Lugdunum wint belangrijk degradatieduel van Zevenhoven

Derde klasse A (zaterdag)- De opdracht van Lugdunum was vooraf duidelijk. Het moest winnen om kans op rechtstreekse degradatie te ontlopen. Tegenstander Zevenhoven had voor deze wedstrijd drie punten minder dan de ploeg uit de Leidse Kikkerpolder en bij verlies zou de ploeg degradatie niet meer kunnen ontlopen. De belangen waren dan ook groot en dat was te zien.

Lugdunum was in de eerste helft net wat beter en kwam vlak voor rust op 1-0. In de tweede helft drong Zevenhoven wat meer aan, had het ook een tijd het betere van het spel, maar toch was het Lugdunum dat uiteindelijk met een verdiende 3-0 overwinning van het veld stapte. Door de 1-3 nederlaag van Altior tegen SV Aarlanderveen komen de Leidenaren op gelijke hoogte met Altior en mag het blijven hopen op een langer verblijf in de derde klasse.

Het begin van de wedstrijd ging gelijk op, zonder grote kansen over en weer. Na een kwartier was er een kans voor de thuisploeg toen Ahmetcan Gumus alleen op de keeper af ging, maar tot een score kwam het niet. Gelijk daarna waren de bezoekers dreigend maar door goed ingrijpen van Glody Muanda werd er ook aan de andere kant niet gescoord.

Gumus, die voor de meeste dreiging zorgde aan Leidse kant, kwam goed door over links, gaf de bal aan Zakaria Bardaa maar het lukte hem niet om van dichtbij te scoren. Na 25 minuten was er, door het warme weer, een kleine pauze zodat de spelers wat water konden drinken. Voor Lugdunum was het gelijk een moment om de koppen bij elkaar te steken en dit leek zijn vruchten af te werpen. De thuisploeg ging beter spelen en kreeg na een half uur spelen een grote kans. Helaas voor Marco Harleman en de zijnen schoot Bardaa net naast. Vijf minuten voor de rust was het wel raak. Gumus kwam weer op links door en gaf de bal aan Jayden Bergwijn. Zijn schot werd nog gekeerd door keeper Jordy Aartman van Zevenhoven maar in de rebound wist Tom Dijkhuizen wel te scoren. Met 1-0 zochten beide ploegen de kleedkamer op.

De tweede helft was nog maar net begonnen toen Bardaa zijn ploeg na een mooi hakje van Bergwijn bijna op 2-0 schoot. Zijn schot ging echter net naast. Hierna gingen de bezoekers wat nadrukkelijker op zoek naar de 1-1 en werd het wat dreigender. Zij kregen ook een grote kans maar helaas voor de bezoekers bleef de gelijkmaker uit. Niet veel later schoot Robin Leliveld van afstand, maar de goed keepende Jeffrey Loozen raakte de bal net aan aan en via de lat ging de bal over.

Zevenhoven werd sterker en later was het weer Leliveld die gevaarlijk was maar opnieuw was het Loozen die via een knappe redding voorkwam dat de bezoekers op gelijke hoogte kwamen. Ook nu kwam de drinkpauze Lugdunum goed uit. De ploeg van trainer Harleman kwam hierna weer wat beter in de wedstrijd. Met nog tien minuten te gaan kreeg Muanda de bal op links. Zijn voorzet vloog over de keeper in de kruising en zo stond het plotseling 2-0.

Een minuut later was het verschil bijna weer 1 maar ook deze keer was het keeper Loozen die zijn ploeg redde. De wedstrijd was nu wel gespeeld en in de laatste minuut zette Bardaa zijn ploeg nog op 3-0 door de buitenspelval te omzeilen en vervolgens de keeper uit te spelen. Dit doelpunt kan zomaar belangrijk zijn omdat het doelsaldo bij gelijk eindigen met Altior beslissend kan zijn. In ieder geval pakte Lugdunum een belangrijke overwinning en mag het weer open op een plek in de derde klasse volgend seizoen.

Lugdumum speler Muanda was dat ook een tevreden man na afloop.,,Er stond best wat druk op deze wedstrijd en dat zag je ook. We kwamen ook niet altijd onze afspraken na en speelden onrustig. De drinkpauze kwam ons goed uit. We konden wat dingen bespreken en we zeiden dat we meer geduld moesten hebben. Daarna ging het beter en kwamen we ook op 1-0.”

,,In de tweede helft gingen zij iets meer drukken en kregen we het iets moeilijker. Maar daarna pakten we het weer goed op en kon ik gelukkig mijn goaltje mee pakken.” Over het doelpunt was hij eerlijk. ,,Nee het was niet bewust. Maar ik geef best veel voorzetten en mik altijd op de tweede paal omdat het dan altijd gevaarlijk is en het moeilijke ballen zijn voor de keeper. En nu vloog de bal over de keeper het doel in. Dit is een belangrijke overwinning en we geven de hoop niet op.”

Basisopstelling Lugdunum: Loozen, Dijkhuizen, Beij, Hiwat, Muanda, Thong, Van Den Berg, Drame, Bardaa, Bergwijn, Gumus

Basisopstelling Zevenhoven: Aartman, Boekestein, Zuijdervliet, Van Eck, Peters, Van der Voorn, Leliveld, Vianen, Boon, R.Mooren, N.Mooren.