Deze week bereikte het supportersgedrag de absolute benedengrens. Naar aanleiding van het belagen van de keeper van Sevilla en de vuistslag die Groningen speler Willems van een eigen supporter kreeg wijdde ik eerder al een column aan het wangedrag van supporters. Daarnaast waren homofobe en/of discriminerende spreekkoren en de bekende bierdouches op maandag bij de koffieautomaat al wekenlang het gesprek van de dag.
Met het stilleggen van een wedstrijd wegens spreekkoren waren wij al eerder geconfronteerd. In alle gevallen echter werd na een ‘korte bezinningsperiode’ en een ferme waarschuwing van de stadionspeaker de wedstrijd gewoon uitgespeeld. Opvallend daarbij was dat er over het algemeen snel werd ingegrepen als de moeder of echtgenote van de scheidsrechter onheus werd bejegend. Wanneer een speler werd toegezongen vertoonde menig scheidsrechter echter ‘Oost-Indisch’ doof te zijn.
Bij de halve finale van de KNVB beker tussen Spakenburg en PSV rolden de homofobe spreekkoren richting PSV speler Xavi Simons meerdere malen langdurig van de tribune. De scheidsrechter van dienst deed alsof zijn neus bloedde en het bestuur van de thuisclub, landelijk toch bekend om de door hen zelf uitgedragen hoge christelijke waarden, liet het ook allemaal op haar beloop en greep ook niet in. Het gebod om uw naasten lief te hebben was kennelijk even uit het geheugen gewist terwijl de club die christelijk normen en waarden zo hoog in het vaandel zegt te hebben vanwege hun geloofsovertuiging heel stellig had aangegeven een mogelijk finale niet op zondag te spelen.
Het dieptepunt werd echter een dag later bereikt toen een ‘zogenaamde’ Feyenoord supporter het nodig vond om (vermoedelijk) met een aansteker een tegenstander tot bloedens toe te verwonden. Het was het sein voor de KNVB om (eindelijk) rigoureus in te grijpen..
De genomen maatregel was duidelijk genoeg en gaf geen centimeter speelruimte meer. Wanneer er een of meerdere voorwerpen op het veld werden gegooid zou een wedstrijd tijdelijk gestaakt worden. Indien dit voorval zich zou herhalen zou worden overgegaan tot definitieve staking. Wanneer een voorwerp een van de spelers of officials zou raken zou er onmiddellijk worden overgegaan tot het definitief staken van de wedstrijd. En toch, en toch……..ging het weer fout.
NAC-Willem II was de eerste wedstrijd die ten gevolge van deze maatregelen niet uitgespeeld werd en dat had de thuisclub volledig te danken aan haar eigen aanhang. In Brabant zijn de sentimenten rond deze wedstrijd bij supporters vergelijkbaar met die van wedstrijden als NEC-Vitesse, Real Madrid-Atletico Madrid en Ajax-Feyenoord om er maar een paar te noemen. Er zat daarom die avond geen Tilburger in het stadion. Bij aanvang was het al fout gegaan, vanwege onaangekondigd vuurwerk moest het veld schoongemaakt worden voor er met vertraging kon worden afgetrapt.
Vrij snel in de tweede heft kwamen de eerste plastic bekers bier vanaf de tribune. Arbiter Mansveld mankeerde niets aan zijn ogen en legde de wedstrijd tijdelijk stil. Na de hervatting scoorde Willem II een kwartier voor tijd de openingsgoal, wat voor een aantal ‘supporters’ de reden was om hun bier maar weer het veld op te knikkeren. Gevolg; de wedstrijd werd gestaakt, NAC een fikse boete en de wedstrijd wordt uitgespeeld zonder publiek.
