ASC en Zwammerdam nog niet veilig na doelpuntloos treffen (plus foto’s)

Derde klasse A (zaterdag)- We kennen allemaal de nog dit seizoen geldende versterkte degradatieregeling. Vooral de consequenties voor het voetbal zijn negatief; vanaf Kerstmis kijkt iedereen hoopvol naar boven en tegelijkertijd angstig naar beneden. ASC-Zwammerdam was zo’n wedstrijd waarin die afwegingen absoluut werden gemaakt. Beide ploegen stonden voor de aftrap gelijk en op een veilige positie. Als het dan prachtig voetbalweer is, behoorlijk wat toeschouwers in een gezellige ambiance, dan zou het voetbal leuk moeten zijn.

ASC begon verzwakt door het ontbreken van Lars Valckx, Alex Iliopoulos en de deze week geblesseerd geraakte captain Sean Goebel. Aderlatingen, waarbij vooral stootkracht voorin werd gemist. Daar moest de balvaste en hardwerkende Victor Schipholt het bijna in zijn eentje doen, samen met gelegenheidsspits Jelle Schouten. Nee, aanvallen zat er voor ASC in de eerste helft niet in. Zwammerdam speelde gedegen vanuit de defensie en kon via de rechterflank vrijuit voetballen. Keer op keer ging de aanval via Martijn Vink richting voorhoede, maar ook Zwammerdam toonde geen lef en daadkracht voorin. Als beide ploegen in 45 minuten geen doelrijpe kans creëren dan is het bepaald geen opwindende wedstrijd.

Wat er in de rust gezegd is door de coaches is niet bekend, maar het begon op voetbal te lijken in de tweede helft. Vlak na rust dacht ASC de score te openen. Via Max van der Boog en Schipholt kwam de bal bij Joost Bierhuizen die intikte. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Kort daarna greep Zwammerdam het initiatief. Uit de kluts kwam Morris van Vliet ineens oog in oog met doelman Max van Wijk te staan, maar hij zag zijn schot gekeerd. Zoals zo vaak dit seizoen redde van Wijk zijn ploeg.

Maar Zwammerdam rook mogelijkheden. Aan de rechterkant kwam Koen Woudenberg een aantal malen goed door en ook op links maakte Justin Bons het de ASC- verdediging lastig. Eenmaal resulteerde dit in een grote kans voor De Bruin, maar hij mikte uit vrije positie naast en over. ASC bracht nog invallers Thomas Bakx en Jelle Ubels om in de laatste fase wat meer druk uit te oefenen. Dat leek te gaan werken. In de slotfase kregen achtereenvolgens Schipholt uit een scrimmage en aanvoerder Ralph van Zandwijk uit een corner kansen om ASC op voorsprong te zetten, maar beide pogingen mislukten.

Zwammerdam kwam nog het dichtst bij een meer tellend resultaat. Jim van Vliet scoorde bijna met een omhaal uit een corner en Bons scoorde uit buitenspelpositie. Natuurlijk worden buitenspelgoals altijd betwist, maar zowel bij de goal van ASC  als die van Zwammerdam honoreerde de correct fluitende scheidsrechter Ralph Majenburg de vlagsignalen. Ook hier hielden ASC en Zwammerdam elkaar in evenwicht.

Met 0-0 kunnen beide ploegen op basis van het vertoonde spel niet ontevreden zijn, maar of het genoeg is om de nacompetitie te ontlopen zal waarschijnlijk pas op de laatste speeldag bekend zijn. Voorlopig is het nog spannend vanaf de “veilige” nummer 9 positie, maar het credo voor veel ploegen tijdens de laatste wedstrijden is “hoop doet vrezen”.

ASC-Zwammerdam 0-0.

ASC: Van Wijk, Van Bergen, Jansen, Schouten (70. Ubels), van Zandwijk, Schipholt, Meijer, Bertels, Van der Boog, Bierhuizen, Van Rooyen (Bakx).

Zwammerdam: Groenen, Vink, Van Dorp, Veerman, Kremer, Woudenberg, M. van Vliet, R. de Bruin, Bons, T. de Bruin, J. van Vliet.

Auteur: Hans Schiphorst

Foto’s: Jaap Peters

Voor iedere liefhebber van het Leidse regiovoetbal. Leidenamateurvoetbal - sinds 2010