Gelijke rechten……..(column)

In totaal kregen wereldwijd zesendertig scheidsrechters van de ‘scheidsrechtersbaas’ van de FIFA, Pierluigi Collina, in het voorjaar de eervolle uitnodiging voor deelname aan het WK 2022 in Qatar. In zesendertig huishoudens zal die bewuste dag wel een klein feestje gevierd zijn. Onder hen ook Danny Makkelie die zijn uitverkiezing verdiende op grond van zijn sterke optredens binnen de diverse Europese bekercompetities.

Daar hebben ook de overige elf Europese scheidsrechters die deel uitmaken van het gemêleerde arbitragekorps hun sporen en hun uitnodiging verdiend. De meest bekende van hen zijn Daniele Orsato (Italië), Michael Oliver, Antony Taylor (beiden Engeland), Antonio Mateu (Spanje), Clement Turpin, Stephanie Frappart (beiden Frankrijk) en Daniël Siebert (Duitsland). De overige scheidsrechters op de lijst zijn afkomstig uit alle andere werelddelen, waarbij vooral Zuid Amerika ook goed vertegenwoordigd is.

Een unicum is dat op de lijst voor het eerst in de geschiedenis ook drie vrouwelijk scheidsrechters vermeld staan. Van hen is de eerder genoemde Stephanie Frappart wellicht het meest bekend. Zij heeft in meerdere interlands en wedstrijden voor de Championsleague al bewezen een uitstekende scheidsrechter te zijn.

Maar ook de Rwandese Salma Mukasanga kan terugkijken op goede prestaties; onder andere bij de Afrikaanse WK-kwalificatiewedstrijden en tijdens haar optreden vorig jaar in de Afrika Cup waar zij twee stevige ontmoetingen op een uitstekende manier leidde. De Japanse Yoshimi Yamashita heeft in de J-League en bij de Aziatische kwalificatiewedstrijden ook bewezen op topniveau mee te kunnen. Zij liet het afgelopen seizoen een uitstekende indruk achter.

Hun uitverkiezing voor dit WK is daarom niet alleen verdiend en terecht maar ook een grote stap in het emancipatieproces. Het is in mijn ogen echter vooral de erkenning van hun kwaliteiten. En net als bij hun mannelijke collega’s kwam een droom uit en hoopten zij natuurlijk ook van een of meerdere aanstellingen voor een ‘topwedstrijd.’

Wat hun rol op dit WK zal zijn blijft nog steeds een vraagteken maar het begint er sterk op te lijken dat de FIFA hen ‘voor de vorm’ heeft uitgenodigd en zelf niet weet hoe om te gaan met hun inzet. Ik hoop dat de eerder genoemde Collina (in zijn tijd een van de beste scheidsrechters ter wereld) hen de erkenning geeft waar zij recht op hebben. Uitgenodigd worden voor een WK is eervol maar je hoopt natuurlijk ook dat dit zich niet louter beperkt tot aanstellingen als vierde official. Vijf weken lang langs de zijlijn staan alleen maar om de wissels en extra speeltijd bij te houden en in het ergste geval af en toe een opgefokte bondscoach te kalmeren is natuurlijk niet hetgeen waarvoor je als vrouw zijnde naar een land afreist waar een van de sheiks die deel uitmaakt van het organisatiecomité onlangs nog duidelijk uitsprak dat vrouwen wat hem betreft de hele dag binnen zouden moeten blijven omdat zij buiten op straat ‘niets te zoeken hadden.’

Ik vrees inmiddels echter het ergste. Ook voor de drie vrouwelijk scheidsrechters geldt dat zij zich hebben moeten voorbereiden op een toernooi wat ongeveer vijf weken in beslag zou nemen. Ik ben benieuwd hoe zij op de eerste anderhalve week van het toernooi terugkijken en met wat voor gevoel zij momenteel rondlopen. Inmiddels zijn alle wedstrijden uit de tweede ronde van de poule gespeeld. In totaal zijn er 32 wedstrijden afgewerkt en waar sommige mannelijke collega’s zelfs al twee wedstrijden in de benen hebben zijn de drie dames alleen nog (zelfs meerdere malen) langs de lijn ingezet met de bekende ‘wissel- en extra tijd borden.’ Maar van een aanstelling als arbiter is het voor hen nog niet gekomen.

In de derde ronde staan er nog zestien wedstrijden op het programma. Voor de eerste vier die op dinsdag worden gespeeld zijn de scheidsrechters aangewezen. En….ook daar staan weer ‘gewoon’ mannelijke arbiters aangesteld. Ik ben ondertussen benieuwd of en welke wedstrijden Collina nog voor hen in petto heeft. Hij kan het toch echt niet met goed fatsoen verkopen dat hij ze alleen maar heeft ingevlogen om langs de zijlijn ingezet te worden. In alle poules staan door de huidige stand nog ‘pittige’ potjes met grote belangen op het programma en zijn er maar een paar wedstrijden waarin teams ‘om des keizers baard’ zullen gaan spelen. Ik hoop dat Collina het fatsoen heeft om ze in ieder geval minimaal een wedstrijd te laten leiden waarbij hij ze dan ook niet afscheept met een aanstelling voor zo’n ‘niemandalletje’

Ik vraag me eigenlijk af of de FIFA bij het (niet) inzetten van het drietal de ‘oren laat hangen’ naar de wensen van het organisatiecomité. Dat zal dan niet de eerste keer zijn want de discutabele rol van de FIFA in de ‘One Love’ discussie ligt nog vers in het geheugen en ook hoofdsponsor ‘Budweiser’ delfde het onderspit toen de FIFA meeging met de eis dat er tijdens de wedstrijden in de stadions geen bier verkocht mag worden. In dat perspectief had het natuurlijk een prachtig statement van de FIFA (lees Collina) geweest om minimaal een wedstrijd Qatar, Saoudi Arabië en Iran (waar ze het allemaal niet zo nauw nemen met de positie van de vrouw) door deze drie scheidsrechters te laten leiden.

Rene Sinke
Rene Sinke
Voormalig docent en onderwijsmanager aan de Politieacademie, actief scheidsrechter voor de KNVB, ruim 12, 5 jaar actief geweest in de top van het amateurvoetbal. -Voormalig docent arbitrage bij de KNVB, voormalig trainer en jeugdleider, voormalig voorzitter van zondag 2e klasse ESTO. Reageert kritisch en direct op ontwikkelingen binnen het (amateur) voetbal en benut daar columns voor die regelmatig te lezen zijn op LAV.

Laatste nieuws

Mede mogelijk gemaakt door

Voor de laatste updates!

Volg ons op social media!