Die avond gebeurde bij Excelsior-Go Ahead hetzelfde. De Deventenaren werden, nadat zij gescoord hadden, veelvuldig bekogeld met bekers vol gerstenat. De dienstdoende arbiter had de instructies uit Zeist kennelijk nog niet op zijn harde schijf opgeslagen want hij vergat de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. Het leverde hem niet alleen een reprimande op uit Zeist, hij werd voor zijn vergeetachtigheid ‘beloond’ met een extra VAR-beurt in plaats van een aanstelling als scheidsrechter.
Dit weekend bleek dat een Groningse supporter het allemaal ook niet helemaal had begrepen. Na een onnozel voorval; de assistent scheidsrechter vlagde voor een overtreding van een Groningen speler, besloot hij zijn goed gevulde beker bier het veld op te smijten. De man zou op een darttoernooi waarschijnlijk goed voor de dag komen want met de precisie waar Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld nog een puntje aan kunnen zuigen, landde zijn biertje op de rug van de assistent scheidsrechter. Bull’s eye zullen we maar zeggen.
Allemaal van het veld en na overleg met Zeist besloot scheidsrechter Martens, volledig in lijn met de maatregelen de wedstrijd definitief te staken. Ruim 12.500 toeschouwers hadden precies 20 minuten voetbal gezien voor hun (dure) kaartje.
Natuurlijk misdraagt het overgrote deel van de toeschouwers zich niet. Deze ‘malloten’, of welke andere benaming u er op los wil laten, verpesten het dus echter wel voor de goedwillenden. En niet alleen voor de aanwezige toeschouwers maar ook en misschien wel vooral voor hun eigen club.
Zoals ik mijn eerdere column al had beschreven is de ontvangende (thuis)club verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in haar stadion. De KNVB treedt nu hard op bij gestaakte wedstrijden. Wedstrijden moeten zonder publiek worden (uit) gespeeld en de thuisclub krijgt bij staking ook nog een fikse geldboete.
Nog even en mijn voorspelling dat er nergens nog ‘uitsupporters’ welkom zijn komt uit. Je eigen supporters kan je nog aanspreken, controleren, opsporen of een stadionverbod opleggen. Maar je kan straks als club het risico niet meer nemen dat supporters van de uitclub van alles op het veld gooien om de wedstrijd stilgelegd of gestaakt te krijgen.
Een lekker biertje tijdens de wedstrijd is een van de geneugten van een wedstrijdbezoek. Naast het toegenomen gebruik van drugs komt overmatig drankgebruik op de tribune ook veelvuldig voor. Hierboven omschreven incidenten komen vaak voor door overmatig alcoholgebruik of een ‘volle neus’. Tegen het laatste is door de club weinig te doen maar de kans dat voetbalwedstrijden ‘alcoholvrij’ worden ook steeds groter en dat betekent voor alle clubs dan weer een enorme verliespost.
De vraag is natuurlijk hoe dit alles onder controle kan worden gebracht. Een oplossing heb ik ook niet een, twee, drie voor handen. Misschien dat er toch maar eens geprobeerd moet worden de schade, die minimaal in de tienduizenden euro’s loopt te verhalen op de dader(s) want nu komen ze er vrij genadig af met een stadionverbod en een werk- of celstraf.
Aan tafel bij ESPN werd het verhalen van de schade ook al geopperd door Hugo Borst, waarna Mario Been cynisch opmerkte dat de dader(s) waarschijnlijk hun inkomen verdienden met een krantenwijk.
Voorlopig zijn de echte supporters en de clubs de dupe van het wangedrag van de daders die tot op heden in de anonimiteit blijven. Naast het verhalen van de schade lijkt het mij een aardig alternatief om een uitgebreid artikel in de krant, voorzien van foto en wat mij betreft ook de naam van de dader, te plaatsen. Om de schade te kunnen vergoeden neemt hij neemt hij er dan desnoods maar een (extra) krantenwijk bij.
Note redactie: deze column kwam zaterdagavond binnen op de redactie, toen de zondag dus nog moest komen met weer een stil gelegde wedstrijd…