Sporting Leiden blijft vierdeklasser na terechte overwinning op MSV’71

Nacompetitie vierde/vijfde klasse- Tijdens de winterstop gaf niemand nog een cent voor Sporting Leiden als het ging om handhaving in de vierde klasse. Het jeugdige team kon simpelweg geen potten breken tegen de gevestigde orde en bungelde in de onderste regionen. Toch bleef trainer Ronald Mink optimistisch en hij verloor het vertrouwen in zijn nog jonge ploeg niet. ‘Het zou goed komen’ stelde hij en naarmate de reguliere competitie richting het einde liep, begon het vertrouwen z’n vruchten af te werpen. Het begon te draaien, zijn team haalde punten binnen, directe degradatie werd afgewend en de nacompetitie om te spelen voor lijfsbehoud werd behaald.

Daarin waren de Leidenaren vorige week voortvarend van start gegaan, door het Haagse SV Houtwijk met maar liefst 0-5 de voet dwars te zetten. Dit weekend stond de finale tegen MSV’71 uit Maassluis op het programma. Een wedstrijd die op neutraal terrein afgewerkt op het terrein van DHL uit Delft. Na een ietwat moeizame eerste helft, maakten de jongelingen van Mink de hooggespannen verwachtingen waar in het tweede bedrijf. Het werd 4-1, een overwinning waarop niets viel af te dingen.

In de openingsminuten van de wedstrijd zat de spanning er bij beide teams goed op. De Leidenaren probeerden de voetballende oplossing te zoeken in tegenstelling tot de ploeg uit Maassluis. Zij hanteerden juist de lange bal, die overigens niet helemaal lekker uit de verf kwam. Langzaam maar zeker kwam er meer rust bij balbezit in het spel bij de Morsbewoners. Na een minuut of tien spelen kwam Sporting op voorsprong. Een handsbal in de zestien van opponent MSV’71 werd gezien en dat resulteerde in een terecht gegeven strafschop. Scherpschutter Yousuf Sadi Hilmi mocht aanleggen en schoot onberispelijk binnen.

Na de openingstreffer had de Leidse formatie een tijd lang het betere van het spel. Op onverklaarbare wijze kantelde de wedstrijd zienderogen de kant op van de ploeg uit Maassluis. Na een aantal (grote) kansen gemist te hebben, kwam MSV’71 niet heel lang voor de theepauze op gelijke hoogte. Na vermeend duwen in het strafschopgebied ging de bal op de stip. Matthijs Jansen faalde niet vanaf elf meter en zo was het duel dus weer in balans. Tot aan de onderbreking hadden de Maasluizenaren het beter voor elkaar en kregen zelfs nog een honderd procent kans op een voorsprong. Die bleef uit en met een 1-1 gelijke stand werden de kleedkamers opgezocht.

Amper op het veld na rust kwam Sporting Leiden op een fantastische wijze op voorsprong. Aanvoerder Wesley van Eijgen legde een diagonaal genomen vrije trap, over een meter of twintig, panklaar voor de voeten van invaller Jay Fielemon. Met een leep boogballetje verschalkte hij, tijdens nota bene zijn eerste balcontact, MSV’71 doelman Bart Voskamp. Dat was ogenschijnlijk het kantelpunt in de wedstrijd. De jongelingen van Mink speelden de schroom van zich af en de formatie uit Maassluis stond erbij en keek ernaar. Tien minuten na de 2-1 was het wederom raak. Wie anders dan Sadi Hilmi, de laatste maanden veel scorend, was de maker, nadat hij op de juiste plek stond bij een niet goed verwerkte bal na een inzet van Melvin Dieke.

Daarmee leek de wedstrijd gespeeld. Geduld bewaren, het hoofd erbij houden en waakzaam blijven was eigenlijk het enige dat de mannen uit de sleutelstad moesten doen. MSV’71 probeerde het nog wel met wat schoten uit de tweede lijn, zonder resultaat uiteindelijk. Pas een minuut of tien voor het verstrijken van de reguliere speeltijd drong het team uit Maassluis aan. Bij diverse pogingen stond sluitpost Sem Ouwerkerk, die betrouwbaar en zelfverzekerd overkwam, z’n mannetje en hield zijn doel schoon. Kort voor tijd werd de deur definitief in het slot gegooid. Sven Glasbergen bediende uit een vrije trap Johan Hennekij die de eindstand op 4-1 bepaalde. De wedstrijd werd professioneel uitgespeeld en na het laatste fluitsignaal kon het feest losbarsten.

Het was weliswaar een lang seizoen voor Sporting Leiden, maar het doel is behaald. Handhaving in de vierde klasse en daar mogen de technische staf en spelers apetrots op zijn. Opgeven was nooit aan de orde en dat heeft zich uitbetaald.

Basisopstelling Sporting Leiden: Ouwerkerk, Dieke, Fakkel, Schröder, Cornelisse, Van Egmond, Van Eijgen, Hennekij, Glasbergen, Sadi Hilmi, Du Prie.

Basisopstelling MSV’71: Voskamp, Vreugdenhil, Dorsman, Veldkamp, Van Veen, Van de Vlugt, Jansen, Van Zweden, Van Stralendorff, De Jager, Van Loenen.

Note redactie: er volgen nog interviews!!!!