na het afronden van SO III opleiding startte hij bij het zaterdagvoetbal. Zijn begeleiders waren dermate enthousiast over hem dat hij al heel snel wedstrijden van standaardteams floot. Lochtenberg maakte daarna al snel de overstap naar het zondagvoetbal. Zijn kinderen speelden inmiddels in de jeugd van Ter Leede en daar wilde hij niet alleen getuige van zijn maar was hij ook jeugdleider. Toen zijn kinderen ouder werden schoven de aanvangstijden van hun wedstrijden steeds meer op naar de middag waardoor hij in voor zijn eigen wedstrijden in tijdnood kwam.

Het leidde er toe dat hij de overstap naar het zondagvoetbal maakte, waar hij groep ZOSE wist te bereiken. Omdat het zondagvoetbal in West II de afgelopen jaren hand over hand terugliep, keerde hij vier seizoenen geleden terug in het zaterdagvoetbal.

Naast veldvoetbal floot Lochtenberg tot het eind van het afgelopen seizoen op hoog niveau in de zaal. Hij stond op de landelijke lijst en reisde het hele land door om zijn wedstrijden te fluiten. Dit had tot gevolg dat hij met de regelmaat van de klok pas vrijdag in de nachtelijke uren weer thuis kwam, een van de redenen waarom hij afgelopen zomer besloot te stoppen met het fluiten in de  zaal. En of dat nog niet genoeg was vond hij ook nog tijd om gedurende twee jaar de functie van rapporteur uit te oefenen.

Competenties

Onafhankelijkheid, onverstoorbaarheid, fitheid en regelkennis zijn volgens Lochtenberg de basiseisen voor een scheidsrechter. Daarnaast dient deze snel te kunnen handelen en om kunnen gaan met weerstand. Deze weerstand probeert de KNVB weg te nemen met nieuwe richtlijnen waarbij slechts de aanvoerder met de scheidsrechter mag communiceren. Hij is benieuwd hoe deze richtlijn om streng op te treden tegen protesten uit gaat pakken.

Stijl van arbitrage

Lochtenberg staat bekend als een scheidsrechter die rust uitstraalt en door zijn imposante verschijning (op een haar na 2.00 meter) niet bepaald uitnodigt om tegen tekeer te gaan. Een eerste reactie na een overtreding kan hij billijken, maar wanneer het nodig is schroomt hij niet om ‘een kaart te trekken.’ Zijn beslissing wil hij best kort en bondig toelichten maar daarna gaat hij weer snel over tot de orde van de dag. Waar het kan past hij de voordeelregel toe. Hij is tevreden wanneer hij na afloop vandoor beide teams bedankt wordt voor zijn leiding.

Arbitrage in Nederland

Op de vraag wie hij in het betaald voetbal graag ziet fluiten geeft hij een verrassend antwoord: ‘Boyd van Kommer, een jonge scheidsrechter die durft te laten spelen, over een groot loopvermogen beschikt en stevig in zijn schoenen staat’ is hij stellig. Voor de rest ziet hij veel ‘eenheidsworsten.’ In het verleden had je scheidsrechters met karakter maar tegenwoordig is men kennelijk bang om fouten ten maken en fluit iedereen strak binnen de richtlijnen van de KNVB.’

Lochtenberg is een voorstander van de VAR maar is wel van mening dat de invloed van de VAR te ver gaat. ‘Er wordt ingegrepen bij pietluttigheden. Dat was de bedoeling niet bij de invoering van de VAR, die zou ingrijpen wanneer een scheidsrechter een grote fout maakt. Ook is het is voor niemand meer duidelijk wie uiteindelijk de eindverantwoordelijkheid draagt’, zegt hij.

Inspanning

Lochtenberg is van de scheidsrechtersvereniging maar komt daar slechts een paar keer per seizoen. Hij volgt er de thema-en spelregelavonden maar traint er niet in groepsverband. Zijn conditie houdt hij op peil met duurlopen en in de winterperiode gaat hij naar de sportschool.

Hij geeft aan dat het fluiten in de zaal inspannender is dan het misschien oogt. ‘Je bent weliswaar met twee scheidsrechters maar het spel is veel sneller en gaat constant op en neer. Daar moet je echt een goede conditie voor hebben’ licht hij toe. Het fluiten op landelijk niveau kostte hem ook veel reistijd.

Dit vraagt ook wat van zijn gezin maar: ‘wij hebben goede afspraken gemaakt en mijn vrouw en kinderen gunnen mijn deze mooie hobby’ geeft hij aan.

Ambities

Lochtenberg zegt lekker in zijn vel te zitten op het niveau waar hij uit komt. Hij geeft aan dat hij het huidige niveau -hij fluit overwegend wedstrijden in de tweede klasse- goed aan kan. Promoveren is voor hem op zich geen doelstelling, maar mocht promotie naar een groep hoger zich aandienen dan zou hij die niet afwijzen.

Onvergetelijk

Specifieke topwedstrijden of hoogtepunten kan hij niet direct benoemen. Wedstrijden waar wat op het spel staat zoals de in de eindfase van de competitie, nacompetitie, beslissingswedstrijden of derby’s zijn voor hem hoogtepunten. Incidenteel krijgt hij neutrale assistenten toegewezen wat hem uitermate goed bevalt.

Veel dieptepunten heeft hij gelukkig nog niet meegemaakt hoewel hij ooit wel is geconfronteerd met een wedstrijd waarbij spelers en/of supporters elkaar fysiek te lijf gingen en zelfs de politie moest ingrijpen om de orde te herstellen.

Tot slot

Lochtenberg vindt het fluiten, zoals hij zelf zegt, een geweldig leuke hobby en zou iedereen willen aanraden en stimuleren om scheidsrechter te worden. Verder zou hij af willen van de clubgrensrechters in het standaardvoetbal. Dit is volgens hem te vaak reden van conflicten. Het aanstellen van twee scheidsrechters zoals bij het hockey zou een enorme verbetering zijn.

Naam: Remko Lochtenberg

Woonplaats: Sassenheim

Leeftijd: 56 jaar

Privé: Gehuwd; vier kinderen 19-27 jaar

Beroep: Tandarts

Functie: KNVB scheidsrechter

Groep: ZASE

Scheidsrechter sinds: 2009

Rene Sinke
Rene Sinke
Rene Sinke, 68 jaar, gepensioneerd politiemedewerker Gepassioneerd voetballiefhebber, actief KNVB scheidsrechter, jeugdtrainer en sinds een aantal jaar columnist/verslaggever bij LAV.

Laatste nieuws

Mede mogelijk gemaakt door

Voor de laatste updates!

Volg ons op social media!