Foreholte schiet te laat wakker

Tweede klasse D (zaterdag)- Op het terrein van DONK werd zaterdag gespeeld om een stevige verankering in het linkerrijtje. Foreholte kwam daar niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

De toeschouwers kregen in het begin open spel voorgeschoteld waar beide ploegen elkaar aanvallend bestookten. Wat bij de Gouwenaren opviel was dat zij een goede lengtepass door de lucht in de benen hadden, die zij veelvuldig gebruikten. Daar ontstonden de eerste kansen ook uit. Wie goed oplette had dat tijdens de warming-up al kunnen zien dat dit een wapen is van deze ploeg.

De thuisploeg nam steeds meer het heft in handen. Foreholte leek overrompeld en kon tot aan de rust weinig antwoorden vinden. DONK moest hier echt van gaan profiteren alleen lieten zij dat na. Rond de vijfentwintigste minuut was er aanvallend gezien een lichtpuntje aan de kant van de bezoekers wat hoop moest hebben gegeven aan vooral Foreholte trainer Mario Koswal. Wanhopig probeerde hij zijn ploeg in de organisatie te coachen maar het werd maar niet opgepikt. De Voorhouters maakte van de vrijgekomen ruimte in deze spaarzame mogelijkheid gretig gebruik. Door goed werk van de Goudse keeper Bas van der Eem leverde het echter niets op voor de bezoekers.

De opleving van Foreholte was van korte duur want DONK creëerde de volgende kansen. Een voorzet vanaf rechts van Maher Hariti bereikte spits Jeroen Borsboom (voormalig speler van Noordwijk), maar die kopte over. Later, na opnieuw een lengtepass door de lucht, ontving Jason Sriwiran de bal maar ook hij verzilverde niet. Op slag van rust kreeg Sriwiran nog een mogelijkheid maar het leverde weer geen resultaat op. Dit gebrek aan effectiviteit bij de gastheren bleek in de tweede helft in het voordeel van de Voorhouters.

Koswal: ,,In de rust kon ik eindelijk rustig uitleggen dat we organisatorisch niet goed stonden. Hun backs kwamen te makkelijk op en die lange ballen steeds leverden teveel druk voor ons doel op. Na rust haalden we de angel wel uit het spel van DONK en daardoor kwamen we ook beter in ons eigen spel.”

In de tweede helft was Foreholte inderdaad een stuk dreigender, maar de Gouwenaren bleven eveneens gevaarlijk. Een poeier van dertig meter afstand op de lat van Fouad Musaui deed de bezoekers schrikken. De Voorhouters beten na dit moment snel van zich af via de rappe Gregor Zalewski die een doorn in het oog was voor DONK. Het leverde Gouwenaar Werner Overkamp een gele kaart op omdat die Zalewski alleen nog maar met een overtreding kon stoppen.

Ondanks een oplevend Foreholte kwam DONK op voorsprong. Verdediger Boyd Koppe van de bezoekers liet zich wel erg makkelijk opzij zetten door Borsboom. Laatstgenoemde deed dit een tikje onreglementair maar Koppe was hier veel te passief. De Goudse spits speelde zich volledig vrij en passeerde doelman Matthijs Guijt (1-0). Koswal: ,,Boyd had hier meer in de clinch moeten gaan met die spits. Dan was dat doelpunt nooit gevallen.”

Een kwartier voor het einde kreeg Foreholte loon naar werken. Na een slimme actie op links van Sam Lemmers kon hij voorgeven. In de daaropvolgende scrimmage maakte een  speler van DONK hands en moest de bal op de stip. Lemmers bleef koelbloedig en stuurde de Goudse goalie de verkeerde hoek in en daarmee was de stand weer gelijk.

Een hectisch laatste kwartier volgde waarbij de bezoekers de meeste aanspraak maakten op een winnend doelpunt. Conditioneel had DONK het zwaar en vooral verdediger Overkamp zag geen voetballende oplossingen meer. Na een aantal overtredingen mocht hij in de blessuretijd na een tweede gele kaart met rood het veld verlaten. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd misschien ook wel terecht in 1-1.

Koswal na afloop: ,,In de tweede helft zag je dat wij veel fitter waren. Wat wij na rust lieten zien, daarop kunnen wij voortborduren. Met winst hadden we nu op de derde plek gestaan. Het is jammer dat dat niet gelukt is.”

DONK – Foreholte 1-1 (0-0). 60. 1-0 Borsboom. 75. 1-1 Lemmers.

Opstelling DONK: Van der Eem, Hariti, Vat, Overkamp, Sluijter, Musaui (77. Aarab), Mohandis (46. Houdijk), Borsboom, Van Doeland, Sriwiran (77. Vat), Van Houten.

Opstelling Foreholte: Guijt, Van der Velde, Ligtvoet (73. Drewes), Berg, Arroyo (65. Jansze), Lemmers, Voorn, Noordermeer (73. Kooi), Koppe, Zalewski (73. Veenstra), Van Leeuwen (65. Brabander).